Elektrisch

Tesla bindt in: ‘Autonoom rijden dit jaar niet mogelijk’

oktober 25, 2022

Tesla mist targets

‘Op termijn de meest belangrijke bron van winstgevendheid voor Tesla’, zo kwalificeerde Elon Musk FSD enige tijd terug. De markante topman leek er haast heilig van overtuigd dat het Tesla nog dit jaar zou lukken om een volledig zelfrijdende auto op de weg te zetten. Helaas blijkt de praktijk van autonoom rijden en Tesla wat weerbastiger. Volgens Automotive News probeert Musk in een call met investeerders de verwachtingen te temperen. Hij verwacht het systeem dit jaar nog te updaten, maar geeft tegelijkertijd toe dat zijn auto’s nog niet klaar zijn om te rijden zonder bestuurder.

Tesla vs. overheid

Naast het technische gevecht, heeft Tesla nog een ander appeltje te schillen. Het bedrijf ligt namelijk onder de loep van de NHTSA, de National Highway and Traffic Safety Administration, en de Californische RDW (DMW). Musk zegt in de call al dat een goedkeuring voor FSD nog lang op zich gaat wachten. “De auto zal je van je huis naar het werk kunnen brengen, naar je vrienden en naar de supermarkt zonder het stuurwiel aan te raken”, zei hij. “Het is een aparte discussie of het wettelijke goedkeuring gaat krijgen. Dat zal dit jaar niet het geval zijn.”

Voorlopig niet autonoom rijden in een Tesla

Musk lijkt dus nog steeds vertrouwen te hebben in het systeem, maar de toezichthouders denken daar anders over. Tesla staat momenteel onder verhoogd toezicht van de NHTSA en de DMV zegt dat er momenteel een onderzoek loopt naar ‘het bedoelde ontwerp en de technische capaciteiten van de auto’s van Tesla’, zonder daar verder een toelichting op te geven.

Autonoom rijden in Tesla = duur

Hoe het zit met de Europese goedkeuring van FSD, is niet bekend. In Nederland biedt Tesla autonoom rijden (FSD) aan als optie van €7.500, met de toelichting dat je dan ‘alle functies van Enhanced Autopilot’ (o.a. Auto Lane Change, automatisch inparkeren en navigeren met Autopilot) en ‘verkeerslicht- en stopbordherkenning’ krijgt. Verder zou ‘automatisch sturen op straten binnen de bebouwde kom’ binnenkort beschikbaar moeten zijn, maar het is niet duidelijk wanneer dat het geval is. Voorlopig lijk je dus beter af met Enhanced Autopilot, dat een meerprijs van €3.800 heeft.