Autonieuws Autotests

Review – Toyota Yaris Hybrid 130 (2024), de betere aandrijflijn?

februari 16, 2024

Toyota Yaris Hybrid 130: nieuwe aandrijflijn met extra pit

Onder de wolk van Barcelona in het prachtige Sitges, waar volop carnaval werd gevierd, namen we de Toyota Yaris Hybrid 130 mee voor een uitgebreide proefrit. Deze nieuwste editie belooft vernieuwingen op het gebied van veiligheid en connectiviteit en een nieuwe aandrijflijn met extra pit. Dat willen we natuurlijk graag even ervaren.

Toyota Yaris Hybrid 130

Dankzij de toevoeging van de Hybrid 130-motor – naast de bestaande Hybrid 115 – biedt de Yaris meer dan alleen een vermogenstoename. In de praktijk betekent dit dat de auto vlotter reageert op het gaspedaal, zowel bij stadsritten als op de snelweg. De verbeterde acceleratie, merkbaar tijdens inhaalacties, geeft de Yaris wat extra dynamiek zonder dat dit ten koste gaat van de efficiëntie. Tijdens een uitgebreide testrit was goed merkbaar dat het model extra koppel onderin heeft en dat de aandrijflijn er simpelweg meer ‘zin’ in heeft. Het brandstofverbruik bleef daarnaast binnen de perken. Je haalt met twee vingers in de neus zo 1 op 20.

Toyota Yaris Hybrid 130

Technische upgrades

Hoe heeft Toyota dit allemaal geflikt? Dankzij een sterkere elektromotor-generator en herzieningen van de software van de Power Control Unit (PCU) is het totale systeemvermogen met 12% verhoogd. Je profiteert nu van 97 kW (130 pk) versus 85 kW (116 pk). Het koppel is gestegen van 141 Nm naar 185 Nm. De sprint van 0 naar 100 km/u kost nog maar 9,2 seconden, dat is een halve seconde sneller dan de 116 pk versie. Ook leuk: de acceleratie van 80 naar 120 km/u gaat een halve seconde sneller en kost nu nog maar 7,5 seconden.

Nog meer aanpassingen voor Toyota Yaris

De Toyota Yaris voor 2024 heeft nog meer updates gekregen. Er zijn bijvoorbeeld verbeterde veiligheidsfeatures van de Yaris, gegroepeerd onder Toyota T-Mate. Nieuw is het geavanceerde Pre-Collision System. Bij het naderen van kruispunten en in onoverzichtelijke situaties biedt de auto een gevoel van zekerheid. Het systeem kan nu een potentiële frontale botsing en een groter aantal objecten en voertuigen (waaronder motorfietsen) in het pad van de auto herkennen.

Interieur

Interieur Toyota Yaris 2024

Ook in het interieur bespeuren we noviteiten. Toyota tilt ook de digitale ervaring naar een hoger plan, dankzij het Toyota Smart Connect-systeem. Er is keuze uit een 7- of 12,3-inch display voor het instrumentarium of een 9- of 10,5-inch voor het multimediascherm, afhankelijk van de uitvoering. Het grote, heldere scherm maakt navigatie en voertuiginformatie gemakkelijk afleesbaar, zelfs onderweg. Het digitale instrumentarium heeft drie weergave-opties: Smart, Casual en Sporty. De connectiviteit en de mogelijkheid tot updates ‘over-the-air’ zorgen ervoor dat de auto altijd up-to-date is.

Extra geluidsisolatie

De afwerking is verder verbeterd en Toyota past ook extra geluidsisolatie toe. Dat heeft ook een keerzijde. Tijdens het rijden viel het geluid van de ruitenwissermotor nu extra op, omdat de rest van de auto zo stil is. Kortom: de Yaris kan nu een stillere ruitenwissermotor gebruiken.

Toyota Yaris Hybrid 130

Launch Edition

Bij de introductie van de verbeterde Toyota Yaris introduceren de Japanners ook een nieuwe topversie. Dat is de Launch Edition. Dat model krijgt Neptune Blue bi-tone lak met een contrasterend zwart dak en raamstijlen. Het blauwe thema wordt voortgezet in het interieur met contrasterende stiksels van de stoelbekleding en sierlijsten op het dashboard en in de deurpanelen. Deze versie heeft verder 17-inch zwart gepolijste lichtmetalen wielen. Toyota levert de Launch Edition overigens ook in de kleuren bi-tone Platinum Pearl White of bi-tone Shimmering Silver Metallic lak. De Yaris Launch Edition is te bestellen vanaf 34.750 euro.

Conclusie review Toyota Yaris Hybrid 130

De eerste kennismaking met de vernieuwde Toyota Yaris laat zien dat de auto op diverse punten is verbeterd. De nieuwe hybride aandrijflijn kunnen we van harte aanraden, evenals het nieuwe infotainmentsysteem. Daar staat wel een stevige prijs tegenover. De Hybrid 130-motor begint namelijk bij 33.250 euro, versus 26.050 euro voor de Hybrid 115. Je krijgt de Hybrid 130 dan wel direct als Executive, volop aantrekkelijk extra’s. Prijzen van de vernieuwde Yaris starten overigens bij 24.595 euro of 355 euro per maand met private lease. Wil je heel lang garantie? Dan zit je bij Toyota goed. Ook voor de yaris geldt een garantietermijn tot 10 jaar en 200.000 kilometer als de auto bij een officiële Toyota-dealer of Erkend Reparateur onderhouden wordt. Dat is ongekend in het B-segment. Daar staat dan wel een flinke prijs tegenover.

Toyota Yaris Hybrid 130
Toyota Yaris Hybrid 130


Toyota Yaris Hybrid 130


Interieur