Autonieuws

Teveel olie in je motor: wat zijn de risico’s?

december 6, 2022

Teveel olie in je motor: wat zijn de risico’s? Als er te veel motorolie in je motor komt, kan dit leiden tot verschillende problemen. Allereerst zal de motor niet meer goed kunnen draaien; de olie kan de bewegende delen niet meer goed smeren. Bovendien kan overvloedige olie leiden tot een te hoge druk op de afdichtingen in de motor. Hierdoor kunnen lekkages ontstaan, met als gevolg verminderde druk in de motor en zo bereikt de motor dus moeilijker de juiste druk. Kortom: verminderde prestaties en hoger brandstofverbruik.

Te veel motorolie: oorzaken?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een teveel aan motorolie in een auto. Een van de vaakst gehoorde oorzaken is dat autobezitters overmatig olie bijvullen. Als je meer olie toevoegt dan nodig, leidt dat vrijwel altijd tot problemen met ophopingen en overdruk in de motor. Door die overdruk bestaat ook het risico op olielekken of afdichtingsproblemen, waardoor er te veel olie in de motor komt.

Te veel motorolie: schade

Een overdaad van motorolie kan ten eerste de bewegende delen van de motor beschadigen. De olie kan het metaal aantasten en ervoor zorgen dat de bewegende delen niet meer goed kunnen bewegen. Bovendien kunnen lagers, pakkingen of de krukas beschadigd raken. Je raadt het al: hierdoor kan de motor slechter of zelfs helemaal niet meer werken.

Het kan overigens geen kwaad om met een klein beetje te veel olie te rijden. De meeste brandstofmotoren hebben wat marge en zullen niet meteen problemen geven.

LEES OOK: Motorolie – alles wat je moet weten

Te veel motorolie: symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen optreden. Een motor met te veel motorolie kan moeilijker worden gestart of wil soms helemaal niet meer starten. Andere vaak voorkomende symptomen zijn grote blauwe rookpluimen, een schommelend toerental of onregelmatige loop bij lage toerentallen. Onregelmatig lopende motoren vertonen vaak onnodig veel vibraties of krijgen last van sterk oplopende temperatuur. Een brandende geur uit de uitlaat is ook een duidelijk teken, waarschijnlijk van gelekte of verbrande olie.

Oliepeil controleren

Allereerst is het belangrijk om regelmatig de oliepeil van de motor te controleren. Zo weet je zeker dat er niet te weinig of te veel olie in zit. Dit controleer je door de motorkap te openen en het oliepeil af te lezen aan de oliepeilstok.

olie peil peilstok Suzuki motor motorblok

Overschot aan olie uit de auto halen

Als de olie boven de maximale oliepeil staat, moet u de olie uit de motor halen. Dit kan door de plug kort uit het carter te draaien, zodat een deel van de olie uit het carter kan wegstromen. Pas op, want dit kan een flinke smeerboel opleveren. Een andere optie is met een hevelpomp overtollige olie weg te pompen via de opening bij de oliepeilstok, aan de bovenkant van de motor. Dit kan echter een vervelend priegelklusje zijn. Twijfel je over jouw situatie? Vraag dan een professionele monteur om advies.

LEES OOK: Waarom is een elektrische auto voordeliger in onderhoud?