Autonieuws Autotests

Review – Tesla Model X Plaid, compleet gestoord

januari 26, 2023

Tesla Model X Plaid 2023

De Tesla Model X Plaid is wat je noemt een unieke elektrische auto, maar dat zie je er niet aan af. Sterker nog: hij oogt maar gewoontjes als je hem vergelijkt met een reguliere Model X. Maar laat je niet van de wijs brengen door zijn bescheiden vormgeving, want onderhuids schuilt misselijkmakend veel power. Plaid spreek je overigens uit als ‘pled’.

Overtreffende trap van Ludicrous

Plaid vormt de overtreffende trap van Ludicrous. De termen Plaid en Ludicrous komen niet uit de lucht vallen. De termen zijn een eerbetoon aan Spaceballs, een parodie op het populaire Star Wars. Ludicrous was al ongelofelijk snel. Plaid gaat daar nog overheen. Het is zo snel dat je er haast geen voorstelling bij kunt maken. Je kunt het alleen ervaren. Dat kan tegen betaling van 143.990 euro, want dat kost een Tesla Model X Plaid. Dat is 20.000 euro meer ten opzichte van de Tesla Model X Dual Motor All-Wheel Drive.

Tesla Model X Plaid

De prestaties van de Model X Plaid

De goedkoopste Tesla Model X heeft een actieradius van 576 kilometer (WLTP), sprint in 3,9 seconden van 100 km/u en haalt een topsnelheid van 250 km/u. Geen slechte cijfers toch? Oké, reset alles wat je net gelezen hebt en laat het volgende op je inwerken. De Tesla Model X Plaid heeft een actieradius van 543 kilometer (WLTP), accelereert in 2,6 seconden van 0 naar 100 km/u en houdt het voor gezien bij 262 km/u. Hoe dat kan? Dankzij een systeemvermogen van 1.020 pk. Duizendtwintig pk! Je leest het goed. Dat is meer dan een Bugatti Veyron 16.4. Die had er negentien minder.

Tesla Model X Plaid 2023: wat een KANON! – AutoRAI TV

Achtbaanrit, maar dan nog een tandje erger

De Tesla Model X Plaid is de snelst accelererende SUV die momenteel in productie is. Hij beschikt over drie in carbon ingelegde high-performance elektromotoren. Er is sprake van koppelverdeling over de wielen, waardoor Tesla al dat vermogen ook goed op de weg krijgt. Hoe al dat vermogen aanvoelt? Tja, alsof je wordt afgeschoten in een achtbaan en vervolgens nog een extra trap na krijgt in je rug. De sprint van 0 naar 100 km/u is indrukwekkend, maar vooral boven 100 km/u klapt er nog een hele berg power bovenop waardoor alles nog intenser wordt.

Tesla Model X Plaid

Te veel vermogen?

Het is veel. Heel veel. Maar ook te veel? Dat is afhankelijk van wat je comfortabel vindt. Je hoeft in ieder geval nooit vol gas te gaan om een fatsoenlijke acceleratie te realiseren. Vijftig procent gas en je bent zo op je gewenste snelheid. Het kan gelukkig wel, de auto hangt niet als een nerveuze hond aan de lijn te trekken. Maar het ergste van dit alles is dat 1.020 pk ook snel went. Althans, hoe vaker je het ervaart, hoe normaler het wordt. Maar extreem snel blijft het altijd.

Een megadisplay van 17-inch

Tesla heeft de Model X – en ook de Model S – ook een uitgebreide interieur-upgrade gegeven. Onder meer het verstelbare en draaibare 17-inch display met een resolutie van 2200 x 1300 valt op. Achter dit display schuilt ook de nodige rekenkracht. Tot 10 teraflops zelfs, waardoor soepel gamen via Tesla Arcade in de auto geen enkel probleem is. Met 10 teraflops hebben de Model X en Model S zelfs meer rekenkracht dan een PlayStation 5. Dankzij de compatibiliteit met draadloze controller is gamen vanaf elke stoel mogelijk.

Tesla Model X Plaid

Nog meer displays

Tesla introduceert ook een tweede display vóór de bestuurder van 12,3-inch. Daarop wordt relevante informatie voor de bestuurder weergegeven, zoals de snelheid. Bij een auto als de Plaid best handig om te weten. Een derde display van 9,4-inch achterin biedt extra entertainment en bedieningselementen voor de achterpassagiers. Ook interessant: de Model X heeft nu een 960 watt audiosysteem met 22 luidsprekers. Bovendien hebben de nieuwe microfoons actieve weggeluidsonderdrukking voor meer stilte aan boord. Al met al dus best wat upgrades.

Handigheden

De luchtstroom en de temperatuur worden volledig via de displays geregeld zonder fysieke ventilatieopeningen. Op warme dagen zorgt Cabin Overheat Protection ervoor dat het interieur altijd koel blijft, dit is ook handig als je honden achterlaat in de auto. Dat is mogelijk op deze manier, al blijft het altijd verstandig om het raam dan een beetje te laten zakken voor wat frisse lucht. Bij koud weer verwarmt de voorverwarming (preconditionering) het interieur automatisch en bereidt deze de batterij voor om het bereik te maximaliseren.

Tesla Model X Plaid

Yoke-stuur een joke?

In het interieur van de Tesla Model X Plaid valt natuurlijk ook het Yoke-stuur op. Meer merken komen met zo’n stuur, waaronder Lexus in de RZ. In de Model X kun je kiezen tussen een normaal rond stuur of de Yoke. Dit stuur ligt op zich best goed in de hand en geeft ook mooi overzicht op het digitale display voor je neus.

Rotondes, ooit van gehoord?

Maar één ding is Tesla vergeten: in Europa – en in het bijzonder in Nederland – heb je rotondes. Dan is een Yoke echt niet fijn. Helemaal niet omdat de richtingaanwijzer voor links en rechts aan de linkerkant van het stuur is ondergebracht. Als het stuur op zijn kop staat, moet je dus eerst de juiste knop zien te vinden. Dat is te afleidend en daardoor gevaarlijk. Het kwam vaker voor dat we de rotonde verlieten zonder richting aan te geven en dat mag niet. Dan is een Yoke geen aanrader. Maar nog veel beter: gewoon een richtingaangever aan de stuurkolom. Minder mooi, maar wel superpraktisch en veilig. In de video die je deze Model X Plaid review treft, komt het uitgebreid aan bod.

Het interieur ziet er keurig uit!

Zes stoelen

De Model X Plaid Tri Motor All-Wheel Drive is alleen leverbaar in een configuratie met zes stoelen. Wil je zeven stoelen, dan ben je aangewezen op de normale en 20 mille goedkopere Model X.

Opties voor de Model X Plaid

Tesla levert de Model X Plaid standaard op 20-inch Cyberstream-velgen. Optioneel levert Tesla 22-inch Turbine-velgen. Die hebben een meerprijs van 5.900 euro. Een full-option Model X Plaid – inclusief Red Multi-Coat lakkleur, zwart/wit interieur en Full Self-Driving Capability – kost je 164.093 euro.

Trekgewicht

Enhanced Autopilot bestaat uit navigeren met Autopilot, Auto Lane Change, automatisch inparkeren, verkeerslicht- en stopbordherkenning en – vanaf binnenkort – ook automatisch sturen op straten binnen de bebouwde kom. Een stalen trekhaak met afneembare adapter is mogelijk. Het trekgewicht komt uit op 2.250 kilogram. Iemand een 1.020 pk sterke caravantrekker?

De Model X Plaid stuurt bijzonder lichtvoetig.

Conclusie review Tesla Model X Plaid

Ergens is het best bizar dat iedereen met een autorijbewijs – ook iemand van 18 jaar – een Model X Plaid kan kopen met 1.020 pk. Want zoveel vermogen in een familie-SUV, dat is haast to much. Realiseer je dan ook dat dit echt een krankzinnig snelle auto is. Een auto waarmee je overigens uitstekend rustig kan rijden, maar er schuilt wel een kernbom onder je gaspedaal. Als je het gas intrapt, dan is het ook echt gaan.

Het totaalpakket klopt wel: Tesla weet comfort en topprestaties samen te brengen tot een slim totaalpakket. Alleen vraag jezelf vooraf goed af of je wel een Yoke wenst. Tesla biedt al niet voor niets conversiekits aan om reeds uitgeleverde Tesla’s met een Yoke weer van een normaal stuurwiel te voorzien. Dat zegt genoeg. Maar dat is dan ook echt het enige: voor de rest is de Model X Plaid topvermaak op wielen. Een rollercoaster ride voor het hele gezin, inclusief topinfotainment. Een van de betere EV’s, net als de Tesla Model Y Performance.






























































Tesla Model X Plaid









































Tesla Model X Plaid