Autonieuws

Tesla heeft geen sturen meer op voorraad, want eigenaren vervangen massaal Yoke-stuur  

maart 29, 2023

Tesla Yoke

Tijdens onze testritten met de vernieuwde Model S en Model X – de Plaid-versies met ruim 1.000 pk – viel het ons al op. Het Yoke-stuur ligt op zich best goed in de hand en geeft ook mooi overzicht op het digitale display voor je neus, maar er zitten ook nadelen aan. Bij Tesla hadden ze duidelijk niet Europa in het achterhoofd tijdens de ontwikkeling van het bijzondere stuur. Op een rotonde – die je in Amerika veel minder hebt dan in Europa – is het Yoke-stuur een joke.

Dit komt omdat de richtingaanwijzer voor links en rechts aan de linkerkant van het stuur is ondergebracht. Als het stuur op zijn kop staat, moet je dus eerst de juiste knop zien te vinden. Dat is te afleidend en daardoor gevaarlijk. Het kwam vaker voor dat we de rotonde verlieten zonder richting aan te geven en dat mag eigenlijk niet.

Vervangen

Veel eigenaren kiezen er daarom voor om het stuur te vervangen bij Tesla. Het merk biedt die mogelijkheid zelf aan. Als je maar wat geld overmaakt natuurlijk. 700 euro om precies te zijn. De montagekosten zijn gelukkig bij de prijs inbegrepen.

Populair

Volgens de website AutoEvolution is deze ‘optie’ het populairste item in jaren in de online Tesla Shop. Het item was al na een week uitverkocht. Eigenaren die nog met de handen in hun haar zitten dankzij het yoke-stuur, zullen dus nog even moeten wachten tot een normaal stuur weer leverbaar is. Wanneer dat is, kan Tesla nog niet zeggen.

Verkeerde plek

Een normaal, rond Tesla-stuur zorgt op rotondes overigens nog steeds voor problemen. Het overpakken gaat makkelijker én veiliger, maar ook op de ronde versie zijn de knoppen van de richtingaanwijzer aan een kant van het stuurwiel ondergebracht.

Lexus

Dat een yoke-stuur overigens wel kan werken, bewijst Lexus met de gloednieuwe elektrische Lexus RZ. De Japanners introduceren op dat model ook een soort stuurknuppel in het interieur, maar daar is langer over nagedacht. In de video hieronder laten we je zien waarom die wel goed werkt in de praktijk: