Autonieuws

Tesla’s eerste V4 Superchargers staan in Nederland!

maart 16, 2023

De V4 Superchargers hebben een ander uiterlijk dan de reeds bekende snellaadpunten van Tesla. Ze zijn iets hoger en hebben niet langer het ‘doorkijkje’ dat de eerdere Superchargers wel hadden. Het hogere ontwerp maakt dat er ruimte is voor een langere laadkabel. Wie hoopt op een hogere laadsnelheid moeten we teleurstellen: de V4 Superchargers kunnen namelijk nog steeds met maximaal 250 kW laden. Sneller hoeft in principe ook niet, want dat is ook exact de maximale laadsnelheid van de huidige Tesla’s en de meeste overige EV’s halen die laadsnelheid überhaupt niet.

Vooral handig voor niet-Tesla’s

Voor Tesla-bezitters maakt de langere laadkabel niet heel veel verschil. De vorige Superchargers waren immers al afgestemd op Tesla’s, in de zin dat de lengte van de kabel toereikend was voor het vaste laadpunt linksachter.

Vooral voor elektrische rijders die geen Tesla hebben, maar wel bij Tesla willen laden is de langere kabel een uitkomst. De plek van het laadpunt verschilt namelijk van auto tot auto en de korte kabel van de huidige Superchargers maakte dat het in veel gevallen een uitdaging was om de kabel in de auto te stoppen. Voornamelijk bij auto’s met het laadpunt vlak achter de voorwielen, zoals de Jaguar I-Pace, Porsche Taycan en Audi e-tron, vormde de korte kabel van de Superchargers een probleem. Dat laatste is in de toekomst dus verleden tijd.

Toekomst van V4 Superchargers

Tesla gaat de V4 Superchargers in Harderwijk nu uitvoerig testen en binnenkort krijgen ook andere Supercharger-locaties in Europa de nieuwste laadpalen. Ze zijn momenteel nog alleen geopend voor Tesla-rijders, maar nadat Tesla de tests heeft afgerond kunnen ook niet-Tesla’s er laden. Vanaf wanneer dat precies kan, is op dit moment nog niet duidelijk.