Achtergrond Autonieuws Autotests

TEST: Midden in de zomervakantie met een EV naar Zuid-Frankrijk in 2023 (VIDEO)

juli 18, 2023

Geen voorbereiding

Tijdens onze trip naar Zuid-Frankrijk gaan we alles doen wat tot kort geleden nog ondenkbaar was als je met een elektrische auto een verre reis ging maken. Volledig onvoorbereid zijn we de uitdaging aangegaan. Geen vooraf uitgestippelde route langs laadpalen, slechts twee laadpasjes in ons bezit, en de accu was bij vertrek zelfs slechts tot 65 procent opgeladen. In plaats van verstandig overal braaf 100 km/u te rijden, hebben we overal de maximumsnelheid aangehouden.

Tijdens onze reis hebben we dus niet alleen oog voor het Franse laadnetwerk, maar onderzoeken we ook of het nu mogelijk is om zonder enige voorbereiding met een elektrische auto naar Frankrijk te rijden, net zoals je dat met een benzineauto zou doen. Met een traditionele auto stippel je ook niet de route langs tankstations uit en ga je bovendien ook niet rustig 100 km/u rijden om wat benzine te besparen. We willen zien of diezelfde zorgeloze rijervaring nu ook binnen handbereik ligt voor eigenaren van een EV.

Het artikel gaat verder onder de video

Keulen

Het is half twaalf s’ avonds als de wekker in Twente gaat. Het idee was om 00:00 te vertrekken, maar door een stevig nachtontbijt draaien we de spreekwoordelijke sleutel van de testauto – de BMW i4 eDrive40 – pas om 01:00 om. Vertrekpunt: Hellendoorn. Eindbestemming: Montélimar, zo’n twee uur boven de Middelandse Zee. Volgens de boordcomputer is 65 procent SoC (state of charge) goed voor zo’n 380 kilometers. Genoeg om onze eerste laadstop bij Keulen te halen, zo’n 250 kilometer vanaf Hellendoorn.

Een goed half uur nadat we zijn vertrokken, passeren we Enschede en steken we de Duitse grens over. Al snel zien we het grijze bord met vijf diagonale strepen: een uitnodiging om zo hard te rijden als we durven. De BMW heeft de potentie om 190 km/u te halen, maar dan halen we Keulen wellicht niet. Gezien de al intensieve reistijd van ongeveer 14 uur, kiezen we voor een verstandige instelling van de cruise control op 150 km/u. Het duurt niet lang voordat we onze eerste laadstop bereiken.

We hadden geen route uitgestippeld, toch? Nee, dat heeft de app A Better Routeplanner voor ons gedaan. De BMW had het ook voor ons kunnen doen, maar om deze test wat breder te trekken kiezen we ervoor om deze bekende app te gebruiken. Volgens ABRP moeten we twintig minuten laden bij onze stop in Keulen. Echter, daar stuiten we op een probleem: de laadpaal blijkt niet te werken. Het zou toch niet? Even lijkt het alsof we terug zijn in 2015. Gelukkig zien we in de app dat het in de omgeving van Keulen stikt van de laadpalen. We rijden door en na een kleine tien minuten staan we bij een tuincentrum dat twee 300 kW snelladers op de parkeerplaats heeft staan. We verliezen slechts een kwartiertje tijd, maar het zet ons wel aan het denken. Gaan we dit vaker meemaken?

Metz

Na een laadsessie van twintig minuten sturen we in het duister richting Metz, waar de eerste Ionity-laadpaal op ons wacht. Met een goed gevulde accu zetten we de cruise control op 160 km/u. Hoewel we niet gehaast zijn – op zo’n lange reis is dat geen goed idee – is de Autobahn volledig leeg. Een snelle berekening leert ons dat langzamer rijden geen tijdwinst oplevert. Dat is vaak wel het geval bij EV’s, want een accu is zo leeg als je hard gaat rijden. Dan sta je vaker bij de lader dan dat je aan het rijden bent.

Maar de BMW i4 eDrive40 komt op papier 590 kilometer ver. Met een goed gevulde accu kom je zonder grote problemen 300 tot 350 kilometer ver als je het gaspedaal diep intrapt. Toevallig is dat precies de afstand die we willen afleggen voordat we zelf toe zijn aan een pauze. Bovendien kan de i4 enorm snel laden – tot 210 kW (!) – waardoor we geen tijd verliezen. Een plaspauze, kop koffie en dan is de accu al weer vol genoeg geladen voor de volgende etappe. De i4 is wat dat betreft een elektrische auto die zich tijdens een lange reis moeiteloos kan meten met een benzineauto.

We verlagen de snelheid naar 130 km/u, we zijn namelijk – via Luxemburg – in Frankrijk aangekomen. Langs de snelweg even buiten Metz stoppen we 20 minuten bij een Ionity-locatie. Hier kunnen bijna dertig auto’s laden. Het zal niet de laatste keer zijn dat we de BMW aan een Ionity-paal hangen. Deze laadaanbieder heeft het afgelopen jaar stevig doorgepakt in Frankrijk. Kijk maar eens op de kaart hieronder. Het halve land staat vol met deze palen. Een goede ontwikkeling, want tot heel recent was het een enorme uitdaging om met een EV door Frankrijk te rijden.

Lyon

Het is inmiddels goed druk op de Autoroute du soleil. Het is spits op de noord-zuidroute van Parijs naar Marseille. We merken al snel dat we een laadbeurt in Dijon kunnen overslaan – de accu zit nog vol genoeg – en kunnen doorkachelen naar Lyon. Zo’n 40 kilometer boven de tweede stad van Frankrijk heeft Fastned een grote locatie staan. Ook hier kunnen zo’n twintig auto’s hun accu’s in korte tijd vullen. Fastned timmert ook hard aan de weg in Frankrijk. Er zijn al 33 locaties open en de Nederlandse laadboer bouwt nog flink door.

Dat het bedrijf uit Nederland komt blijkt wel uit het feit dat ze rekening houden met de typische Nederlandse vakantieganger. Veel locaties zijn zo ingerichting dat je een caravan, vouwagen of aanhanger niet hoeft af te koppelen. Ook fijn: Fastned vraagt 59 eurocent per kWh. Dat is een scherpe prijs langs de snelweg. Daarmee zijn ze 10 cent goedkoper dan Ionity. Inclusief abonnement – 12 euro per maand – krijg je 25 procent korting op deze prijs. Ook bij Ionity kun je overigens zo’n abonnement afsluiten.

Montélimar

Twintig minuten later breekt de laatste etappe aan. We hebben nog maar 200 kilometer te gaan naar Montélimar. Zonder moeite passeren we Lyon. De spits is over en het is niet druk in de beruchte tunnel die onder de stad doorloopt. Zonder oponthoud rijden we door naar het zuiden.

Voor we het weten bereiken we Montélimar. Voor we naar onze overnachting rijden, halen we nog even snel wat boodschappen. De Lidl is de eerste supermarkt die we tegenkomen. Wat blijkt? Je kunt er laden. Snelladen zelfs, tot 120 kW! Bij bijna alle Lidl-fillialen in Frankrijk kun je laden. Niet overal zo snel, maar er staat vaak minstens een 22 kW-lader. De Duitse kruidenier vraagt slechts 26 eurocent per kWh. Thuis kun je haast niet goedkoper laden.

Het is kenmerkend voor de enorme ontwikkeling die de laadinfrastructuur in het land in korte tijd heeft doorgemaakt. Tegenwoordig kun je op de meest onverwachte plekken terecht om je auto op te laden. Zelfs in de kleinste, meest afgelegen dorpjes stuit je vaak op openbare laadpalen, vaak met een laadcapaciteit van 22 kW.

Conclusie

Het is inmiddels 15:30 als we de BMW aansluiten op het Lidl-laadpunt. We hebben de reis naar deze bestemming vaker gemaakt, maar altijd met een auto met verbrandingsmotor. Nooit deden we er sneller over. Het is wat dat betreft een nieuwe wereld in Frankrijk. Om de 50 tot 100 kilometer kom je een snellader tegen. We durven het dan ook gewoon te zeggen: vanaf nu is er geen excuus meer om niet met een EV naar Frankrijk te gaan. Het kan gewoon, makkelijk.

Natuurlijk, het helpt enorm als je een puike EV bezit, zoals de BMW i4 eDrive40. We kunnen niet anders dan onze pet afnemen voor deze auto. We hebben het hem niet makkelijk gemaakt, maar de auto het ons wel. We waren bijna altijd eerder aan een pauze toe dan de auto. Bovendien zat er altijd nog minimaal 100 kilometers in het accupakket als we een lader opzochten. Van actieradiusangst hebben we dus geen last gehad. Maar ook met EV’s met minder uithoudingsvermogen kun je anno 2023 prima naar Zuid-Frankrijk afzakken. Je zult alleen vaker moeten laden onderweg. Maar weet: die laadplekken zijn dus volop aanwezig en er komen er alleen nog maar meer bij. Bon voyage!