Autotests

REVIEW – SSANGYONG KORANDO E-MOTION (2022) 

maart 17, 2022

Moet je een elektrische Kia of Hyundai laten staan voor deze Koreaan?

Elektrische auto’s uit Zuid-Korea doen het goed in Nederland. Denk aan de EV’s van Kia en Hyundai, die niet aan te slepen zijn. Er komt nu een nieuwe elektrische Koreaan naar ons land, maar dit keer van een relatief onbekend merk: de SsangYong Korando e-Motion.

SsangYong

De naam SsangYong doet waarschijnlijk niet direct bij iedereen een belletje rinkelen. Toch is het merk uit Zuid-Korea al jaren actief op de Nederlandse markt. De autofabrikant staat bekend om zijn terreinwagens en grote SUV’s, zoals de Rexton. Deze werkpaarden zijn – dankzij hun hoge CO2-uitstoot – zeer prijzig in ons land. Je ziet ze dan ook nauwelijks rijden.

De SsangYong Korando e-Motion is belastingtechnisch veel beter op zijn plek in ons land. Hij stoot geen CO2 uit en dat scheelt een hoge BPM-boete. Deze volledige elektrische variant van de Korando – die je ook met diesel- en benzinemotor kunt krijgen – is er vanaf 39.990 euro. SsangYong heeft vertrouwen in het product en geeft zeven jaar of 150.000 kilometer garantie op de Korando.

Afmetingen

De compacte SUV van SsangYong is 4,47 meter lang en weegt 1.765 kilogram. Daarmee is hij zo’n 450 kilo zwaarder dan een traditionele Korando. Tussen de voorwielen ligt een 190 pk en 360 Nm sterke elektromotor. Hij heeft dus geen vierwielaandrijving, zoals veel andere modellen van SsangYong wel hebben.

De e-Motion is wel direct de krachtigste Korando die je kunt krijgen. Hij heeft aanzienlijk meer pk’s dan een benzine- en dieselversie. Ook opvallend: het trekvermogen van 1.500 kilogram is zeer netjes voor een elektrische auto. Alleen een Hyundai Ioniq 5 doet het met 1.600 kilogram beter.

Actieradius SsangYoung Korando e-Motion

In de bodem ligt een accupakket met een capaciteit van 61.5 kWh. Op papier kun je 339 kilometer rijden voordat de batterij leeg is. Dat zijn prima cijfers, die passen bij een elektrische auto van net geen 40 mille. Opmerkelijk: een warmtepomp is standaard aanwezig. Meestal moet je daarvoor flink bijbetalen. Een warmtepomp gebruikt restwarmte van de elektrische componenten om het interieur efficiënt op te warmen. Vooral in de winter zorgt dit ervoor dat je actieradius niet dramatisch instort als het buiten wat kouder is.

Laadsnelheid Korando e-Motion

Het laadvermogen valt echter wat tegen. Standaard kan de Korando e-Motion bij een snellader overweg met 50 kW aan laadkracht. Het duurt dan zo’n 54 minuten voordat de batterij weer tot 80% gevuld is. Normaal laden kan tot 6.6 kW, ook niet enorm rap. Met de trage laadsnelheid valt prima mee te leven, maar tijdens langere trips – naar bijvoorbeeld het buitenland – moet je een goede planning en veel geduld hebben.

Verschillen

Aan de buitenkant ziet de e-Motion er net wat anders uit dan de traditionele Korando – al zul je wellicht niet heel goed met dat model bekend zijn. De benzine- en dieselversies hebben een traditionele grille, maar op de e-Motion is de voorkant geheel gesloten. Er is eigenlijk helemaal geen sprake meer van een grille. Ook de wielen zijn bijna helemaal dicht, om de luchtweerstand te verminderen.

Blauwe accenten

Verder voorziet SsangYong de e-Motion standaard van LED-koplampen met blauwe accenten. Ook de spiegelkappen en een skidplate aan de achterzijde zijn blauw, zodat je de e-Motion nooit zult aanzien voor een reguliere Korando. Anders zorgt een e-Motion-badge op de achterklep daar wel voor.

Praktisch en ruim

Omdat de elektromotor voorin ligt, blijft er achterin veel ruimte over om je spulletjes te laten. De e-Motion heeft dan ook een flink laadvolume van 551 liter. Er zijn weinig concurrenten die meer bieden. De bagageruimte kun je dankzij een handige laadvloer in meerdere vakken opdelen.

Ook de ruimte op de tweede zitrij is royaal. De hoofd- en beenruimte is top en de leuning van de achterbank is bovendien verstelbaar. Desgewenst is ook een verwarmbare achterbank leverbaar. Wel zo prettig als je regelmatig passagiers hebt.

Stijlvol

In het interieur zijn ook veel blauwe accenten aanwezig. De stoelen en de middenarmsteun zijn voorzien van blauwe stiksels en ook de deurpanelen, de ventilatieroosters en op het stuur zitten blauwe accenten.

Hightech

Het dasboard is stijlvol afgewerkt en voorzien van verrassend veel hightech voorzieningen. Voor je neus zit een 12,3 inch digitaal instrumentarium, die je naar eigen wens kunt indelen. Het multimedia- en navigatiesysteem is lekker vlot laat zich via een verticaal touchscreen eenvoudig bedienen. Via het systeem zijn ook de instellingen van de auto te bedienen, maar de climate control heeft eigen fysieke knoppen.

Het infotainmentsysteem biedt uiteraard ook ondersteuning voor Apple Carplay en Android auto. Het audiosysteem – waarvan we het merk niet konden vinden – klinkt verrassend goed. Een minpunt voorin: er is maar één USB-poort aanwezig. Notabene een ouderwetse USB-A aansluiting, terwijl nieuwe telefoons en tablets gebruikmaken van USB-C. Gelukkig zit er achter het middenconsole een volledig 220 volt stopcontact, waar je een lader – of je laptop of espressomachine – op kunt aansluiten.

Rijhulpsystemen

Verder is een reeks rijhulpsystemen standaard, zoals verkeersbordherkenning, adaptieve cruise control, vermoeidheidsdetectie en een actieve rijstrookassistent. De systemen werken keurig samen, waardoor je – vooral op de snelweg – de auto het meeste werk zelf kunt laten doen. Een achteruitrijcamera, draadloze oplader voor je telefoon, geventileerde- en verwarmde stoelen en een verwarmd stuurwiel zijn verder zaken die het leven in de e-Motion aangenaam maken.

Wil je weten hoe hij rijdt en wil je alle details zien? Bekijk dan onze rijtestvideo: