Achtergrond Autonieuws

Tarieven tolwegen Frankrijk (péage) fors omhoog

februari 10, 2023

Gestegen tarieven tolwegen Frankrijk

Tolwegen Frankrijk, daar zijn er een heleboel van. Er zijn ook een hoop exploitanten. Vinci Autoroutes (Cofiroute, Escota, ASF) voert bijvoorbeeld een prijsstijging van 4,68 procent door. Hetzelfde geldt voor APRR en AREA. Een andere partij – Sanef – kondigt een stijging 4,54 procent aan. Gemiddeld gaat het zelfs om prijsstijgingen van 8 procent. Wie een elektrische auto bezit heeft geluk. Die mensen krijgen het hele jaar door 5 procent korting.

Inflatie en onderhoud

De prijsstijgingen zijn niet alleen een reactie op de inflatie, maar ook op benodigde renovaties aan het wegennet. Daar trekken alle wegbeheerders ongeveer 3 miljard euro voor uit. De weggebruiker betaalt hier aan mee. Jij dus ook, mocht je op wintersport gaan in Frankrijk of aankomende zomer de zomervakantie doorbrengen op Frans grondgebied.

Toltarieven Frankrijk

Onterecht!

Automobilistenverenigingen hebben na de prijsstijgingen direct van zich laten horen. Die vinden de gestegen toltarieven onterecht. De Franse regering heeft al aangekondigd om gesprekken te voeren met private snelwegmaatschappijen. Hoe dat zit? Leggen we uit.

Privébedrijven hebben groot gedeelte tolwegen Frankrijk in handen

De Franse tolwegen – beter bekend als péage – zijn slechts voor een deel in handen van de Franse overheid. Een groot gedeelte is in beheer van privébedrijven. De Franse overheid heeft 3.000 kilometer snelweg in beheer. De overige 9.000 kilometer werd al in 2006 overgedragen aan de zogeheten ‘concessionnaires d’autoroutes’. Die hebben contracten van 25 tot 30 jaar. De vraag is alleen of de Franse overheid invloed kan uitoefenen op de gestegen tarieven. Dat rijden door Frankrijk duurder wordt, is in ieder geval een feit.

Tarieven tolwegen Frankrijk

Frankrijk telt talloze tolwegen. Het is daarom onbegonnen werk om alle tarieven van alle wegen in een overzicht te plaatsen. Frankrijk heeft overigens wel handige websites in het leven geroepen waarop je inzicht krijgt in de tolkosten. Kijk bijvoorbeeld voor de actuele officiële tarieven en voor alle trajecten en categorieën op autoroutes.fr/fr/itineraires.htm of voyage.aprr.fr. Bon voyage!

Tolweg Frankrijk