Autonieuws Autotests

Review – Mazda MX-5 1.5 SkyActiv-G 132 (2022)

augustus 23, 2022

Bestemming > reis

Men zegt dat de reis belangrijker is dan de bestemming. Klopt vaak ook wel, maar in ons geval niet. De bestemming is Schliersee, een klein dorpje onder de rook van München. Daar rijden we ‘zo snel mogelijk’ heen, om vervolgens daar in de omgeving te genieten van de MX-5.

De reis doen we in twee etappes: Utrecht – Karlsruhe en Karlsruhe – Schliersee. En ja, de overnachting halverwege is een beetje uit angst voor een gebroken rug, maar vooral omdat de doorstroming in Duitsland dramatisch is door de vele wegwerkzaamheden. Je bent zomaar een paar uur meer onderweg dan vooraf gepland.

Mazda_MX-5_2022

Inpakken? Niet zonder plan

Bagage meenemen in de MX-5 is natuurlijk wel een dingetje, maar met een goed plan en een beetje ruimtelijk inzicht kom je een heel eind. Gelukkig heeft de roadster met het dak dicht net zoveel bagageruimte als open, wat het passen en meten een stuk makkelijker maakt. Wij kregen een grote en een kleinere sportas, een rugzak en twee plastic boodschappentassen in de kofferbak gepropt. Wil je meer meenemen, kun je altijd nog het bagagerek aanvinken op de optielijst.

Achter de stoelen is tevens nog een (verrassend groot) opbergvak te vinden voor wat spullen die je graag binnen handbereik hebt, zoals je zonnebril, een petje, paspoorten, oplaadkabels, whatever. Dus ruimte genoeg in het interieur voor wat kleiner spul. Ook de twee bekerhouders zijn top voor de lange trip.


Mazda_MX-5_volgeladen


Mazda_MX-5_2022_bagage

Klaar om te gaan!

Nog even de milieusticker op het raam plakken en dan zijn we klaar om te gaan. In relatief koude omstandigheden rijden we weg uit Nederland. Relatief, omdat je aan die kenmerkende ochtend temperatuur kunt voelen dat het uiteindelijk toch wel een warme dag gaat worden. Prima omstandigheden dus om met het dakje open te vertrekken. Wel gaat de stoelverwarming nog even op de hoogste stand en de climate control een paar tikken warmer dan buiten. 

Het duurt niet lang voordat de zon doorkomt. De stoelverwarming kan lager en langzaamaan kan de airco steeds ietsje kouder. De zon begint onze hoofden op te warmen. Misschien toch maar even insmeren zo… We pauzeren voor een kop koffie en eten de van huis meegenomen krentenbollen met inmiddels zweterig geworden kaas. Lekker Hollands.

Mazda_MX-5_2022_stoelverwarming

Weapon of choice

De break is het een mooi moment om even een blik te werpen ons vervoersmiddel voor de komende dagen: een 2022 Mazda MX-5. De kleine cabrio steelt de show op vrijwel iedere parkeerplaats waar we stoppen. De sjieke uitvoering heeft daar zeker een groot aandeel in. Het is een combinatie van de nieuwe kleur ‘Platinum Quartz’ met de ‘Bright Dark’ 16-inch velgen en de terracotta-kleurige lederen stoelen. Wat betreft vormgeving kan je zien dat de MX-5 een product is met Mazda’s Kodo-designtaal, dat gekenmerkt wordt door minimalisme en simpele lijnen. De strak vormgegeven koplampen en de simpele achterkant maken een kloppende auto vanuit alle hoeken.


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022_zijkant


Mazda_MX-5_2022

Kloppend hart van de Mazda MX-5

Onder de motorkap ligt een atmosferische SKYACTIV-G 132 1.5-liter viercilinder met 132 pk. Dat lijkt niet veel, maar de MX-5 weegt slechts 1.000 kg. Naast een laag gewicht wordt het recept voor een klassieke rijdersauto afgemaakt door achterwielaandrijving, laag zwaartepunt en een handgeschakelde zesbak. In Nederland biedt de auto meer dan voldoende vermogen, maar is het genoeg voor Duitsland? Dat gaan we testen!

Mazda_MX-5_2022_SkyActiveG

De Duitse Autobahn

Met een ingesmeerd voorhoofd, lege blaas en gevulde maag stappen we weer in de tweezitter. Bewapend met zonnebril en oordopjes* vervolgen we onze weg richting de Duitse grens. Na het passeren van het Duitse grensbord gaat het gas erop. De MX-5 heeft er zin in, maar wel eerst twee verzetten terugschakelen om echt tempo te maken.

Hoewel de MX-5 natuurlijk niet is gebouwd om op hoge snelheid comfortabel kilometers te vreten, houdt de kleine roadster zich prima staande tussen al het geweld van de Autobahn. Tuurlijk, de MX-5 heeft wat ruimte nodig om de topsnelheid van 200 km/u te halen en ook om op snelheid een flinke helling op komen is wat momentum nodig, maar met goed anticiperen lukt dat prima. Je bent op de Autobahn wel redelijk aan het schakelen, dat wel.

*Vaak onderschatten cabriorijders het belang van gehoorbescherming. De windruis is niet alleen hinderlijk, maar ook schadelijk. Het kan zelfs leiden tot tinnitus. Oordopjes filteren die windruis weg, terwijl andere geluiden wel hoorbaar blijven.

Kap dicht

Op onze route rijden we bijna van Baustelle naar Baustelle. Duitsland kent veel wegwerkzaamheden op dit moment, wat waardeloos is om tempo vast te houden. Bovendien is het geen pretje om met open dak stil te staan in de brandende zon. Gelukkig kan de kap in een simpele handeling dicht. We hebben het niet gemeten, maar het sluiten duurt echt niet langer dan 3 seconden: je trekt aan de hendel, kap komt los en de raampjes zakken, je trekt de kap boven je langs naar voren en klikt hem net boven de binnenspiegel vast. En dat alles kan met één hand. Het openen van de kap gaat hetzelfde alleen dan omgekeerd. Een gesloten kap doet overigens vrij weinig om rij- en windgeluiden buiten het interieur te houden. Is wel iets om rekening mee te houden.

Mazda_MX-5_dak_dicht

Binnenin de Mazda MX-5

Het interieur van de MX-5 bevalt goed. Een fijne zitpositie is snel gevonden omdat je het stuur zowel in diepte als in hoogte verstelbaar is. De MX-5 is geen auto voor lange bestuurders. Je kijkt al snel tegen de bovenkant van de voorruit aan, de stoelen kunnen snel te smal en te kort zijn en met het dak gesloten is er echt heel weinig hoofdruimte over.

Pas je er wel in, zit alles wat je nodig hebt als bestuurder binnen handbereik. Het bedienen van de climate control is met fysieke knoppen en schakelaars. Hetzelfde geldt voor de handrem die je nog ouderwets moet aantrekken. Op het dashboard vinden we een centraal geplaatst 7-inch display. Wij gebruikte het met Apple Carplay, maar Android Auto is ook mogelijk of Mazda’s eigen besturingssysteem. Het bedienen van systeem doe je middels de iDrive-achtige knop op de middentunnel, wat uitstekend werkt. De hoofdsteunen van de stoelen zijn voorzien van Bose-speakers, op die manier hoef je de muziek niet onwijs hard te zetten.


Mazda_MX-5_2022_interieur


Mazda_MX-5_2022_bose


Mazda_MX-5_2022_instrumentarium


Mazda_MX-5_2022_terracotta


Mazda_MX-5_2022_controller

Potje sturen met de Mazda MX-5

We zijn inmiddels enkele dagen op ons vakantieadres. Genoeg geluierd aan het water, tijd om met de MX-5 de omgeving te gaan verkennen. We hebben een route van ongeveer vier uur uitgestippeld in Google Maps en ingeladen via CarPlay op het scherm in de MX-5. Ideaal.

Mazda_MX-5_2022_carplay

We zijn niet lang onderweg voordat we de eerste mooie stuurmanswegen tegenkomen. We zetten de stoel in een wat actievere houding en met de tractiecontrole uitgeschakeld vallen we de eerste haarspeldbochten aan. De MX-5 stuurt licht maar direct en laat zich gewillig de bocht in duwen. Zelfs zonder hard te gaan, voelt alles lekker sportief aan. Er speelt genoeg om je te amuseren: de stand van de pedalen is perfect voor het nodige heel-toe-werk en de bak geeft met doeltreffende korte slagen heerlijke mechanische feedback. Het ondeugende roffeltje uit de uitlaten maakt het feest compleet.

Het is genieten geblazen met de MX-5. Zeker op deze wegen en dat met ‘slechts’ 132 pk. Spelen met dit vermogen op bochtige bergwegen is eigenlijk leuker dan met peperdure exoten die het drievoudige of meer hebben aan pk’s. Het is absoluut minder wild, maar daarentegen toegankelijker en vergefelijker. Je hoeft niet constant ‘aan’ te staan.

Het onderstel is een prima compromis tussen sportiviteit en comfort. Zoek je echter de limieten op zijn we ervan overtuigd dat een aftermarket schroefsetje wonderen doet voor de wegligging van de kleine Japanner.


Mazda_MX-5_2022_6bak





Mazda_MX-5_2022_bergen

Prijzen Mazda MX-5 (2022)

Goedkoop is de MX-5 allerminst. Prijzen voor de Mazda MX-5 1.5 SkyActiv-G 132 beginnen bij 38.490 euro. Er zijn twee uitrustingsniveaus die je kunt aanvinken: de Luxury voor 41.890 euro en de Signature voor 44.390 euro. De sterkere SKYACTIV-G 184 begint bij 43.490 euro. Deze is tevens beschikbaar als Luxury en Signature-uitvoering. De Sportive-uitvoering, die enkel leverbaar is op de 184 pk versie, staat voor 49.890 euro in de brochure. Concurrenten kent de MX-5 eigenlijk niet meer of ze zijn flink duurder, zoals de Audi TT Roadster of de 2-serie cabrio. Enigszins betaalbare tweezits cabrio’s zijn bijna compleet verdwenen uit het aanbod van autofabrikanten. Jammer!

Onze testauto is uitgevoerd met de 1.5-liter motor in Luxury-uitvoering. De terracotta-kleurige stoelen zijn daarbij standaard, maar je kunt ook kiezen voor zwarte stoelen. CarPlay en Android Auto is eveneens standaard. Verder heeft onze MX-5 Keyless Entry en Go, Lane Departure Warning System en waarschuwt hij voor verkeer in je dode hoek.

Conclusie

De tijd is gekomen om de MX-5 in te leveren, helaas. We hebben onwijs genoten van de roadster de afgelopen dagen. Wederom laat deze generatie MX-5 (ND) zien dat je voor rijplezier geen honderden pk’s nodig hebt. De toegankelijkheid en bereikbaarheid maken van de auto een echte allemansvriend. De MX-5 biedt bergen rijplezier (en in ons geval ook rijplezier in de bergen), zelfs met de minst sterke motorisering in het vooronder. In onze ogen is dit juist de versie die je moet hebben. Hij biedt net zoveel plezier als de 2.0-liter, maar voor een klap minder geld – 5.000 euro om precies te zijn. Voor dat geld koop je een sportiever onderstel én je houdt nog geld over voor een lekkere roadtrip!


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022_achterkant


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022


Mazda_MX-5_2022