Autonieuws Autotests

Review – Toyota GR Supra met handbak (2023) – Onmeunig lekker

januari 31, 2023

Toyota GR Supra handbak 2023

Wie had dat nog gedacht: in een tijd van elektrificatie nog kunnen rijden in een old school benzinegestookte sportauto met handbak. En dat we dat notabane ook nog doen in een Toyota, het merk van de hybrides en BEV’s. Klagen doen we niet, want we kunnen juist door die hybrides en BEV’s nog genieten van dit soort auto’s. Het CO2-gemiddelde van Toyota kan wel wat ‘klappen’ verduren en dus kan Toyota zo nu en dan nog wat leuks op te de markt brengen. Dit gebeurt dan vaak onder het GR-label, een afkorting voor Gazoo Racing.

Gazoo Racing

GR is de performancedivisie van Toyota en verantwoordelijk voor de GR Yaris, GR86, GR Corolla en uiteraard de GR Supra. Toyota heeft de GR Supra in samenwerking met BMW ontwikkeld. BMW levert op zijn beurt de Z4. De Z4 is er niet met handbak en dus de GR Supra met BMW-motoren in eerste instantie ook niet. Maar de fans bleven vragen: ‘kunnen we echt geen handbak krijgen?’

Toyota GR Supra handbak

Ontwikkeling Toyota GR Supra handbak begon in 2019

Het triggerde Toyota om toch aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een handbak. Dat gebeurde al in 2019, maar toen kwam de coronacrisis. Daar heb je vast wel iets van meegekregen. De complete wereld zat in een lockdown en dus was het bijzonder lastig voor Toyota’s ontwikkelingsdivisies in Japan en Europa om samen te werken. De introductie van de GR Supra met handbak werd daarom vooruitgeschoven. Maar in de tweede helft van 2022 was het eindelijk zover: de GR Supra handbak werd een feit. #savethemanual!

Een Toyota GR Supra met handbak? JAZEKER! (2023) – AutoRAI TV

Levering in Nederland van start

Inmiddels is ook de levering in Nederland op gang gekomen en kunnen we op Nederlandse bodem zelf instappen in deze GR Surpa met handbak. En sterker nog: het exemplaar dat je hier op de foto’s ziet, is de allereerste van Nederland en ook nog in de nieuwe kleurstelling Moonstone White. Het ziet er verdraaid lekker uit, toch? De rode Supra-badge verklapt dat dit een handbakversie.

Toyota GR Supra Manual in Moonstone White

GR Supra best prijzig in Nederland

Wie een Toyota GR Supra wilt kopen, kan maar beter een flinke zak geld meenemen naar de Toyota-dealer. Want BPM maakt de auto in Nederland best duur. Er is keuze uit twee aandrijflijnen: een 2,0-liter viercilinder met 258 pk of een 3,0-liter zes-in-lijn met 340 pk. De handbak wordt alleen in combinatie met de zescilinder geleverd.

Bijna 100.000 euro

De viercilindervariant start bij 67.695 euro. Voor de variant met zes-in-lijn ben je al minimaal 93.595 euro kwijt. In dit geval krijg je de achttraps automaat. Wil je de handgeschakelde zesbak, dan mag je 98.795 euro afrekenen. Dat komt omdat de handbakversie een hogere CO2-uitstoot heeft: 198 g/km versus 183 g/km voor de automaat.

Toyota GR Supra met handgeschakelde zesbak, de BMW-details zijn goed herkenbaar.

Auto voor puristen

De Toyota GR Supra Manual is overduidelijk een auto voor puristen. Een cadeautje van Toyota voor mensen die de voorkeur geven aan drie pedalen. Omdat het nog kan. En omdat de handbak op het punt staat om uit te sterven. Vandaar die pakkende hashtag: #savethemanual.

De zesbak, ook met iMT

Over die zesbak gesproken: Toyota heeft hem samengesteld op basis van componenten van ZF, BMW en eigen technologie. Toyota heeft wat aanpassingen moeten doen om het hoge koppel van de zes-in-lijn turbobenzinemotor te kunnen verwerken, denk hierbij versterking van de enkele koppeling. De laatste versnelling is wat verkort waardoor de zes-in-lijn ook wat hogere toerentallen mag draaien.

Dankzij een iMT-functie geeft de ECU (computermodule) zelfstandig tussengas bij op- en terugschakelen zodat de zes-in-lijn altijd in een perfect toerental terugvalt. Deze functie is ook uitschakelbaar, indien je zelf aan de slag wilt met heel and toe.

Ook rijdend is de GR Supra een plaatje!

Leuke feitjes van handbakversie

Leuke feitje overigens voor bij de borrel: de pookknop weegt 200 gram, volgens Toyota het perfecte gewicht voor het beste schakelgevoel. Schakelt overigens bijzonder fijn, dit pookje. Doet ook sterk aan die van de Porsche 911 denken. En verder: door de komst van de handgeschakelde transmissie heeft Toyota ook de middentunnel aangepast. De herziene lay-out heeft nu een ruimte van 42 mm tussen de pookknop en het airconditioningpaneel. Soms druk je tijdens het schakelen net een knop van de airco-unit in. Kan gebeuren.

Lichter, maar wel ietsje trager

De handbak is overigens 12 kilogram lichter dan de automaat, maar omdat schakelen wat langer duurt dan bij de automaatversie, lever je wel wat in op de 0-100-tijd: 4,6 seconden voor de handbak versus 4,3 seconden voor de automaat. De topsnelheid komt uit op 250 km/u, uiteraard zit er een begrenzer op.

Zijkant GR Supra 2023

Achterwielaandrijving voor GR Supra

De Toyota GR Supra Manual heeft natuurlijk achterwielaandrijving en een sperdifferentieel. Driften? Geen enkel probleem. In de condities waarin wij deze auto reden – met temperaturen van ongeveer drie graden Celsius en wat regen – is deze auto behoorlijk tail happy! Weten wat je doet dus, maar wel oh zo leuk!

Geweldige rij-ervaring

Rijden in deze Japanner met Duitse genen is ook een waar genot. Dat komt ook door aanpassingen aan het onderstel, met gevulkaniseerd rubber in de voorste en achterste stabilisatorstangbussen en opnieuw afgestelde schokdempers. Ook de stuurinrichting is iets anders gekalibreerd voor meer stuurgevoel. Maar overall biedt deze GR Supra een heerlijke betrokken rijervaring. De cockpit voelt wel wat klein aan, maar gelukkig kent de bestuurdersstoel ook een extreme lage stand waardoor je met een lengte van 1,85 meter alsnog goed kunt zitten. De zes-in-lijn hangt heerlijk aan het gas en heeft bergen koppel te bieden als je er om vraagt. Met name de tussenacceleraties voelen daardoor extra intensief aan.

Voorkant GR Supra 2023

Toyota GR Supra handbak: niet beter, wel leuker

Maar of de versie met handbak de beste keuze is? Misschien niet: de automaat is meer smooth en beter afgesteld op de zes-in-lijn, maar de handbakversie is sowieso de leukere keuze voor de meer betrokken rijervaring. Een beetje zoals bij de Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio dus. De automaatversie is beter en soepeler, de handbak gewoon veel leuker. En moet je elke dag niet het beste uit de dag halen? Juist, de handbakversie is the one to have, helemaal omdat dit de allerlaatste Supra met handbak is. Het is nu al een klassieker.


Toyota GR Supra met handgeschakelde zesbak

Toyota GR Supra met handbak


Toyota GR Supra Manual


Toyota GR Supra

Toyota GR Supra met handbak


Toyota GR Supra Manual
Toyota GR Supra Manual


Toyota GR Supra