Autonieuws

Royal Enfield komt met scrambler

maart 16, 2022

De Scram 411 heeft een LS-410 motorblok dat we kennen van het adventure-model Royal Enfield Himalayan. Ook het frame Harris Performance vertoont grote gelijkenis. De Scram 411 is echter met opbouw en uitdossing eenvoudiger en meer puristisch zoals dat hoort bij een scrambler.

Scrambler ‘roots’

De scrambler is immers een type motorfiets waarvan de roots liggen in de jaren zestig van de vorige eeuw. Toen bouwden motorrijders in Engeland hun Britse machines om voor deelname aan off-road wedstrijden. Dus alles wat in het terrein kon worden gemist, werd er af geschroefd. Rond de velgen kwamen noppenbanden te liggen en de uitlaat ging omhoog voor meer bodemspeling.

Zitpositie rechtop

Alles draait bij een scrambler om wendbaarheid en motorbeheersing. De zitpositie is rechtop en het gewicht moet zo laag mogelijk zijn. Het zijn precies zaken die je bij de nieuwe Scram 411 ziet. Het is een motorfiets voor de stad en voor uitdagende ritten op buitenwegen, ook off-road.

1-cilinder van 24,3 pk

Het 411 cc luchtgekoelde 1-cilinder motorblok levert een maximaal vermogen van 24,3 pk bij 6.500 tpm en een maximaal koppel van 32 Nm bij 4.000-4.500 tpm. De beheersbaarheid wordt ondersteund door de vering en ophanging met een 41 mm telescoop voorvork en 190 mm veerweg en een monoshock linksysteem met 180 mm veerweg achter. Het 19-inch voorwiel en 17-inch achterwiel met ‘dual purpose’ banden zorgen voor voldoende grip en tractie op het asfalt, los grind of slecht wegdek.

Digitaal-analoog dashboard

De zadelhoogte van 795 mm maakt de Scram 411 ook geschikt voor wat kleinere rijders. De Scram 411 heeft een digitaal-analoog dashboard dat eenvoudig alle essentiële informatie weergeeft op een digitaal scherm. De ‘old-school’ analoge snelheidsmeter draagt bij aan de Scrambler-styling. Daarnaast is de Royal Enfield Tripper navigatie standaard geïnstalleerd op alle versies van de Scram 411.

Verschillende kleuren

De nieuwe Scram 411 is verkrijgbaar in 2 varianten en verschillende kleurstellingen. “Donkere ‘Gun Grey’ schaduw tinten met levendige ‘highlight’ kleuren die een knipoog geven aan de ‘street art’ cultuur”, zoals Royal Enfield dat omschrijft. Er is keuze uit de kleuren Graphite Yellow, Graphite Red en Graphite Blue voor de carter-deksels en de velgen. De andere uitvoering heeft een meerkleurige tank en andere originele designs in kleur, waarbij er keuze is uit White Flame en Silver Spirit.

Scram 411 komt in mei 2022

Naar verwachting is de nieuwe Royal Enfield Scram 411 verkrijgbaar bij alle officiële dealers vanaf mei 2022. Tevens zullen er dan diverse accessoires verkrijgbaar zijn.