Achtergrond Autonieuws

Tip: unieke lezing in Louwman Museum over een kleine Austin

augustus 14, 2023

Lezing over kleine Britse racewagen

De titel van de lezing luidt ‘De grand-tour van een kleine Britse racewagen’. De lezing wordt gegeven door Velja Mijatovic en Rob Janzen. Hoe groot moet de ambitie zijn om met een kleine Britse racewagen mee te doen in de grootste weg race aller tijden? Het duo gaat onder meer in op deze vraag.

Charles Goodacre

De bezoeker wordt meegenomen naar 1931 waarin een kleine Austin met aan het stuur een onervaren 21-jarige Engelsman – Charles Goodacre – dapper strijden in de Mille Miglia van Mussolini’s Italië. De Austin en zijn berijder nemen het op tegen klinkende namen zoals Nuvolari, Campari en Varzi die in krachtige Alfa’s, Maserati’s en Bugatti’s het veld domineren. Opvallend genoeg weet de kleine snelle Austin zijn huid in de race duur te verkopen en maakt door zijn prestatie veel indruk. Zelfs op Enzo Ferrari!

Uitdagende grindwegen

De lezing gaat in op dit grootse avontuur vol met uitdagende grindwegen en gevaar, waarbij stuurmanskunst een vereiste is. De lezing staat ook stil bij de keerzijde van de Mille Miglia en hoe deze als propagandamiddel door het fascistische regime onder leiding van Mussolini werd gebruikt, waarbij superioriteit tonen aan de wereld essentieel was.

Lezing: 17 augustus

Bezoekers van het Louwman Museum in Den Haag kunnen de lezing bijwonen op donderdag 17 augustus. Aanvang van de lezing is 15.00 uur. De zaal gaat open vanaf 14.45 uur.

Louwman Museum: Van Cyclecar naar Grand Sport