Autonieuws

Scania R-Serie: eerste klas werkpaard

juni 1, 2022

Scania spendeert veel geld, tijd en energie aan innovatie. Van oudsher staat dit van origine Zweedse truckmerk symbool voor vooruitstrevende en iconische ontwerpen en betrouwbare, slimme technologie. Het is ook een van de weinig merken waar je nog terecht kunt voor een truck met V8-dieselmotor.

Scania R-Serie dé referentie

De Scania R-serie is vanouds de referentie als het gaat om vrachtwagens en vrachtvervoer voor middellange en lange afstanden. Waar de Scania S-Serie toch vooral de favoriet is voor het internationale goederenvervoer, waarbij je als chauffeur een zeer ruime cabine wil met een prima slaapplek.

Veelzijdig inzetbaar

De R-serie is ook met slaapcabine verkrijgbaar maar tevens met een zeer lage cabine. Dat maakt deze Scania veelzijdig inzetbaar en de R-Serie leent zich ook voor opbouw en ombouw voor tal van toepassingen in transport en ook de bouw.

R-Serie veel gezien op de weg

Al jaren is de R-Serie van Scania een van de meeste voorkomende modellen op de weg en misschien wel een van de meest voorkomende trucks algemeen. Ook gebruikt is het aanbod daarom groot en ook erg gewild vanwege de reputatie van betrouwbaarheid. Kijk maar eens op occasionsites zoals die van www.truck1.nl.

Wat onderscheidt de R-cabine?

De opvallende vorm van de Scania R-cabine is typisch voor Scania, van de ramen tot de ventilatiedempers en bedieningselementen op het dashboard. De ontwerpers hebben stijlvolle interieurs gemaakt met perfect op elkaar afgestemde kleuren, materialen en afwerkingen.

De Scania chauffeursstoel

De chauffeursstoel is ontworpen voor maximaal comfort en kan worden versteld om de perfecte rijpositie te vinden. Bijrijders ervaren evenveel comfort dankzij een draaibare bijrijdersstoel met verstelbare rugleuning. In de R-cabine zijn er een uitschuifbare tafel en koelkast.

Scania motoren zuinig

Scania motoren staan bekend om hun brandstofefficiëntie. De in 2021 geïntroduceerde Scania Super 13-liter motor tilt die reputatie naar nieuwe hoogten. Deze motor zet een nieuwe norm voor efficiëntie, waarmee een aandrijflijn-brandstofbesparing van 8% is bereikt ten opzichte van de vorige motorgeneratie van Scania. Er is te kiezen uit vermogens van 420, 460, 500 en 560 pk.

50% rendement

Het thermisch rendement van de nieuwe motorlijn ligt rond de 50%. Dit percentage was voorheen niet haalbaar voor verbrandingsmotoren. Het is te danken aan dubbele bovenliggende nokkenassen en de Scania Twin SCR-dosering van AdBlue. Krachtige motormanagementsystemen bewaken de aandrijflijn en dragen zo bij aan de totale bedrijfszuinigheid onder alle omstandigheden.

Scania V8

Uniek is de V8-motor van Scania met een cilinderinhoud van maar liefst 16 liter. Een krachtpatser van formaat is het met een koppel tot aan maar liefst 3.700 Nm en een vermogen tot aan 770 pk. Dat maakt van deze Scania een van de sterkste trucks op de markt. Het is met recht een King of the Road.

Scania versnellingsbakken

Scania levert de R-Serie met verschillende versnellingsbakken. De basis is een transmissie met acht versnellingen, eventueel met kruipversnelling. Voor bergachtig gebied is de versnellingsbak met 12 versnellingen een goede optie. Twee extra kruipversnellingen zijn mogelijk voor veel trekvermogen bij lage snelheden.

Scania Opticruise

De volledig geautomatiseerde Opticruise versnellingsbak van Scania is het neusje van de zalm. Alles staat hier in het teken van efficiëntie en brandstof sparen. Dat lukt door onder meer een slimme spreiding van de 14 versnellingen en een oliespuitfunctie voor betere smering en minder wrijving. Bijkomend voordeel: de Opticruise kent zeer lange olieverversingstermijnen.

Keuze uit asconfiguraties

Scania levert voor zijn R-Serie diverse asconfiguraties en overbrengingsverhoudingen. Je kunt daarbij denken aan voor-, achter-, vaste en gestuurde sleepassen. En er is te kiezen uit naafreductie en enkele reductie al dan niet met tandemaandrijving. Dus met aandrijving op alle wielen bij dubbele achterassen.

Rijden met een Scania R-Serie

De R-serie heeft een unieke combinatie van luxe aan binnen- en buitenkant, met de robuustheid om onder alle omstandigheden optimaal te presteren. Het rijden met een Scania vormt een toonbeeld van stijl, trots en absoluut vermogen. De R-serie is volhardend en veelzijdig.