Autonieuws Autotests

Review – Nio ET5 Touring (2024)

december 18, 2023

EV offensief

Het Chinese automerk NIO heeft in het afgelopen jaar op de Nederlandse markt maar liefst vijf modellen geïntroduceerd. In het voorjaar van 2023 maakten we kennis met de ET5, een compacte sportsedan die de strijd aangaat met enkele bekende namen in het elektrische segment, waaronder de BMW i4, Polestar 2, Hyundai Ioniq 6, BYD Seal en natuurlijk de Tesla Model 3. Nu is er de NIO ET5 Touring. Het is een stationwagenvariant, die aanzienlijk minder concurrentie heeft. Elektrische stations zijn namelijk nog op een hand te tellen: MG 5, Opel Astra Sports Tourer Electric, Peugeot E-308 SW en de Porsche Taycan Sport/Cross Turismo. Die zitten ook lang niet allemaal in dezelfde prijsklasse.

490 pk

De NIO ET5 Touring bevindt zich qua prijs en specificaties meer aan de kant van de Porsche Taycan Sport- en Cross Turismo. Zo beschikt hij standaard over 490 pk en 700 Nm koppel, wat resulteert in een indrukwekkende acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 4 seconden. Dat lukt je niet met een MG 5. Via een handig schakelaartje op de middenconsole kun je snel wisselen tussen rijmodi. Op het grote scherm in het midden valt direct af te lezen wat de 0-100-tijd is bij de diverse rijmodi. In de Sport+ stand schiet je in de eerder genoemde vier seconden weg bij het stoplicht, maar in de Sport-stand in iets minder dan zes seconden.

Actieradius en snelladen

Een versie met minder dan 490 pk vermogen is er niet. De NIO ET5 Touring biedt wel twee accuopties: 75 kWh met een bereik van 435 kilometer en 100 kWh met een bereik van 560 kilometer. Wij testen de versie met het ‘kleine’ accupakket. Bij normaal rijgedrag moet je rekenen op een actieradius van zo’n 380 kilometer. Zet je de auto in de Sport+ stand en trek je bij ieder stoplicht de stenen uit de straat, reken dan op een bereik van zo’n 300 kilometer op een volle accu.

Laden

De ET5 Touring kan snelladen met 125 kW (75 kWh accupakket) of 180 kW (100 kWh accupakket). Tenminste, dat staat in het boekje. In de praktijk geeft de lokale Fastned-snellader regelmatig aan dat we 140 kW aantikken. Heeft NIO stiekem een update doorgevoerd? De laadcurve is daarnaast best gunstig: de hoge laadkracht kan hij lang volhouden. Heb je echt haast? Dan kun je het hele batterijpakket wisselen bij een Battery Swap-station van NIO. Inmiddels zijn er negen locaties in Nederland waar je snel je lege accu voor een vol exemplaar kunt wisselen: Dordrecht, Apeldoorn, Den Hoorn, Harmelen, Tilburg, Maastricht en Utrecht.

Meer bagageruimte

Maar waarom zou je voor de Touring kiezen in plaats van de sedan? Simpel: je krijgt meer opbergruimte. Al valt dat in de praktijk tegen. Achterin is er 450 liter opbergruimte. Niet overdreven veel dus, voor een station. Maar de ET5 Touring is ook niet gemaakt voor een traditionele campingvakantie met het gezin aan het Gardameer. Voor dit model staan design en stijl centraal. Vergelijkbaar met de benadering van Porsche dus. Voor een échte praktische elektrische EV moet je aankloppen bij Opel of Peugeot. Maar wees gerust, totaal onpraktisch is de ET5 Touring absoluut niet. Klap je de bank neer, dan beschik je over 1.300 liter en kun je flink wat koffers en tassen kwijt. Trekken kan hij tot 1.400 kg en op het dak kun je ski’s en mountainbikes kwijt.

Lagere zit

Het interieur is uiteraard identiek aan dat van de ET5 sedan. Al zijn de voorstoelen wel wat lager geplaatst en is er dankzij de doorlopende daklijn wat meer hoofdruimte voor passagiers op de tweede zitrij. De materialen zijn – zoals bij de sedan – van hoog niveau. Alles wat je aanraakt, voelt zacht aan. Het infotainmentsysteem beschikt over meer dan voldoende rekenkracht en is – ondanks de grote lijst met menu’s en opties – redelijk eenvoudig te bedienen.

Wat kost de ET5 Touring?

De basisversie van de ET5 Touring, de versie die wij hebben getest, kost 64.000 euro. Deze versie zit standaard al dik in de spulletjes. Voor 51.900 is er de optie van batterij-lease, waarbij maandelijks een bedrag wordt betaald voor de batterij. Voor de 75 kWh-accu betaal je 169 euro per maand en 289 euro voor de 100 kWh-accu. Voor een volledig uitgeruste variant inclusief de grote accu betaal je 73.000 euro. De NIO ET5 Touring kan worden besteld via de NIO-app, in het NIO House of op de website en het merk heeft inmiddels acht schadeherstellocaties en vijf onderhoudlocaties in Nederland en negentien locaties voor klein onderhoud en bandenwissels. In de video hieronder vertellen we je meer over de rijervaring in de ET5 Touring: