Autonieuws

Sfeerimpressie: James Bond-tentoonstelling Bond in Motion in Brussel

december 9, 2022

Bond in Motion

De Bond in Motion tentoonstelling is te bezoeken tot en met 14 mei in Paleis 1 van Brussels Expo (Heizel). De tentoonstelling Bond in Motion neemt de bezoeker op een oppervlak van 6.000 vierkante meter mee achter de schermen van 007. De exhibitie is verdeeld in vier werelden: lucht, water, aarde en vuur.

Diverse iconische modellen

Uiteraard staan er een groot aantal typische Aston Martins, van de DB5 uit de jaren ’60 tot de nooit in productie genomen DB10. Daarnaast ook vele andere iconische en meer of minder gehavende Bond-auto’s, zoals de Lotus Esprit, BMW Z8, Jaguar C-X75, de (halve) Renault 11, Land Rovers en Rolls-Royces. Maar ook motorfietsen, vlieg- en vaartuigen, sneeuwscooters, een complete metrowagon uit Skyfall en nog veel meer. In de centrale 007-bar kan een Martini (shaken, not stirred) worden besteld en de officiële Bond-merchandise mag natuurlijk ook niet ontbreken. 

60 jaar, 25 films, 6 acteurs: Bond is nog altijd springlevend

Alle iconische voertuigen die je als bezoeker kunt bewonderen op de tentoonstelling Bond in Motion zijn de 100% originele objecten uit de films. Dat betekent dus dat elk tentoongesteld stuk in de voorbije 60 jaar daadwerkelijk gebruikt werd tijdens de filmopnames door een van de vertolkers van James Bond, van Sean Connery tot Daniel Craig, of een ander personage.

Nederlandse acteurs en actrices

Interessant vanuit Nederlands perspectief zijn voertuigen uit de films ‘The Living Daylights’ met Jeroen Krabbé, ‘GoldenEye’ met Famke Janssen en ‘Tomorrow Never Dies’ met Daphne Deckers, die ook op de tentoonstelling te zien zijn. De indrukwekkende collectie omvat auto’s, motoren, boten, vliegtuigen, helikopters, hovercrafts en zelfs een metrostel van meer dan 11 meter lang, bekend uit Skyfall. Op sommige auto’s zijn zelfs nog indrukwekkende sporen zichtbaar van de stunts tijdens de filmopnames.

Wandel even mee

Het parcours van Bond in Motion voert onder meer langs de Lotus Esprit S1-auto die verandert in een onderzeeër uit The Spy Who Loved Me (1977), de Aston Martin V8 van 1985 uit The Living Daylights (1987), de BMW Z8 uit The World Is Not Enough (1999) en de Aston Martin DB10 uit Spectre (2015). Uiteraard ontbreekt ook niet de Aston Martin DB5 als klassieke en typische Bond-auto.

Gadgets, natuurlijk zijn die ook aanwezig

Verder zijn er valse identiteitspapieren, walkietalkies, wapens en andere accessoires die in de verschillende films voorkomen. Kortom, een droom voor de fans van de Britse geheim agent. Dankzij schaalmodellen en uitleg bij de special effects krijgen bezoekers ook een kijkje achter de schermen van de stunts en de bekendste cultscènes van James Bond.

Aston Martin DBS Superleggera

Van Londen naar Los Angeles naar Brussel

De tentoonstelling Bond In Motion zag in 2012 het licht in het National Motor Museum van Beaulieu (Groot-Brittannië) ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de geheim agent. Daarna verhuisde de tentoonstelling naar het Londense Film Museum, waar deze zes jaar liep en ruim negen miljoen bezoekers trok.

Tot het einde van de zomer van 2022 was de tentoonstelling vervolgens te zien in het Petersen Automotive Museum in Los Angeles. Brussel is nu de eerste kans om dit evenement op het Europese vasteland te ontdekken en het is tevens voor het eerst dat deze expositie niet in een museum te zien is, maar op een vloer die volledig in dienst staat van de wereld van James Bond.

Shaken, not stirred

Wie er altijd al van heeft gedroomd om in het kostuum te kruipen van de beroemdste spion op aarde of een avondje lang de sexy Bond Girl te spelen, kan terecht in de 007-bar die onderdeel is van de tentoonstelling. Voor een glas champagne of de befaamde ‘Shaken, not stirred’ in een glamour-decor zoals bekend uit de films.

Over James Bond

James Bond is een fictief personage en werd in 1953 bedacht door schrijver Ian Fleming. Er bestaan talloze fictieve biografieën, want nooit had de auteur kunnen denken dat zijn personage zo lang zou blijven leven. De Britse geheim agent werkt voor MI6, heeft als codenummer 007 en is de held in 25 actiefilms. Op het witte doek wordt hij vertolkt door zes legendarische acteurs:

Double O seven

James Bond is een spion van de Britse geheime dienst met het nummer 007 (‘double O seven’). De eerste nul betekent dat hij toestemming heeft om te doden, de tweede dat hij dat al heeft gedaan en de 7 dat hij de zevende agent is met die machtiging.

Over Ian Fleming, de bedenker van 007

Ian Fleming, geboren in 1908, was een Britse schrijver van spionageromans, journalist en inlichtingenofficier bij de marine. Hij kwam uit een welgestelde familie, gelieerd aan de zakenbank Robert Fleming & Co. Zijn dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn ervaring als journalist hadden een grote invloed op de totstandkoming van de leefwereld van James Bond. Voor de naam van zijn personage liet Fleming zich inspireren door een ornitholoog, oftewel een vogelaar.

Ian Fleming schreef zijn eerste boek James Bond, Casino Royale in 1953. Het was zo succesvol dat er drie oplages nodig waren om aan de vraag te voldoen. Tussen 1953 en 1966 volgden nog elf romans en twee verhalenbundels. Alle romans gaan over James Bond, een officier van de Secret Intelligence Service, beter bekend als MI6. Bond, ook bekend onder zijn codenummer 007, is commandant in de Royal Naval Reserve. Met 100 miljoen verkochte exemplaren behoren de verhalen over agent 007 tot de meest gelezen fictieboeken aller tijden!

De geestelijke vader van James Bond was een rokkenjager, dronk veel, rookte stevig en leed aan een hartziekte. Hij stierf in 1964 op 56-jarige leeftijd aan een hartaanval. Twee van zijn boeken werden postuum uitgegeven. Na Flemings dood werd zijn personage overgenomen door andere schrijvers.

Praktische informatie Bond in Motion

Bond in Motion
Paleis 1 – Brussels Expo
Belgiëplein 1
1020 Brussel

Van 09-12-2022 tot en met 14-05-2023

Geopend op maandag, woensdag, vrijdag en zondag van 11 tot 18 uur, op zaterdag van 11 tot 21 uur (tijdens schoolvakanties elke dag geopend van 11 tot 18 uur).

Toegangsprijs vanaf 19 euro (incl. btw)

Meer info op www.007brussels.com


Vliegtuig


Sneeuwscooter


Bond in Motion Brussel


Motorfietsen


Lotus Esprit en Toyota Land Cruiser


capsule Living Daylights Jeroen Krabbé

Shaken, not stirred


Aston Martin V8 Living Daylights


Aston Martin DB5 Spectre


Aston Martin DB5 Lotus Esprit & Aston Martin V8


Aston Martin Vanquish


007


Aston Martin DBS Superleggera