Autonieuws Autotests

Review – Kia Niro Electric (2024), nog altijd relevant?

juni 10, 2024

Prijzen Kia Niro

Goed, één ding is gelijk gebleven. De nieuwste generatie Kia Niro wordt nog altijd geleverd in meerdere smaken. Hij is er als Kia Niro Hybrid (vanaf 34.495 euro), als Kia Niro Plug-in Hybrid (40.595 euro) en ook als Kia Niro Electric (vanaf 39.995 euro). Prijzen lopen eenvoudig op tot dik 50 mille. Voor de volledigheid: voor een DynamicLine betaal je 44.795 euro, voor een DynamicPlusLine is dat 47.295 euro en voor de ExecutiveLine is dat 50.395 euro.

Zitten EV6 en EV3 de Niro in de weg?

Niet heel goedkoop dus, ook gezien de EV6 die al verkrijgbaar is vanaf 44.000 euro. Dan komt Kia ook nog met een Kia EV3 die op alle fronten een betere auto is. Ruimer, completer, moderner. Tja, feitelijk maakt Kia het de Niro Electric zelf moeilijk met de komst van de EV3. Vandaar ook die prangende vraag: is de Kia Niro Electric nog wel relevant? Want kiezen tussen een EV3 of Niro lijkt toch een no brainer?

KIA NIRO ELECTRIC (2024), wat heeft deze EV te bieden? – REVIEW – AutoRAI TV

Meer ingetogen design

Afijn, over smaak valt te twisten. De EV3 is wel een meer uitgesproken auto, terwijl de Niro meer mainstream is vormgegeven. In die zin kan het model dus een groep mensen aanspreken die houden van een meer ingetogen design. Qua specificaties is de Kia Niro Electric nog altijd een EV die prima kan concurreren met alternatieven in hetzelfde segment.

Uitstekende prestaties

De 1.657 kilogram zware Kia Niro Electric beschikt over een 64,8 kWh lithium-ion accupakket met een gewicht van 443 kilogram. De elektromotor heeft een vermogen van 150 kW (204 pk) met 255 Nm aan koppel. Ter beeldvorming: deze aandrijflijn ligt ook in de Kia EV9, een beduidend zware elektrische familie-SUV. Deze Niro EV is dus behoorlijk rap! De sprint van 0 naar 100 km/u duurt slechts 7,8 seconden en de topsnelheid komt uit op 167 km/u. Het geremde trekgewicht van het model bedraagt 750 kilogram.

Kia Niro Electric 2024

Kia Niro Electric opladen

Het energieverbruik is keurig voor elkaar, net als de laadprestaties. Dat leggen we graag even uit. De auto kan laden met 3-fase (11 kW). He topladen van de batterij duurt van ongeveer 7 uur. Acceptabel. Met een 100 kW DC-lader kost het opladen van de batterij van 10 tot 80 procent ongeveer 43 minuten. Reken in de praktijk op een snellaadvermogen van ergens tussen de 50 en 100 kW. De laadpoort van de Niro EV bevindt zich in het midden van de grille, zodat hij gemakkelijk bereikbaar is bij de oplaadpunten. In de frunk kan ook de Vehicle-to-Device (V2D)-adapter van de Niro EV worden opgeborgen, waarmee elektrische apparaten rechtstreeks van stroom kunnen worden voorzien via de accu van de auto.

Actieradius Kia Niro Electric

Op papier heeft de elektrische Kia Niro een actieradius van 460 kilometer met een gemiddeld stroomverbruik van 16,2 kWh. Reken in de praktijk op een rijbereik van 380 kilometer. Het energieverbruik bleek in de praktijk bijzonder gunstig uit te vallen. We hebben de auto weer ingeleverd met een gemiddeld energieverbruik van 15 kWh per 100 km. Keurig! We kunnen de Niro EV dus best bestempelen als zuinig!

Interieur Kia Niro Electric 2024

Volop ruimte!

Praktisch is de Kia Niro Electric ook, evenals ruim. Dat laatste komt vooral door de wielbasis van 2,72 meter, waardoor de 4,42 meter lange Niro EV toch over voldoende interieurruimte beschikt. De bagageruimte achterin bedraagt 475 liter en zelfs 1.392 liter als je de rugleuning van de achterbank neerklapt. De bagageruimte (frunk) onder de motorkap heeft een inhoud van 20 liter. De ‘hoedenplank’ is bijzonder flexibel en rammelt af en toe. Het is dan ook niet echt een hoedenplank. Het betreft een opvouwbaar bagagescherm dat ook als zonnescherm kan fungeren. Het scherm – gemaakt van gerecycled polyethyleentereftalaat (PET) – kan worden opgevouwen en opgeborgen in een tasje wanneer het niet wordt gebruikt. 

Kledinghangers

De ruimte op de achterbank is goed voor elkaar. Je zit als volwassen persoon van 1,85 meter probleemloos achterin. Leuke vondst zijn de ‘kledinghangers’ die geïntegreerd zijn in de rugleuning van de voorstoelen. De achterbank is – afhankelijk van uitvoering – ook verschuifbaar zodat je kan kiezen tussen meer beenruimte of meer bagageruimte. Bovendien heeft Kia onder de achterbank een stopcontact verstopt, slim!

Handige kledinghangers in de Kia Niro!

Prettige stoelen en zitpositie

De stoelen voorin zitten prettig en kunnen ook lekker laag worden geplaatst. Wel hebben de stoelen wat korte zittingen. De besturing is aan de lichte kant. De stuurinrichting mag wat ons betreft meer feedback geven. Nog een kanttekening van de Kia Niro: de hoogglans zwarte afwerking van de middenconsole in het interieur ziet er chique uit, maar reflecteert enorm bij zonlicht. Dat zorgt juist voor wat afleiding. Bovendien zijn krassen zo gemaakt en zie je er snel stof en vette vingers op.

Conclusie review Kia Niro Electric

Met zijn rijbereik, gunstige energieverbruik, ruimte-aanbod, vlotte rijprestaties en fijne rijgedrag is de Kia Niro Electric nog altijd een relevante elektrische auto. Maar dat zou de nog meer zijn als de prijs lager uitvalt. Want met het EV3-geweld dat in aantocht is, kan het zomaar zijn dat de Niro straks ondersneeuwt. Het is uiteindelijk aan de koper. Wachten op een EV3 of juist kiezen voor een meer ingetogen vormgegeven Niro met overigens uitstekende prestaties.


Kia Niro Electric 2024


Close-up van de grille van een Kia Niro Electric met een zeshoekig patroon onder een bewolkte hemel.


Interier Kia Niro Electric 2024


Binnenaanzicht van een Kia Niro Electric met de twee voorstoelen bekleed met grijze stof, een modern dashboard en een middenconsole met bekerhouders.


Close-up van de voorkant van een groene Kia Niro Electric met Nederlands kenteken, met opvallende koplampen en een Kia-logo op de motorkap. De auto staat geparkeerd op een verhard terrein met groen gras op de achtergrond.


Een groene Kia Niro elektrische SUV met grijs dak staat op asfalt geparkeerd in een buitenruimte, met gebouwen en bewolkte luchten op de achtergrond. Het voertuig heeft een Nederlands kenteken met de vermelding "X-299-RG".


Een zijaanzicht van een donkergroene Kia Niro Electric compacte SUV geparkeerd op een weg met een bewolkte lucht en bomen op de achtergrond.


Een zwarte Kia Niro elektrische SUV staat geparkeerd op een betonnen ondergrond onder een bewolkte hemel, vanaf de zijkant gezien. Bomen en gras zijn zichtbaar op de achtergrond.


Een grijs-zwarte Kia Niro elektrische SUV met zichtbaar Nederlands kenteken "X-299-RG" staat geparkeerd op een verharde weg. Op de achtergrond zijn er groene velden en bomen onder een bewolkte hemel.


Afbeelding van de open kofferbak van een groene Kia Niro Electric met een ruime, lege bagageruimte met de achterbank omhoog.


Close-up van het dashboard van een Kia Niro Electric, met een strak ontwerp met zwarte en metallic accenten. Aan de linkerrand van het beeld is een gedeelte van een scherm zichtbaar.


Binnenaanzicht van de Kia Niro Electric met het stuur, het dashboard, het touchscreen en de voorstoelen met uitzicht op een gebouw door de voorruit.


Stuur en dashboard van een modern elektrisch Kia Niro-voertuig, met een digitaal display, verschillende bedieningselementen en een strak interieurontwerp.


Close-up van de middenconsole van een Kia Niro Electric met een draaiknop, verschillende bedieningsknoppen, een bekerhouder en een deel van de autostoel.


Handige kledinghangers in de Kia Niro!


De afbeelding toont de achterbank van een Kia Niro Electric met grijze stoffen stoelen, waardoor een duidelijk zicht is op de vloermatten en de achterkant van de voorstoelen.


Close-up van de hoofdsteun van een Kia Niro Electric-autostoel met een wazig buitentafereel zichtbaar door het raam op de achtergrond.


Close-up van de achterkant van een Kia Niro elektrische bestuurdersstoel met een elektrische verstelknop en ventilatieopening.


Een close-up van de achterbank van een Kia Niro Electric, gefocust op een zwart elektronisch apparaat dat onder de stoel is gemonteerd met het label 'Seat Sensor Air'. De autodeur en vloer zijn gedeeltelijk zichtbaar.


De afbeelding toont de achterbank en middenconsole van een Kia Niro Electric-interieur met een neerklapbare armsteun met daarin twee bekerhouders.


Het interieur van de achterbank van de Kia Niro Electric omvat twee zwartleren stoelen en een middenarmsteun, met deurbediening aan de linkerkant. De autodeur staat open en biedt uitzicht op een grasveld en gebouwen daarbuiten.


Close-up van het achterlicht en een deel van de achterste zijruit van een groene Kia Niro elektrische SUV onder een gedeeltelijk bewolkte hemel. Het achterlicht is verlicht en laat het rode patroon goed zien.


Close-up van de achterkant van een grijze Kia Niro Electric-auto, met het Kia-logo en een deel van de kentekenplaat met registratie "X-209-PG." De lucht is bewolkt op de achtergrond.


Close-up van de achterkant van een groen voertuig met het embleem "Niro" zichtbaar, wat aangeeft dat het een Kia Niro Electric is. De achtergrond is een buitenruimte met een verhard oppervlak en vage bomen.


Kia Niro Electric 2024


Close-up van de zijspiegel en de deurgreep van een auto op een glanzende, lichtgroene Kia Niro Electric die buiten geparkeerd staat.


Een groene Kia Niro elektrische SUV met Nederlands kenteken X-299-RG staat geparkeerd op een weg, onder een bewolkte hemel, met bomen en groen op de achtergrond.


Een donkergekleurde Kia Niro Electric SUV staat geparkeerd op de weg onder een bewolkte hemel. Het voertuig heeft een zichtbaar kenteken met de tekst "X-299-RG." Op de achtergrond zijn enkele bomen en een gebouw te zien.


Een zilvergrijze Kia Niro elektrische SUV staat geparkeerd op een verhard terrein met een bewolkte lucht erboven. De achterkant en zijkant van het voertuig zijn zichtbaar, wat het moderne ontwerp en de duidelijk zichtbare kentekenplaat laat zien. Op de achtergrond zijn een boom en een gebouw te zien.


Een grijze Kia Niro elektrische SUV geparkeerd op een betonnen ondergrond met een bewolkte lucht op de achtergrond. In de verte zijn een gebouw en bomen zichtbaar.


Close-up van de achterkant van een groene Kia Niro Electric, waarbij het strakke ontwerp en het opvallende achterlicht worden benadrukt. De achtergrond toont een weg en wat groen.


De elektrische SUV van Kia Niro stopte onderweg en liet een driekwart achteraanzicht zien met opvallende achterlichten, zwarte wielkastafwerkingen en kentekenplaat "X-239-PG". Op de achtergrond zijn bomen en kassen te zien.


Close-up van de achterkant van een Kia Niro Electric, met het merklogo en een Europees kenteken met het nummer "X-299-RC". De auto staat geparkeerd op een grijs verhard oppervlak.


Close-up van de voorkant van een grijsgroene Kia Niro Electric met een Europees kenteken "X-299-RG" op een verharde weg naast groen gras. De auto beschikt over een modern koplampontwerp en een strakke grille.


Een groene compacte Kia Niro elektrische SUV met Nederlands kenteken K-299-RG staat geparkeerd op een weg met gras en bomen op de achtergrond onder een bewolkte hemel.


Kia Niro Electric 2024