Autosport Formule 1

Tijden van de F1 GP Abu Dhabi 2022

november 16, 2022

Hoe laat moet je komend weekend inschakelen voor de actie? Dit zijn de tijden van de F1 GP van Abu Dhabi 2022. Door het tijdsverschil (van drie uur) met de Verenigde Arabische Emiraten beginnen de sessies voor Nederlandse racefans iets eerder: de eerste vrije training op vrijdag om 11.00 uur ’s ochtends, de ‘avondrace’ gaat al om 14.00 uur van start.

Hoe laat begint de kwalificatie van de F1 GP Abu Dhabi 2022?

De kwalificatie voor de F1 GP van Abu Dhabi begint op zaterdag 19 november om 15.00 uur.

In de strijd om de tweede plaats bij de coureurs is het spannend: Sergio Peréz (Red Bull Racing) en Charles Leclerc (Ferrari) hebben evenveel WK-punten. Ook bij de constructeurs is nog niet alles beslist. Ferrari doet er alles aan om Mercedes voor te blijven: het verschil is maar 19 punten. De strijd om de vierde plek is even spannend: tussen Alpine en McLaren zit ook slechts 19 punten.

Tijden van de F1 GP Abu Dhabi 2022

Bekijk hieronder het schema met alle tijden van de F1 GP Abu Dhabi 2022.

Datum Sessie Nederlandse tijd
Vrijdag 18 november 1e vrije training 11.00 – 13.00
Vrijdag 18 november 2e vrije training 14.00 – 15.00
Zaterdag 19 november 3e vrije training 12.00 – 13.00
Zaterdag 19 november Kwalificatie 15.00 – 16.00
Zondag 20 november Race 14.00 – 16.00

Het is de allerlaatste race van het seizoen, dus geniet er nog maar even van; de eerstvolgende race is pas op 5 maart 2023 in Melbourne.

Wat gebeurde er tijdens de GP van Abu Dhabi in 2021?

De race van vorig jaar is de geschiedenisboeken ingegaan als het spectaculaire slotstuk van één van de spannendste seizoenen ooit in de Formule 1. Kampioenskandidaten Max Verstappen en Lewis Hamilton komen met een exact evenveel WK-punten naar Abu Dhabi. Bij de start snelt de Brit voorbij de Nederlander, die op zaterdag nog de pole position behaalde.

Na Hamiltons pitstop trekt Red Bull-teamgenoot Sergio Peréz alles uit de kast om de Mercedes-coureur op te houden. Dat lukt, Verstappen komt rap dichterbij. Maar het helpt weinig: Hamilton zet de beide Red Bulls opnieuw op achterstand, rijdt weg en lijkt eenvoudig af te stevenen op zijn achtste wereldtitel.

In de slotfase zet een crash van Williams-coureur Nicolas Latifi alles op zijn kop. De safety car neutraliseert de race, alle voorsprong van Hamilton is ongedaan gemaakt. Verstappen duikt zelfs de pits in voor nieuwe banden, zonder zijn tweede positie achter Hamilton te verliezen.

Ongelooflijke ontknoping

Wedstrijdleider Michael Masi neemt op dat moment een controversieel besluit: achter de safety car mogen de vier achterblijvers die tussen Verstappen en Hamilton rijden zichzelf ontdoen van hun ronde achterstand. Tegelijkertijd wordt de safety car naar binnen gehaald. Het resultaat: een bloedstollende laatste raceronde, met als inzet het wereldkampioenschap.

In een krankzinnige slotfase kan Verstappen in de aanval. Op verse softbanden wurmt hij zijn Red Bull in bocht 5 langs Hamilton, die op versleten harde banden niet kan verdedigen. De Mercedes-rijder komt nog akelig dichtbij in de slipstream van de Nederlander, maar is moet zich gewonnen geven. Zo eindigt deze controversiële race met een eerste wereldkampioenschap voor Verstappen, een diep teleurgestelde Hamilton en een stevige discussie over de beslissende rol van de wedstrijdleiding.

LEES OOK: Zo beleefde de rest van de wereld de slotronde en overwinning van Max

Wat kunnen we deze keer verwachten in Abu Dhabi?

Ook dit weekend gonst het van de vragen en geruchten in de F1-paddock. Hoe sterk is Mercedes nou werkelijk? Kan Ferrari zich handhaven in het constructeurskampioenschap? En hebben Verstappen en Peréz het al bijgelegd na Brazilië? Verstappen weigerde afgelopen zondag in de slotfase zijn Red Bull-collega voorbij te laten, juist nu de Mexicaan ieder WK-punt hard nodig heeft in de strijd met Leclerc om de tweede plaats in het kampioenschap.

Jonge talenten, vertrekkende veteranen

Het laatste raceweekend van het seizoen is tevens de laatste gelegenheid voor teams om jonge talenten te laten ruiken aan de Formule 1. Tijdens de eerste vrije training rijdt de Mexicaan Pato O’Ward in de McLaren van Lando Norris, Mick Doohan bestuurt de Alpine van Fernando Alonso en Robert Shwartzman krijgt opnieuw een kans bij Ferrari.

Sebastian Vettel (Aston Martin), Daniel Ricciardo (McLaren) en Nicolas Latifi (Williams) rijden in Abu Dhabi hoogstwaarschijnlijk hun laatste Formule 1-race. Andere coureurs verkassen komend seizoen naar een ander team: Alonso gaat naar Aston Martin, Pierre Gasly neemt zijn zitje bij Alpine over. Voor Haas-rijder Mick Schumacher is het nog spannend: krijgt hij een contractverlenging of kiest het team toch voor veteraan Nico Hulkenberg?

LEES OOK: McLaren 720s Daniel Ricciardo-editie stemt vrolijk

Weersverwachting F1 GP Abu Dhabi 2022

Het zal je niet verbazen: alles wijst erop dat het een zonnige, warme en droge race gaat worden in de Verenigde Arabische Emiraten. Teams kunnen zich opmaken voor temperaturen rond de 30 graden.

LEES OOK: Max Verstappen jongste miljonair in Quote 500

Wat moet je weten over het circuit in Abu Dhabi?

Bij de bouw van toeristische trekpleister Yas Island was direct duidelijk dat een autosportcircuit een centrale plek in de plannen zou innemen. Binnen twee jaar werd het circuit gebouwd. Ook deze baan is een ontwerp van de grote circuitontwerper Hermann Tilke. Altijd leuk: de race wordt bij zonsondergang verreden, onder spectaculair kunstlicht.

Kenmerkend voor de baan is het 1,2 kilometer lange rechte stuk tussen bochten 5 en 6. Een ideale gelegenheid voor een slipstream, het liefst met de DRS-vleugel opengeklapt. Stevige remzones vergen uiterste precisie en sterke nekspieren van de coureurs. Bochten 10, 11 en 12 zijn langzaam en zijn niet bevorderlijk voor de Pirelli-banden.

De eerste Formule 1-race in 2009 werd een prooi voor Sebastian Vettel. Hij versloeg Red Bull-collega Mark Webber en de reeds tot kampioen gekroonde Jenson Button (Brawn GP). Een jaar later zou Vettel op dit circuit zijn eerste van vier wereldtitels in de wacht slepen. Het zou niet de laatste keer zijn dat een kampioenschap op dit circuit beslist werd.

Yas Marina Circuit in feiten en cijfers

Officiële naam: Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2022
Locatie: Yas Marina Circuit, Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten)
Lengte circuit: 5,281 km
Aantal ronden: 58
Aantal bochten: 16
Totale raceafstand: 306,183 km
Ronderecord: 1:26:103 Max Verstappen (2021)

bron: F1.com