Autotests

Review – Mazda CX-5 – De populairste caravantrekker van Nederland is vernieuwd

maart 27, 2023

Succesnummer

In 2022 verkocht Mazda zo’n 365.000 exemplaren van de CX-5. Dat maakt hem het populairste model dat de Japanse fabrikant in de showroom heeft staan. In Europa is het model goed voor zo’n 26% van de jaarlijkse verkopen. Kortom: het is een belangrijke auto voor het merk. De Japanners schaven hem daarom ieder jaar bij op detailniveau. Ook voor het modeljaar 2023 zijn er weer een aantal updates doorgevoerd.

Mild hybrid

Voor het 2023-model vinden we het nieuws vooral onder de motorkap. Mazda gaat mee met de mode – en volgt de strenge uitstootregels van Brussel – en rust de CX-5 uit met mild hybride techniek. De bekende Skyactiv G-motoren gaan voortaan door het leven als e-Skyactiv-G. De ‘e’ staat uiteraard voor elektrificatie.

De bekende 2,0-liter en 2,5-liter viercilinder benzinemotoren krijgen voortaan hulp van een geïntegreerde startgenerator, die drie taken kan uitvoeren. Ten eerste de motor aanzwengelen. Het is namelijk in de basis een startmotor. Daarnaast kan hij de motor ondersteunen tijdens het optrekken. Precies op de momenten dat een benzinemotor extra dorstig is, zorgt hij voor een extra zetje in de rug. De startmotor werkt dan als een kleine elektromotor. Zijn derde functie is het opwekken van stroom. De startergenerator werkt dan als een dynamo en zet energie die bij het remmen vrijkomt om in stroom. De stroom wordt in een compact accupakket(je) onder de vloer opgeslagen.

Het resultaat is een lagere CO2-uitstoot en lager benzineverbruik. Denk nu niet dat het liters benzine scheelt, want het heet niet voor niets een mild hybride-systeem. Maar aan de andere kant: het systeem krijg je bijna ‘gratis’ op de vernieuwde CX-5, want de auto is nog geen 200 euro duurder dan het uitgaande model. Een CX-5 is er vanaf 38.190 euro. Opmerkelijk, want autofabrikanten verhogen hun prijzen links en rechts met gigantische bedragen, ook zonder dat ze een nieuwe techniek introduceren op hun modellen. Mazda doet daar niet aan mee.

Trekkoning

Waarom Nederlandse caravanbezitters zo dol zijn op de CX-5? Simpel: de basisuitvoering mag al 1.800 kilo de berg op sleuren. De basisversie is de 2,0-liter viercilinder, die goed is voor 165 pk. Je kunt hem met handbak of automaat krijgen. Met automaat mag deze versie zelfs tot 2.000 kg trekken.

Wie wat meer power wil, kan kiezen voor een 2,5-liter viercilinder met 194 pk. Deze versie is altijd uitgerust met een automaat met zes versnellingen en heeft ook een toelaatbaar trekgewicht tot 2.000 kg. Met deze grotere motor kun je bovendien kiezen voor een AWD-systeem. Handig, als je zeker wil weten dat je met de caravan ook op een modderige camping kunt wegkomen.

Mi-DRIVE

De CX-5 modeljaar 2023 beschikt ook over Mazda Intelligent Drive select (Mi-Drive), waarmee je met één druk op de knop de meest geschikte rijmodus kan selecteren. De Mi-Drive-schakelaar bevindt zich op het schakelpaneel en biedt de keuze uit twee extra rijmodi: Sport en een offroad-modus bij de versie met AWD.

Bagageruimte Mazda CX-5

De Mazda is niet de allergrootste SUV in zijn segment, toch is het een zeer praktische auto. De bagageruimte heeft vorig modeljaar een nieuwe inrichting gekregen, waardoor het laadvolume is toegenomen tot 550 liter. Een nieuwe in hoogte verstelbare, omkeerbare vloerplaat zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van een hoge tildrempel. In de Newground-variant heeft de laadvloer met aan één zijde tapijt en aan de andere zijde een beschermende vuil- en waterbestendige kunststof. Ideaal als je op de camping modderige laarzen, een wetsuit of een mountainbike achterin wilt gooien.

Uiterlijk

Is er dan niets aan de buitenkant aangepast? Nou, weinig. Dat heeft Mazda namelijk vorig jaar al gedaan. Toen is het design flink op de schop gegaan. Je kunt het 2022 en 2023 model makkelijk herkennen aan de nieuwe koplampen met dagrijverlichting die is uitgevoerd in L-motief. Voor 2023 is er wel een nieuwe lakkleur – Rhodium White – en er zijn nu in totaal vijf versies van de CX-5 leverbaar, waarvan er drie nieuw zijn: de Newgroud, Homuro en de Takumi.

Newground

De Newground herken je aan zilverkleurige sierdelen met een donkere afwerking op de voor- en achterbumpers en zijkanten. Verder is hij voorzien van zwarte buitenspiegels, geelgroene accenten op de grille en 19-inch zwarte velgen. Het interieur beschikt over suède bekleding met geelgroene stiksels. De Newground is beschikbaar vanaf 43.190 euro.

Homura

De Homura kun je qua design zien als de sportversie. Mazda heeft op deze versie veel verschillende elementen een lik hoogglans zwarte verf gegeven, zoals de grille, de onderste delen van de bumper, de wielkasten, de portieren en de buitenspiegels. De 19-inch lichtmetalen velgen zijn ook zwart van kleur en in de grille zijn rode accenten verwerkt. In het interieur zijn het stuurwiel, de middenarmsteun, diverse dashboardelementen en de portierpanelen afgewerkt met rode stiksels. De met leder en kunstsuède beklede stoelen zijn ook afgewerkt met rode stiksels. De Homura is beschikbaar vanaf 44.890 euro

Takumi

De Takumi is de chique uitvoering en ziet er strak en zakelijk uit, zonder opvallende gekleurde accenten. In het interieur komt je nappalederen bekleding tegen en luxueuze houtnerfversiering op het dashboard en de portierpanelen. De Takumi is beschikbaar vanaf 46.440 euro.

Geen touchscreens

In het interieur zit sinds 2021 een 10,25-inch display, dat we al kennen uit de Mazda 3 en CX-30. Het is een helder en scherp scherm, dat je via een draaiknop kunt bedienen. Kortom, het is dus geen touchscreen. Dat is in het begin even wennen – want tegenwoordig bedien je alle schermen in je leven met je vingers, behalve je tv – maar de interface is erg simpel. Hierdoor kun je snel de zaken vinden waar je naar op zoek bent.

Uiteraard is het systeem geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto, al laten die zich iets minder goed bedienen met een draaiknop. Nieuw in het interieur is een draadloze oplader in het middenconsole voor telefoons. De CX-5 modeljaar 2023 heeft tevens de beschikking over draadloze Apple CarPlay en moderne USB Type-C poorten. Hoe de vernieuwde CX-5 rijdt vertellen we je in de video hieronder: