Achtergrond Autonieuws

Sneak preview nieuwe Skoda Superb, Superb Combi en Kodiaq

april 26, 2023

Skoda Superb

Tot dusver zijn de Superb en Kodiaq voor Skoda zeer succesvol geweest. De naam ‘Superb’ werd eerder al in de jaren ’30 van de vorige eeuw gebruikt voor het topmodel van Skoda uit die tijd. Van Skoda’s eerste generatie van de huidige Superb werden tussen 2001 en 2008 bijna 137.000 auto’s verkocht.

Het was het eerste Skoda-model met hightech features als bi-xenon koplampen, de automatische Tiptronic-transmissie en de Coming Home-functie. Zijn opvolger verscheen in 2008 en bood klanten als eerste ook de optie van vierwielaandrijving. De Superb Combi die in 2009 volgde, deed de vraag naar het topmodel van Skoda nog verder toenemen. In totaal vonden 618.000 tweede-generatie Superbs hun weg naar klanten.

Carrosserievarianten

De derde generatie, die in februari 2015 debuteerde, bood in beide carrosserievarianten nog meer ruimte aan de inzittenden en hun bagage. Hij was ook zuiniger, noteerde een lagere CO2-emissiewaarde en introduceerde innovatieve rij-assistentiesystemen voor extra veiligheid.

Het topmodel werd in 2019 vernieuwd, waarbij de Superb iV-versie het eerste plug-in hybridemodel van Škoda werd. Tot dusver zijn er van deze derde generatie van de Superb meer dan 777.000 exemplaren aan klanten geleverd.

Skoda Kodiaq

De Kodiaq, die Skoda’s succesvolle SUV-offensief in 2016 aftrapte, bracht het tot dusver al tot ruim 740.000 auto’s. Het model, dat optioneel ook met zeven zitplaatsen kan worden geleverd, introduceerde Skoda’s kenmerkende kristallijn designtaal in het SUV-segment. De sportieve Kodiaq RS volgde in 2018, terwijl de volledige range in 2021 een modelupdate kreeg. 

Toekomst Skoda Kodiaq en Superb

“De Superb en Kodiaq zijn twee belangrijke pijlers onder het merk Skoda en dat maakt het voor ons extra bijzonder om de nieuwe generaties van beide modellen deze herfst te presenteren”, verklaart Klaus Zellmer, CEO van Škoda Auto. “De Superb is het topmodel binnen ons ICE-portfolio en ook deze nieuwe, vierde generatie blijft de maatstaf op het gebied van comfort en ruimte, zowel in hatchback- als Combi-variant. De tweede-generatie Kodiaq tilt veiligheid, technologie en veelzijdigheid naar een nog hoger niveau. We blijven het beste van twee werelden aanbieden en leveren onze klanten waar ze om vragen. Daarom worden beide modellen standaard geleverd met mild-hybride technologie en behoort ook een plug-in hybride tot de aandrijfopties.”

Eerste schetsen

Op de schetsen die Škoda vandaag deelde is het silhouet van de nieuwe modellen te zien. Naast een nieuw exterieurdesign krijgen alle modellen nieuwe features, verbeterde technologie en een compleet nieuw ontworpen interieur. De vierde generatie Superb wordt opnieuw leverbaar als hatchback én als zeer ruime Combi. De nieuwe generatie van het topmodel gaat worden geproduceerd in de Volkswagen Groep-fabriek in het Slowaakse Bratislava. Voor de nieuwe Kodiaq staat de productie gepland in de Škoda-fabriek in Kvasiny (Tsjechië), waar ook zijn voorganger nu nog van de productielijn rolt.

Skoda komt ook met zes nieuwe batterij-elektrische auto’s. Daar gaan we in dit artikel verder op in.