Autonieuws

Spanningen over Chinese EV’s: Duitse Bondskanselier wil heffingen voorkomen

juni 18, 2024

Chinese elektrische auto’s

Vorige week woensdag meldde de Europese Commissie dat China zijn eigen fabrikanten subsidieert, wat leidt tot oneerlijke concurrentie. Hierdoor kunnen Chinese fabrikanten hun auto’s extra scherp in de markt zetten in Europa. Brussel grijpt nu in en voert vanaf 4 juli extra heffingen in op Chinese EV’s, die kunnen oplopen tot wel 38 procent van de catalogusprijs. Niet iedereen in Europa is daar blij mee.

Duitsland

De Duitse regering maakt zich grote zorgen over de mogelijke hoge importtarieven. Ondanks de toenemende concurrentie van Chinese autofabrikanten in Europa, ziet Duitsland deze tarieven niet als de juiste oplossing. China is namelijk een cruciale markt voor Duitse automerken. Ze vrezen dat deze maatregelen kunnen leiden tot vergeldingsheffingen in China, wat de Duitse auto-industrie zwaar zou kunnen treffen.

Zorgen

Brussel heeft bondskanselier Olaf Scholz beloofd te proberen de dreigende extra heffingen op Chinese elektrische auto’s te voorkomen. Ook de Duitse transportminister Volker Wissing heeft zijn zorgen geuit over deze heffingen. Hij benadrukt dat Europese automakers zich moeten richten op het produceren van auto’s die beter kunnen concurreren met Chinese elektrische voertuigen. Scholz verwacht dat het probleem voor het einde van de maand is opgelost.

Lees ook: Column: “Importheffing voor EV’s uit China maakt EV-markt kapot”