Autonieuws

Tijden van de F1 GP Italië 2022

september 6, 2022

Hoe laat begint de kwalificatie van Monza?

De kwalificatie op Monza begint zaterdag 10 september op 16:00. Het is Max Verstappen die de kwalificatiesessie ingaat als leider van het kampioenschap met een voorsprong van maar liefst 109 punten op de nummer twee Charles Lecerc. Sergio Perez staat derde met hetzelfde aantal punten als de Monegask. De race begint zondag 11 september om 15:00.

Wat zijn de tijden van de F1 GP Italië 2022?

Bekijk in onderstaande schema de tijden van de F1 GP Italië 2022.

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 9 september 1e vrije training 14.00 – 15.00
Vrijdag 9 september 2e vrije training 17.00 – 18.00
Zaterdag 10 september 3e vrije training 13.00 – 14.00
Zaterdag 10 september Kwalificatie 16.00 – 17.00
Zondag 11 september Race 15.00 – 17.00

Wat gebeurde er vorig jaar op Monza?

Vorig jaar werd het raceweekend verrijkt met een sprintrace op de zaterdag. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startopstelling voor de volledige race op zondag. Het was Valtteri Bottas die in de kwalificatie pole wist te pakken voor de startopstelling van de sprintrace. Hamilton en Verstappen sloten de top drie, gevolgd door een knappe prestatie van McLaren met Norris en Ricciardo op plek vier en vijf. Iets wat we ongetwijfeld dit jaar ook weer zullen zien is het vele verkeer op de baan tijdens de kwalificatiesessies. Het circuit kent lange rechte stukken waar iedereen een slipstreampje probeert mee te pakken voor een snelle tijd.

Sprintrace Monza 2021

Hamilton en Verstappen zijn er op gebrand om extra punten te verdienen tijdens de sprintrace. Zeker nu de twee nek aan nek gaan in het kampioenschap. Het kwam Verstappen dan ook niet slecht uit dat Hamilton waardeloos van zijn plek kwam tijdens de start van de sprintrace. De Brit verloor dure plekken en eindigde na 18 rondjes op een teleurstellende vijfde plek. Zijn teamgenoot Bottas won de race, gevolgd door Verstappen en Ricciardo. Voor Bottas maakte de prestatie niet uit, aangezien hij toch achteraan moest starten vanwege de gridstraf voor het wisselen van de motor.

Race

De start op het circuit van Monza is altijd chaotisch. Het hele veld moet in elkaar zien te schuiven om veilig door de eerste chicane te komen. Gelukkig gebeurde dat ook. Verstappen, die van P1 vertrok door de motorwissel van Bottas, had echter een bijzonder matige start waardoor Ricciardo verrassend de eerste plek overnam. Hamilton rook bloed en voerde daarna de druk op bij de Limburger. Dat resulteerde in wat duw- en trekwerk, waardoor de Brit buiten de baan belandde. Gelukkig voor hem kon hun zonder problemen zijn weg vervolgen en opnieuw de aanval openen op de Nederlander.

Crash Hamilton en Verstappen

Halverwege de race was het tijd voor de pitstops. Verstappen dook als eerste van de koplopers naar binnen voor een nieuw setje rubber. Door een voorwiel vervloor Max kostbare tijd. De matige stop komt hem duur te staan. Want een ronde later komt Hamilton naar binnen, maakt een goede stop en komt recht voor de neus van Verstappen terug op de baan. In de chicane na het lange stuk en de uitgang van de pitsstraat gaan beide heren zij aan zij door de krappe bochtencombinatie, met een touche als gevolg. Max belandt met zijn auto bovenop die van Hamilton. Met een DNF achter hun naam verlaten de coureurs hun auto. Ricciardo weet uiteindelijk de zege op zijn naam te zetten. Zijn teamgenoot Norris eindigt tweede en de van achteraan vertrokken Bottas belandde alsnog op het podium.

Wat moet je weten over Monza?

Het circuit van Monza in Italië kent de bijnaam de ‘Temple of Speed’. Het circuit bestaat namelijk voor het grootste deel uit lange rechte stukken, onderbroken door slechts een paar langzame chicanes. Het is dan ook het circuit met de hoogste gemiddelde snelheid. Bovendien is het een van de oudste circuits op de kalender.

Monza in feiten en cijfers:

Officiële naam: FORMULA 1 PIRELLI GRAN PREMIO D’ITALIA 2022
Locatie: Monza, Italië
Lengte circuit:  5,793 km
Aantal ronden: 53
Aantal bochten: 11
Totale raceafstand: 306,729 km
Ronderecord: 1:21:046 Rubens Barrichello (2004)

Bron: F1