Autonieuws

Review – Mercedes-Benz 350 4MATIC (2022)

maart 10, 2022

Mercedes-Benz 350 4MATIC

De EQA kwam in 2021 op de markt, als 190 pk sterke EQA 250. Inmiddels kun je ook kiezen voor de EQA 300 4MATIC en 350 4MATIC. Deze modellen hebben niet alleen meer vermogen, maar ook vierwielaandrijving. Hoe het met het vermogen zit? De 300 beschikt over 228 pk en 390 Nm en in de 350 zorgen de elektromotoren op de voor- én achteras samen voor 292 pk en 520 Nm.

Zeer snelle SUV

Een flinke bak vermogen dus. De EQA 350 die wij testen zit dan ook in slechts 6 seconden op de 100 km/u. Dankzij het direct verkrijgbare koppel vliegt hij van de lijn. Vooral de eerste paar meters wordt je flink in je stoel gedrukt. Indrukwekkend, voor een auto die 2.105 kilogram weegt. De topsnelheid is minder indrukwekkend — maar in ons land ook minder belangrijk — namelijk 160 km/u.

Comfortabele SUV

De EQA mag dan een flinke jongen zijn, tijdens het rijden merk je daar (in een rechte lijn) dus weinig van. Je kunt met de 350 4MATIC heel wat stoplichtsprintjes winnen, maar belangrijker: je kunt heerlijk comfortabel van A naar B reizen. De elektrische aandrijflijn zorgt voor een soepele en lineaire acceleratie. Er is bovendien veel isolatiemateriaal gebruikt, waardoor het muisstil is in de auto. Zelfs op de snelweg heb je nauwelijks last van afrolgeluid of windgeruis. Zoek je een comfortabele SUV, dan zit je in de EQA goed.

Actieradius EQA 350

Maar hoe zit het eigenlijk met de actieradius? In de EQA ligt een accupakket met een capaciteit van 66,5 kWh. De voorwielaangedreven EQA 250 komt hiermee op papier 426 kilometer ver. De actieradius van de EQA 300 4MATIC is 400-424 km en van de EQA 350 4MATIC 409-430 km. Opmerkelijk, de sterkste variant schopt het dus het verst. Het scheelt niet veel, maar je hoeft zeker niets in te leveren. Tijdens onze test halen we zo’n 350 kilometer op een volle accu. Uiteraard is de actieradius in de praktijk afhankelijk van de buitentemperatuur, de rijsnelheid, het rijgedrag en vele andere factoren.

Hoe snel kan een Mercedes-Benz EQA snelladen?

Alle varianten van de Mercedes-Benz EQA kunnen tot 100 kW snelladen. Bij een snellaadstation — met het juiste vermogen — zit het accupakket in 30 minuten weer op 80%. De laadtijd bij een wallbox of openbaar laadstation (11 kW) komt uit op 5 uur en 45 minuten van 10 naar 100 procent. De Duitsers voorzien de auto standaard van een warmtepomp, die extra efficiënt het interieur kan opwarmen. Dat is vooral in de winter erg fijn en nuttig, want dan stort de actieradius niet in zodra je de verwarming aanzet.

Praktisch

De EQA is niet van de grond af opgebouwd als een volledig elektrische auto. Mercedes-Benz heeft de nieuwe GLA gekozen als basis voor de EQA. Net zoals dat de EQB en EQC gebaseerd zijn op de — je raadt het al — de GLB en GLC. De wielbasis van de EQA is met 2.729 mm dan ook gelijk aan die van de GLA, maar omdat de bumperpartij net iets anders is vormgegeven, is de EQA een paar millimeters korter dan de GLA.

Mercedes-Benz heeft het design van de EQA namelijk licht gewijzigd, ten opzichte van de GLA. Hij heeft een EQ-make-over gekregen. De koplampen zijn door een ledstrip met elkaar verbonden en lopen tot aan de grille, die gesloten is. Aan de achterkant loopt een lichtbalk en zit de kentekenplaat niet meer op de achterklep — zoals op de GLA — maar in de achterbumper. Verder kom je natuurlijk overal blauwe accenten en EQ-badges tegen.

Interieur

In het interieur komen we helaas niet het MBUX Hyperscreen tegen, dat we kennen uit de EQS die we onlangs getest hebben. Dat neemt niet weg dat de EQA een fijne werkplek biedt. Het MBUX-infotainmentsysteem is namelijk gewoon aanwezig, alleen dan op een kleiner scherm. Het laat zich minstens zo prettig bedienen en reageert lekker vlot.

In het interieur is gebruikgemaakt van hoogwaardige materialen en het geheel ziet er tegelijk klassiek en modern uit. Er is geen gebrek aan sfeerverlichting. Het interieur licht op zodra het buiten donker wordt. Via het scherm kun je alle kleuren van de regenboog kiezen. Zelfs de turbinevormige ventilatieroosters zijn verlicht.

Prijzen Mercedes-Benz EQA

De Mercedes-Benz EQA rij je vanaf 52.899 euro. Je krijgt dan de 190 pk sterk EQA 250. Voor de 228 pk sterke EQA 300 4MATIC betaal je 60.764 euro. Aan de EQA 350 4MATIC die wij hebben getest hangt een prijskaartje van 63.184 euro. De prijs loopt echter hard op als je aan de optielijst begint. Onze testauto is voorzien van leuke extra’s, zoals onder andere een panorama-schuifdak (1.415 euro), Burmester geluidsinstallatie (792 euro) en een rijassistentiepakket (1.730 euro), waardoor de totaalprijs uitkomt op 71.019 euro.

Lees ook: