Autonieuws Autotests

Review – Renault Espace (2023) – De Espace is terug!

maart 28, 2023

Geen MPV meer

We moesten even slikken, toen het doek van de volledig nieuwe Espace werd getrokken. We wisten wel dat het eraan zat te komen, maar het is toch wennen: de Espace is voortaan een SUV. En natúúrlijk is het een SUV, want ze zijn niet gek bij Renault. Vijf generaties lang – de eerste generatie onthulde Renault in 1983 – was de Espace misschien wel de bekendste MPV van Europa, maar tegenwoordig zit niemand meer te wachten op een Multi-Purpose Vehicle. De volledig nieuwe Espace gaat daarom voortaan hoger op zijn poten door het leven.

Zevenzitter

Een aantal zaken zijn echter gewoon hetzelfde gebleven. De Espace is nog steeds het grootste model dat Renault straks in de showroom heeft staan. De nieuwe versie biedt wederom ruimte aan vijf of zeven personen. Met een lengte van 4,72 meter is hij wel 14 cm korter dan het uitgaande model. Het passagierscompartiment is echter langer dan voorheen. Op de achterbank passen zonder moeite drie kinderen naast elkaar en lange passagiers kunnen extra beenruimte creëren door de verschuifbare achterbank te verplaatsen.

De derde zitrij is alleen geschikt voor kinderen. Een kort ritje naar het station zouden volwassenen er eventueel nog kunnen uithouden. Alle passagiers beschikken over gordels met spanners, plafondverlichting met aanraakbediening en USB-C-aansluitingen. Zelfs helemaal achterin kunnen de kids hun tablets van stroom voorzien. Tijdens een lange rit naar de camping in Zuid-Europa zijn deze stroompunten goud waard.

Gigantisch panoramadak

Renault is erg trots op het panoramadak dat op de optielijst staat. Het glazen dak biedt meer dan een vierkante meter aan onbelemmerd glasoppervlak, dankzij de lengte van 1,33 meter en breedte van 84 centimeter. Passagiers op alle drie zitrijen profiteren daardoor van extra veel lichtinval. Het glas heeft aan de binnenzijde een coating die Uv-straling en de meeste infraroodstralen filtert en de meeste warmte weerkaatst. In de steriele studiosetting in Parijs met uitzicht op een wit plafond maakt het dak al veel indruk, dat belooft veel goeds.

4Control

Een optie die het overwegen ook waard is, is het 4CONTROL-systeem. Dit is de derde generatie van de door Renault ontwikkelde vierwielbesturing. Meestal vind je dit soort systemen alleen op grote, dure Duitse bolides, maar Renault biedt het doodleuk aan op de Austral en de Espace. Het systeem zorgt – mede dankzij een multi-link achteras – volgens Renault niet alleen voor een betere wegligging, minder rijgeluiden en meer comfort, maar ook voor een kleine draaicirkel. De achterwielen kunnen dankzij dit systeem tot 5° tegensturen, waardoor de Espace een draaicirkel van een Renault Clio heeft. Prettig in de stad, maar ook op vakantie op nauwe Franse weggetjes.

Bagageruimte Renault Espace

Een Espace koop je omdat je ruimte zoekt. Ruimte voor passagiers en voor spullen. Ook de nieuwe Espace kun je uitstekend als verhuiswagen inzetten. De cijfers op een rij:

De twee achterste zitrijen kun je eenvoudig neerklappen vanuit de bagageruimte, waarna er een vlakke laadvloer ontstaat. Ook in het interieur kun je een hoop spulletjes opbergen. De opbergruimtes voorin bieden een gezamenlijke inhoud van 20 liter. Alleen het dashboardkastje heeft al een inhoud van ruim zes liter. Heb je je handen vol als je bij de auto aankomt? Met een voetbeweging onder de achterbumper kun je de achterklep elektrisch laten openen.

Infotainment

Het OpenR-display, zoals Renault het infotainmentscherm noemt, trekt alle aandacht in het interieur. Het bestaat eigenlijk uit twee grote schermen – beide 12 inch – die naast elkaar geplaatst zijn. Eén horizontaal, de ander verticaal. Standaard krijg je overigens een 12- en 9-inch scherm, maar dat mag de pret niet drukken.

Android Automotive

Het besturingssysteem komt van Google: Android Automotive. We kwamen het systeem voor het eerst tegen in de Polestar 2, maar steeds meer automerken maken er inmiddels gebruik van. De Renault Austral en Mégane E-Tech Electric gebruiken het ook al. Het systeem werkt razendsnel en verschillende Google-apps, zoals Maps en Assistent zijn aanwezig. In de Google Play Store vind je apps zoals Spotify en Waze.

200 pk

De Espace is leverbaar met slechts één aandrijflijn: een 200 pk sterke E-Tech full-hybrid-aandrijflijn, die bestaat uit een 1,2-liter driecilinder turbobenzinemotor en twee elektromotoren. De benzinemotor zorgt voor 130 pk en de elektromotoren zorgen voor de rest. Volgens de Fransen is de Espace E-Tech full hybrid in staat om tot 80% van de tijd volledig elektrisch te rijden in stadsverkeer. Of dat klopt, gaan we binnenkort testen, als we met de auto voor het eerst de weg op gaan. Prijzen van de nieuwe Espace maakt Renault later bekend.