Autonieuws Autotests Elektrisch

Review – Hyundai Kona Electric (2022)

juli 6, 2022

Het succes van de Kona Electric

Hyundai had met de Kona Electric goud in handen, door de consument een auto te bieden met de actieradius van een Tesla, maar dan voor de helft van het geld. Inmiddels moet de Kona die aandacht delen met zijn grote broer, de IONIQ 5. Maar ook de concurrentie heeft niet stil gezeten. De Volkswagen ID.3, Peugeot e-2008, Kia e-Niro en Citroën Ë-C4 zijn allemaal vergelijkbare auto’s. Waarom zou je dan nog kiezen voor een Kona Electric? Dat zoeken we voor je uit!

Facelift

Om de Kona Electric nieuw leven in te blazen voerde Hyundai een facelift door. De aanpassingen aan het uiterlijk zijn vooral aan de voorkant te vinden. Hier maakt het drukke patroontje van de vorige Kona plaats voor een strakker front, wat een hele verbetering is als je het ons vraagt. Daarbij zijn ook de koplampen net iets anders vormgegeven. Ondanks dat de wijzigingen klein zijn, oogt de auto wel een stuk volwassener.

Ook binnenin is de Kona op enkele plekken gewijzigd. Zo is het infotainmentsysteem een stukje moderner geworden en zijn de knoppen verplaatst. In plaats van aan de zijkant, zijn ze nu onder het scherm te vinden. Voor de neus van de bestuurder is het instrumentarium aangepast met een ander design – twee ronde tellers in plaats van één. De informatie is gemakkelijk in een oogopslag te zien en het komt standaard op de Kona.

Zitpositie

De zitpositie in de Kona Electric is een van de redenen om voor de auto te kiezen wat ons betreft. De stoelen bieden een comfortabele zit en omdat het stuur zowel in hoogte als in diepte verstelbaar is, kan eenvoudig een fijne (en indien gewenst) sportieve zitpositie gevonden worden.

Hyundai_Kona_Electric_interieur2

Achterin is het iets minder comfortabel. Althans, voor passagiers langer dan 1,85 meter. Hoewel de beenruimte voldoende is, laat de hoofdruimte te wensen over. Ook de bagageruimte is minder royaal dan bij bijvoorbeeld de ID.3 of Kia e-Niro.

Vermogen zat

Onze Hyundai Kona Electric beschikt over de 64 kWh-batterij en een elektromotor met een vermogen van 204 pk en 395 Nm. In eerste instantie lijkt dat niet zoveel voor een elektrische auto, maar men kijkt toch wel verbaast op wanneer je in de Kona Electric als eerste weg bent bij het stoplicht. Je beweegt vlot door het verkeer, een inhaalactie is zo gedaan en de auto is niet vies van een harde acceleratie de bocht uit. Daar helpt het strakke onderstel ook bij. Hoewel het onderstel comfortabeler is geworden bij de update, kunnen sommigen het alsnog als stug ervaren. Met de verschillende rijmodi kun je het karakter van de auto aanpassen. In de Sport-modus is het gemakkelijk om met spinnende voorwielen weg te rijden en in ‘Eco’ en ‘Normaal’ laat de auto zich makkelijk doseren, wat gunstig is voor de actieradius.

Actieradius van de Kona Electric

Waar de Kona Electric nog steeds in uitblinkt is de actieradius. Bij het starten van de Kona bij +/- 5 graden op een koude ochtend geeft de boordcomputer een actieradius aan van 425 kilometer, wat echt heel netjes is. Hyundai geeft zelf een WLTP-range op van 485 kilometer bij ideale omstandigheden. Daarmee komen we op een belangrijk punt en dat is range anxiety. Of beter gezegd, het wegnemen daarvan. Het is fijn om je niet druk te hoeven maken of je de eindbestemming wel haalt of dat je driftig op zoek moet naar een laadpaal. Een keertje overslaan kan dus gewoon. Onderweg snelladen kan tot een vermogen van 100 kW, iets sneller dan voor de facelift (77 kW). Met de paddles achter het stuur bepaal je de mate van regeneratief remmen om de energie terug te winnen wanneer je het stroompedaal loslaat. Er is overigens ook een 39 kWh-versie beschikbaar met 136 pk en 305 kilometer aan actieradius. Toch zouden we die laten staan, want met de mindere actieradius ontneemt die versie juist het sterkste punt de van de Kona Electric.

Hyundai_Kona_Electric_laadpunt

Hyundai Kona Electric uitrusting

Onze testauto is de Premium-uitvoering, het hoogste uitrustingsniveau voor de Kona Electric en enkel verkrijgbaar i.c.m. de 64 kWh-batterij. Aan opties geen gebrek in deze elektrische crossover, met onder meer een head-up display, verwarmde en geventileerde voorstoelen die tevens elektrisch bedienbaar zijn, verwarmde stoelen achter, stuurwielverwarming, KRELL Premium-audiosysteem, led-koplampen, automatische ruitenwissers, wireless charging voor je telefoon en het 10,25-inch multimediascherm dat uitstekend werkt.

Van de ‘lederlook’-bekleding die je krijgt op de stoelen en het stuurwiel bij deze uitvoering, moet je houden. Verder behoort tot de Premium-uitvoering ook een pakket veiligheidssystemen met onder andere dodehoekassistentie die ook ingrijpt, Highway Driving Assist en adaptieve cruise control met rijbaanassistentie. Die laatste is trouwens bij iedere uitvoering standaard. De Premium Sky-uitvoering biedt dezelfde uitrusting als de Premium, maar met de toevoeging van een schuif-/kanteldak. Verder zijn er nog de uitvoeringen ‘Comfort’ en ‘Fasion’, de enige uitvoeringen die op zowel de 39 kWh-variant te krijgen zijn als de 64 kWh.

Hyundai Kona Electric prijzen

Batterij Uitvoering Prijs
39 kWh Comfort € 35.495
39 kWh Fashion € 38.395
64 kWh Comfort € 39.495
64 kWh Fashion € 42.395
64 kWh Premium € 45.295
64 kWh Premium Sky € 46.495

Conclusie

Om terug te komen op de vraag in de intro: is de Hyundai Kona Electric nog steeds relevant? Absoluut! De verhouding actieradius versus prijs is nog steeds een van de sterke punten van de Kona Electric. Met bijna 500 kilometer actieradius is bezit de Kona nog steeds een van de betere ranges in zijn prijsklasse. Samen met het volwassener geworden uiterlijk, prima vermogen en de (al standaard) rijke uitrusting, is de Kona Electric zeker een auto die het overwegen waard is wanneer je in de markt bent voor een volledig elektrische auto.