Autonieuws Elektrisch

Skoda Enyaq RS iV: Nu ook in praktisch jasje

oktober 25, 2022

De tweede RS

Net als Volkswagen met de GTX-versies van de ID.4 en ID.5, krijgen zowel de Skoda Enyaq als de Enyaq Coupé een sportieve versie. Qua uiterlijk verschilt eigenlijk alleen de daklijn tussen de beide modellen. De kleur ‘Mamba Green’ – exclusief voor de RS – is hetzelfde, net als de lichtgevende ‘Crystal Face’-grille, het verlaagde sportonderstel, de diffuser en de standaard 20-inch (optioneel 21-inch) lichtmetalen wielen. In je keuze hoef je dus alleen rekening te houden met welke carrosserievorm je mooi vindt.

In het interieur onderscheidt de Enyaq RS zich van minder bedeelde Enyaqs met sportstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen, veel Alcantara en accenten in Mamba Green. Bij het opstarten zijn op de schermen ook diverse RS-logo’s te zien, dus je hoeft je nooit te vergissen in welke Enyaq je bevindt.

Nagenoeg identieke specificaties

Ook onderhuids komen er geen verrassingen tevoorschijn bij de Skoda Enyaq RS. Net als zijn coupébroer beschikt hij over twee elektromotoren – eentje op de voor- en achteras – met een gecombineerd vermogen van 299 pk. Met dat vermogen zoef je in 6,5 seconden naar de 100 km/u en is het uit met de pret bij 180 km/u. Geen grensverleggende prestaties in EV-land, maar desalniettemin meer dan vlot om in het dagelijkse verkeer lekker mee te kunnen komen.

Skoda Enyaq RS

Zijn er dan helemaal geen verschillen tussen de reguliere RS-versie en de Coupé? Nee, qua actieradius wint de Coupé het waarschijnlijk nipt door zijn betere aerodynamica. Toch belooft Skoda een actieradius van meer dan 500 kilometer voor de Enyaq RS, de exacte cijfers zijn niet bekend. Is de stroom op, dan kun je de accu met een snellaadvermogen van 135 kW in 36 minuten weer opladen van 10 naar 80 procent bij een snellaadstation.

Prijs Skoda Enyaq RS iV

De prijs van de Skoda Enyaq RS is op het moment van schrijven nog niet bekend. Een vergelijkbare Volkswagen ID.4 GTX is leverbaar vanaf € 57.290, dus naar verwachting zit de Skoda Enyaq RS qua prijs in dezelfde hoek. De Enyaq Coupé RS zou dan met een vanafprijs van € 65.890 een behoorlijk stuk duurder zijn.