Autonieuws

Sterke stijging aantal waterstoftankstations

februari 16, 2023

Het gaat om waterstoftankstations in Europa. In 2022 zijn er 45 bijgekomen en dat is een stijging van 22% ten opzichte van 2021. Dat is een Europees record volgens H2stations.org, die de komst van waterstofstations in de peiling houdt en letterlijk in kaart brengt.

Nederland op plek 3 met waterstoftankstations

Het aantal waterstoftankstations in Europa zit daarmee duidelijk in de lift. Duitsland gaat aan de leiding met 105 tankstations, gevolgd door Frankrijk (44) en Engeland plus Nederland (17), die een derde plaats delen.

Waterstoftankstations wereldwijd

Volgens H2stations zijn er nu 254 publieke tankpunten voor waterstof in Europa. Wereldwijd zijn dat er 814. Azië blijft aan kop met een aantal van 455, waarvan 165 in Japan, 149 in Zuid-Korea en 138 in China.

Groei zet progressief door

De verwachting is een progressieve groei van het aantal waterstoftankstations. Afgelopen maand hebben bijvoorbeeld TotalEnergies en Air Liquide een overeenkomst gesloten om meer dan 100 stations te realiseren in Frankrijk, Duitsland en de Benelux. Ook liggen er plannen bij bouwers van voertuigen om tankstations te realiseren. Mercedes-Benz Trucks bijvoorbeeld en Hyvia, het Franse bedrijf, dat op basis van de Renault Trafic en Master bedrijfswagens op waterstof in de markt zet.