Autonieuws Autotests

Review – Lexus RX 500h F SPORT Performance

juli 21, 2023

Het segment van de luxe SUV

Met de presentatie van de RX 300 was Lexus er in 1998 vroeg bij in het segment van de luxe SUV. De RX was direct een groot succes. In 2005 was de RX 400h de eerste luxe SUV met een hybride aandrijflijn. Sinds 1998 verkocht Lexus wereldwijd ruim 3,5 miljoen RX-modellen. De Lexus RX is dus een succesverhaal. Nu is er de Lexus RX 500h.

Vijfde generatie Lexus RX

De vijfde generatie Lexus RX maakt de tongen nogal los. In de eerste plaats vanwege zijn design. De auto ziet er namelijk bijzonder geslaagd uit, onder meer dankzij een opvallend front waarbij de bovenkant haast lijkt uit te druppelen over de rest van de neus. De zogeheten ‘spindle grille’ – de zandlopervorm – is op een compleet nieuwe manier toegepast. Het resultaat mag er zijn. Ook de rest van deze luxueuze SUV heeft een fijne stance. Met name de achterkant heeft kenmerken van een coupé, ook al is de nieuwe Lexus RX een volwaardige SUV.

Lexus RX achterkant

Afmetingen Lexus RX

De afmetingen ten opzichte van de vorige generatie Lexus RX zijn iets toegenomen, met uitzondering van de dakhoogte. Die is met 10 mm afgenomen naar 1.710 mm. Ook de lengte komt nog altijd uit op 4.890 mm. Verschillen zijn er wel in de breedte. Die bedraagt nu 1.920 mm (+25 mm). De wielbasis groeide met 60 mm naar 2.850 mm. Vooral de spoorbreedte voor (nu 1.650 mm, +15 mm) en spoorbreedte achter (1.675 mm, +50 mm) nam toe zodat de auto nog beter op zijn wielen staat. Of dat ook gelukt is? De vele duimpjes die we onderweg ontvangen van andere weggebruikers zegt genoeg. Of zou dat komen door deze bijzondere exterieurkleur: Sonic Copper?

Lexus RX500h, dit hadden we NIET verwacht! – REVIEW – AutoRAI TV

Interieur Lexus RX 2023

Het interieur van de nieuwe Lexus RX dan. Dit ziet er weer uit als een echte Lexus. Dat betekent dat de Japanners prachtige materialen gebruiken voor de afwerking van alle componenten. Heel fijn is dat er zacht materiaal is toegepast naast de hogere middenconsole. Je knieën ervaren daardoor meer comfort. Dat is bij andere auto’s nog wel eens anders. Wat druk ogen alle knoppen op het 14-inch HD-touchscreen en op het digitale instrumentarium. Hier is wat tijd voor nodig om alles even onder de knie te krijgen.

Stuurwielbediening

Minder enthousiast zijn we over de stuurwielbediening. Dit zijn namelijk touchknoppen waarbij je in het head-up display krijgt te zien wat je selecteert. De bediening van cruise control bijvoorbeeld, verloopt via het head-up display. Je gebruikt de druktoetsen op het stuurwiel en ziet op het HUD wat je selecteert. We kunnen ons voorstellen dat sommige mensen dit niet prettig vinden, omdat het aanvoelt als een extra handeling. Wel fijn is dat je kunt kiezen uit een snelheidsbegrenzer, reguliere cruise control en adaptieve cruise control. Een advies: gun jezelf wat tijd om de bediening onder de knie te krijgen. Ook wij hadden er wat meer tijd voor nodig.

Rijmodi wisselen via touchscreen

Zaken als het wisselen van de rijmodi en het in- of uitschakelen van rijhulpsystemen verloopt allemaal via het touchscreen. Die zijn soms wat verstopt, waardoor je onderweg wellicht even moet zoeken naar de gewenste functie. Laat het touchscreen ook vooral even goed opstarten voordat je vertrekt. Je moet namelijk een en ander accepteren (denk aan voorwaarden) om alle functies te kunnen gebruiken. De vinkjes kun je alleen aanraken als de auto stilstaat in standje P. Onderweg is dat niet mogelijk.

Uiteraard zit de Lexus RX bomvol met de laatste rijhulpsystemen, ook zaken die wettelijk verplicht zijn. Voor vertrek gewoon even uitschakelen wat je niet gewenst vindt. Dat scheelt tijdens het rijden de nodige piepjes en andere waarschuwingstonen. Kan Lexus niet heel veel aan doen. De wet schrijft het voor dat nieuwe auto’s dit doen.

Extra sportieve Lexus RX 500h F SPORT Performance

Tot zover de bediening. Voor de rest kunnen we erg blij worden van het interieur van de nieuwe Lexus RX, in het bijzonder deze extra sportieve Lexus RX 500h F SPORT Performance. Want de zitpositie en verstelbaarheid van de stuurkolom zijn dik in orde. Het stuurwiel is ook vrij klein. Dat geeft een sportieve vibe. Het sturen zelf is een feestje. Jawel, dat hoor je goed. Geen wollig karakter dus? Absoluut niet. Deze Lexus RX voelt opvallend genoeg heel lichtvoetig aan. Je gooit hem een bocht in en hij volgt keurig. Dat komt ook door fijn rubber: Michelin Pilot Sport 4 SUV-banden. Het rijden in deze RX 500h is een zeer fijne aangelegenheid, dat is al snel duidelijk. Zelfs de stuurman of -vrouw wordt blij van deze Lexus, gegarandeerd.

Lexus RX 500h F Sport Performance

Dynamic Rear Steering

Hoe Lexus dat kunstje heeft geflikt? Onder meer dankzij het systeem DIRECT4, een intelligent elektronisch besturingssysteem dat het koppel van de voor- en achteraandrijving aanpast aan alle vier de wielen voor optimale grip en stabiliteit. Aandrijving naar de achterwielen wordt verzorgd door de achterste e-Axle met een aparte elektromotor en omvormer. Dan is er ook nog Dynamic Rear Steering, dat automatisch de beste stuurhoek voor de achterwielen aanneemt, afhankelijk van de snelheid en richting van de auto. Bij lage snelheden bewegen de wielen tegen de voorwielen in voor wendbaar manoeuvreren, terwijl ze bij hoge snelheden meedraaien met de vooras, waardoor de auto stabiel blijft. Met Dynamic Rear Steering hebben de achterwielen een draaihoek van maximaal vier graden.

Serieuze hardware

Lexus installeert verder geventileerde remschijven van 400 mm vóór met aluminium remklauwen met zes zuigers die tegenover elkaar staan in plaats van zwevend, zoals bij andere nieuwe RX-modellen. Dit zorgt voor nog meer stijfheid. Met een vergroot remblokoppervlak geven ze lineaire, directe en stabiele remprestaties. En dat voel je. De RX 500h beschikt standaard ook over Adaptive Variable Suspension, met snel reagerende, onafhankelijke dempingscontrole voor elk wiel. Je gaat je bijna afvragen of we het niet over een Lotus hebben. Niet dus, we hebben het echt over de Lexus RX500h.

Aandrijflijn Lexus RX 500h

Bij dit topmodel ligt de focus vooral op prestaties. De hybride aandrijflijn bestaat uit een nieuwe 2,4 liter viercilinder turbomotor, geholpen door een e-Axle elektromotor voor de achteras en een zestraps automaat. Het is de krachtigste RX tot nu toe, met een systeemvermogen van 273 kW/371 pk en een maximumkoppel van 550 Nm. Dit vertaalt zich in een acceleratie van 0-100 km/u in 6,2 seconden.

De nieuwe automatische zesversnellingsbak maakt het mogelijk om het hoge koppel van de turbomotor en elektromotor beter te benutten. Hij is ontworpen om veelvuldig schakelen te voorkomen en biedt de bestuurder de mogelijkheid van handmatige bediening met schakelpaddles achter het stuur. Wanneer je als bestuurder het gaspedaal indrukt is de reactie heel direct. Er klinkt dan bovendien een haast V8-achtige roffel, terwijl je toch echt met een viercilinder op pad bent.

Bipolaire nikkel-metaalhydridebatterij

De RX 500h is het eerste Lexus-model dat een bipolaire nikkel-metaalhydridebatterij (NiMH) gebruikt. Deze batterij maakt het mogelijk om twee keer zoveel vermogen te halen uit een unit van dezelfde grootte. De plaats van de batterij onder de achterbank draagt bij aan een laag zwaartepunt van de auto en voorkomt verlies van cabine- of laadruimte.

Design Lexus RX 500h F SPORT Line

De Lexus RX 500h F SPORT Line is eenvoudig te herkennen aan 21-inch lichtmetalen velgen met dubbele spaken, wielkastbekledingen en dorpels in carrosseriekleur, pianozwarte details, aerodynamische bumpers, F SPORT-badges en een exclusief patroon voor de grille. In het interieur bespeuren we een F SPORT-stuur, een andere versnellingspook en F SPORT dorpellijsten en een aluminium pedalenset. De sportstoelen voorin zijn bekleed met leer met Ultrasuede-wangen.

Conclusie review Lexus RX 500h

De Lexus RX – in het bijzonder deze Lexus RX 500h F SPORT Line – maakt nu ook op de redactie de tongen los. Het is misschien wel een van onze nieuwe favorieten in dit segment. Zijn lichtvoetige karakter en potente aandrijflijnen toveren keer op keer een glimlach op het gezicht. Ruimte voor verbetering is er voor de bediening van het infotainmentsysteem en vooral de stuurwielbediening. Die is wat ons betreft te omslachtig. Er valt aan te wennen, maar het kan eenvoudiger. Desondanks kunnen we deze nieuwe Lexus RX van harte aanbevelen, helemaal als RX 500h. Is deze variant dan echt 45.000 euro meer waard? Tja, de topversie is er voor de echte liefhebbers van performance. Het is aan jou om te bepalen hoeveel euro’s je daar voor over hebt. Ga wel voor een knallend kleurtje, de RX kan het hebben.

Prijzen Lexus RX

De Lexus RX is er in Nederland vanaf 84.995 euro als RX 450h+, een plug-in hybride. De RX 350h, een reguliere hybride, start in Nederland bij 92.995 euro. Deze Lexus RX500h kost minimaal 129.995 euro. De kleur Sonic Copper heeft een meerprijs van 1.995 euro, net als het panoramadak. Dan praat je dus al snel over 135.000 euro.


Lexus RX 500h F Sport Performance