Review – Peugeot e-208 (2024) – Straks weer publiekslieveling?
Verkoopknaller
Het is geen geheim: in Nederland lopen we voorop op het gebied van elektrisch rijden. Niet gek dus dat de elektrische 208 – de e-208 – hier zo goed scoort. Maar ook buiten de landsgrenzen is het een populair model. In 2022 was de e-208 in Europa de best verkochte EV in zijn segment. Met een verkoop van 1 miljoen exemplaren sinds de introductie in 2019 zou je dan ook denken dat de Peugeot 208 geen update nodig heeft. Maar de concurrentie staat te trappelen om de Fransman van zijn troon te stoten. Om dat te voorkomen, brengt Peugeot een vernieuwde 208 op de markt.
Zelfde aandrijflijn
Technisch gezien zijn er weinig updates doorgevoerd op de e-208. Vorig jaar hebben de Fransen namelijk al onderhuids wat zaken aangepakt. Sindsdien kun je uit twee aandrijflijnen kiezen. We zetten hieronder de belangrijkste specificaties op een rij:
Aandrijflijn 1:
- 136 pk elektromotor
- 50 kWh accupakket
- 363 kilometer (WLTP) actieradius
- 11 kW AC-laden, 100 kW DC-laden
Aandrijflijn 2:
- 156 pk elektromotor
- 51 kWh accupakket
- 409 kilometer (WLTP) actieradius
- 11 kW AC-laden, 100 kW DC-laden
Tijdens onze eerste kennismaking met het vernieuwde model, rijden we met de krachtigste aandrijflijn. Hoewel 156 pk voor een EV misschien bescheiden klinkt, is het voor een compacte hatchback meer dan voldoende. Even vlot iemand inhalen is een fluitje van een cent en bij het stoplicht laat je veel benzineauto’s achter je. Zet de auto dan wel in de Sport-stand. Alleen dan beschik je over alle 156 paarden. In de stand Normal en Eco wordt de motor (flink) afgeknepen.
Verrassend wendbaar
In de bochten blijkt de Peugeot e-208 verrassend wendbaar. Met zijn relatief lage ligging en de accu verwerkt in de bodem, behoudt het model stabiliteit en manoeuvreert hij moeiteloos door bochten. Het aanzienlijke gewicht – het blijft een elektrische auto – draagt bij aan een koersvast rijgedrag, waardoor de e-208 zich keurig door elke bocht laat sturen. Het compacte stuurwiel – waarover later meer – prikkelt automatisch je zin om een sportievere rijstijl te hanteren dan je doorgaans wellicht zou overwegen.
Nieuw neusje
De buitenkant van de vernieuwde 208 kent subtiele maar stijlvolle wijzigingen. De bredere grille met opvallende gekleurde balkjes, nieuwe klauwachtige dagrijverlichting als een knipoog naar de leeuw van Peugeot en het nieuwe logo op de grille geven de auto een fris gezicht. De achterkant is licht gewijzigd, met horizontale led-strepen in de achterlichten en een gestileerde ‘e’ in de C-stijl voor de elektrische variant. Het Peugeot-logo is achteraan verdwenen en maakt plaats voor een uitgeschreven merknaam.
Comfort en luxe
Binnenin zijn de wijzigingen bescheiden maar doordacht. Het Peugeot-logo op het stuur, het vergrote 10-inch instrumentarium en het standaard 10-inch infotainmentscherm verbeteren de al hoogwaardige interieurervaring. Het nieuwe infotainmentsysteem, draadloze connectiviteit met Apple CarPlay en Android Auto, en de mogelijkheid om de GT-variant te voorzien van alcantara bekleding, dragen bij aan het comfort en de luxe.
i-Cockpit
Uiteraard is er de i-Cockpit, die bestaat uit een compact stuurwiel, met daarboven het instrumentarium. Een indrukwekkend gezicht, maar niet voor iedereen geschikt. Korte- of heel lange personen lopen de kans tegen de stuurrand aan te kijken. Loop daarom eerst even een Peugeot-dealer binnen en maak een proefritje, voordat je besluit een 208 – of een ander Peugeot-model – aan te schaffen.
Prijzen
De vernieuwde Peugeot 208 is er vanaf 24.050 euro. Het gaat hier om de reguliere benzinevariant, met 75 pk en een handbak. Voor de elektrische 208 vraagt Peugeot flink meer geld: minimaal 35.320 euro (50 kWh, 136 pk). Voor de versie met het grotere accupakket en meer pk’s, moet je minimaal 37.320 euro betalen. In de video hieronder vertellen we je meer over de vernieuwde Peugeot e-208.