Autotests

Review – Nissan Juke Hybrid (2023) – Eindelijk meer vermogen voor de Juke

september 6, 2023

Crossover-revolutie

De crossover-revolutie zoals we die vandaag de dag kennen, kunnen we haast volledig toeschrijven aan één merk: Nissan. De Japanners zetten de toon voor het moderne crossover-segment met de introductie van de originele Juke en Qashqai. Nu, enkele jaren na de introductie van de tweede generatie Juke, heeft Nissan een hybride-aandrijflijn onder de motorkap geplaatst die deze auto plotseling een stuk leuker maakt om achter het stuur te kruipen. Bovendien is de hybride Juke lekker zuinig.

Complexe aandrijflijn

De aandrijving van de Juke Hybrid bestaat uit een 1,6-liter viercilinder benzinemotor zonder turbo en met twee elektromotoren. De benzinemotor levert 94 pk en heeft 148 Nm aan kracht. Een elektromotor van Nissan is goed voor 49 pk en 205 Nm koppel. Renault levert onderdelen zoals de startmotor/generator van 15 kW, de omvormer en een batterij van 1,2 kWh. In totaal beschikt de Juke nu over 143 pk. Een stevige upgrade ten opzichte van de reguliere Juke dus.

Elektrisch rijden

Dankzij de complexe, slimme aandrijflijn kan de Juke in de stad tot wel 80% van de tijd elektrisch rijden en alleen kort overschakelen naar hybride modus om de batterij op te laden. De auto start elektrisch en kan op elektrokracht snelheden tot 55 km/u bereiken. Hoewel wij tijdens onze week niet of nauwelijks in de stad komen, geeft de boordcomputer een brandstofverbruik van 1 op 20 aan. Een nette score.

Modern karakter

De Nissan Juke Hybrid toont zijn moderne karakter met subtiele ontwerpkenmerken die zowel stijlvol als functioneel zijn. Een opvallend hoogglans zwarte strip siert de motorkaprand, een herkenbaar element dat we ook zien bij andere geëlektrificeerde Nissan-modellen. Aan de voorzijde heeft de grille kleinere opengingen die de aerodynamica verbeteren. Als de motor geen koeling nodig heeft, sluiten lamellen achter grille zicht, met ook als doel om de luchtweerstand te verminderen.

De klassieke ronde koplampen zijn uiteraard ongewijzigd, net zoals de strakke dagrijverlichting die zich bovenaan bevindt. Het is een kenmerk dat ooit vernieuwend was bij de introductie van deze generatie Juke, maar nu bijna als standaard wordt beschouwd in de autowereld. Denk maar aan auto’s zoals de nieuwe Hyundai Kona of zelfs de nieuwe BMW 7 Serie. Ook hier was Nissan dus een trendzetter.

Aan de achterkant van de Juke Hybrid zien we subtiele maar doordachte aanpassingen voor een betere luchtstroom, met een aangepaste spoiler en kleine spoilers bij de voorwielen. Onderaan is de achteras afgedekt en een HYBRID-logo prijkt op de achterkant.

In de bagageruimte van de Juke Hybrid is er een plekje gereserveerd voor de batterij. Hierdoor is de bagageruimte iets kleiner dan die van zijn benzinevariant, met 354 liter in plaats van 422 liter. In totaal biedt de Juke Hybrid nog steeds een respectabele 1.237 liter aan bagageruimte, wat meer dan voldoende is voor dagelijkse boodschappen.

Rijden

De Nissan Juke Hybrid biedt een scala aan rijmodi, waaronder Eco-, Normal- en Sport-modus. Deze modi passen niet alleen de zwaarte van de besturing aan, maar regelen ook het gaspedaalgevoel.

In de Sportmodus komt de Juke Hybrid tot leven, met een krachtige regeneratiestand die veel energie terugwint. Dankzij een dosis extra stroom heb je bij het accelereren vervolgens extra vermogen van de elektromotor tot je beschikking, wat zorgt voor een behoorlijk energieke rijervaring.

Het rijgedrag van de Juke Hybrid kan het beste worden omschreven als vlot en soepel. Hij ligt lekker op de weg en biedt een comfortabele en responsieve handling. Het enige kleine minpuntje is dat het onderstel wat aan de stugge kant is, wat betekent dat je voor drempels wat extra moet afremmen om het comfortabel te houden. We zijn bereid om dit kleine ongemak te accepteren, want het aangename rijgedrag bezorgt ons regelmatig een glimlach op ons gezicht. Meer weten over de Nissan Juke Hybrid? Kijk dan de video hieronder: