Autonieuws Autotests

Review – Mazda 2 Hybrid (2022)

augustus 16, 2022

Twee keer Mazda 2

Het is misschien wat verwarrend, maar Mazda biedt op dit moment twee totaal verschillende Mazda’s 2. Beide zijn compacte B-segmenters maar waar één uit de eigen fabriek rolt als volledige benzine versie of als SkyActive mild hybrid-techniek van Mazda, wordt de ander ingekocht bij – je raadt het al – Toyota en beschikt daardoor over een full hybride-aandrijving.


mazda2_2022


mazda2_hybrid_2022

Beproefde techniek

Met alleen de MX-30 in de showroom heeft Mazda niet bijster veel middelen om de gemiddelde vlootuitstoot als bedrijf naar beneden te krijgen. Voldoe je als autobouwer niet aan bepaalde normen, dan liggen hoge milieuboetes voor je in het verschiet. Het was dan ook snel schakelen voor Mazda en vond de oplossing in de hybride Toyota Yaris. Heel vreemd is deze actie van Mazda overigens niet hoor, want Toyota’s techniek heeft zich al lang en breed bewezen en bovendien blijven torenhoge onderzoekskosten Mazda bespaard op deze manier. Heel veel moeite om te verhullen dat het geen Yaris is, doet Mazda trouwens niet. Verder dan andere logootjes en een typeaanduiding gaat het niet.

Mazda 2 Hybrid logo

Mazda 2 Hybrid prestaties

Eerst wat cijfers van de Mazda 2 Hybrid, die je wellicht al kent van de Yaris Hybrid. Onder de motorkap ligt namelijk dezelfde aandrijving: een 1,5-liter driecilinder benzinemotor en een elektromotor zorgen voor een gecombineerd vermogen van 116 pk en 120 Nm koppel. Een sprintje van 0 naar 100 doet de Mazda 2 Hybrid in 9,7 seconden. De aandrijving verloopt via een CVT-automaat.

Hoe rijdt de Mazda 2 Hybrid?

Hij rijdt verrassend goed! Nu vonden we dat al van de Toyota Yaris Hybrid, dus helemaal als een verrassing komt het natuurlijk niet. Maar zoals al eerder aangegeven is de beleving van deze Mazda 2 Hybrid minder spectaculair dan bij sommige andere Mazda-modellen. Desalniettemin beschikt de auto over uitstekende rijeigenschappen. En eerlijk, het boeit de kopers van de Mazda 2 ook helemaal niet of die dynamisch is of niet. De 2 Hybrid biedt in dit segment gewoon een prima balans tussen comfort en leuk weggedrag. Hij laat zich gemakkelijk de bocht in duwen en omdat het koppel per per direct beschikbaar is komt hij lekker pittig van z’n plek. Leuk!

Mazda 2 Hybrid

In de aandrijflijn werken benzine- en elektromotor naadloos samen. De overgang tussen beide is maar lichtjes te voelen. Als je precies wilt weten wat er onder je kont gebeurt kun je op het centrale display een een visuele weergave vinden van de verdeling in de aandrijving. Ook hebben we inmiddels een punt bereikt in de ontwikkeling de CVT waarin het vervloeken ervan tot het verleden behoort. De bak werkt uitstekend in deze Mazda 2 Hybrid.

Mazda 2 Hybrid energieverdeling

De stad als domein

In de stad komt de Mazda 2 Hybrid het beste tot zijn recht. De vlotte acceleratie, lichte besturing, korte draaicirkel en compacte afmetingen zorgen voor plezierige ritjes in de bebouwde kom. Daarbij worden kilometers vaak ook nog eens volledig elektrisch afgelegd. Erg prettig om het verbruik laag te houden en vloeiend door de stad te manoeuvreren. De wegen net buiten stadsgrenzen weet de 2 Hybrid nog in redelijk comfort te verwerken, maar de snelweg is niet zijn meest favoriete omgeving. Rol- en windgeluiden voeren dan de boventoon in de auto.


Mazda 2 Hybrid


Mazda 2 Hybrid


Mazda 2 Hybrid

Lekker zuinig

Mazda hanteert dezelfde verbruikscijfers als Toyota voor de Yaris: 3,8 l/100 km, oftewel 1 op 26,3. Is dat realistisch? Absoluut! Als je enige tijd hebt gespendeerd in de auto en gewend bent aan de systemen is het echt niet moeilijk om de auto zuiniger te laten rijden dan fabrieksopgave. De auto beschikt over regeneratief remmen (extra sterk in B-stand van de CVT) dat heel natuurlijk aanvoelt, op die manier hoef je niet onwijs ver van te voren gas los te laten en ben je niet onnodig ander verkeer tot last omdat je zuinig wil rijden. Stiekem best fijn. Daarnaast probeert de 2 Hybrid zich zo vaak mogelijk te richten tot de elektromotor. Met een beetje invloed van de bestuurder kan dit eenvoudig worden aangemoedigd door het gas/stroompedaal op een bepaalde manier te gebruiken.

De Mazda 2 Hybrid is – net als de Yaris – niet op te laden met een stekker. Het opladen van de accu kan dus alleen via remmen en met behulp van de verbrandingsmotor.

Mazda 2 Hybrid zuinig

Ruimte in de Mazda 2 Hybrid

Super ruim is de Mazda 2 Hybrid natuurlijk niet. Voorin zit je prima, maar achterin wordt het al snel krap voor volwassenen. Het hele interieur is voorzien van handige opbergruimtes. Zo is er voor iedereen een bekerhouder en zijn er slimme vakjes op normaal nutteloze plekken gemaakt. De kofferbak is in vergelijking met de concurrentie met 286 liter relatief klein. De achterbank is neer te klappen, waarmee je de bagageruimte vergroot naar 935 liter.

Mazda 2 Hybrid kofferbak


Mazda 2 Hybrid achterbank

Interieur

Het interieur zit goed in elkaar, heeft goede ergonomie en er is gebruik gemaakt van prima materialen. In het midden vinden we een touchscreen met daarop informatie over energiegebruik, de rit, navigatie en infotainment. Verder is je smartphone draadloos op te laden en heeft de 2 Hybrid stoel- en stuurwielverwarming.


Mazda 2 Hybrid interieur


Mazda 2 Hybrid interieur


Mazda 2 Hybrid interieur


Mazda 2 Hybrid interieur

Prijzen Mazda 2 Hybrid

Prijzen voor de Mazda 2 Hybrid beginnen bij 23.990 euro voor de Pure-uitvoerin. De Agile-uitvoering begint bij 26.190 euro. Wij reden de topuitvoering van de Mazda 2 Hybrid, genaamd Select. Die staat vanaf 29.790 euro bij je voor de deur. De enige optie die onze testauto niet heeft, is het glazen panoramadak, een optie van 1.500 euro. Verder komt iedere uitvoering met een uitgebreid pakket aan veiligheidssystemen met onder meer Road Sign Assist, Lane Trace Assist, Hill Hold Assist, Adaptive Cruise Control, Pre-Collision System met voetgangerdetectie.

Mazda 2 Hybrid