Autonieuws Autotests

Review – Ford Ranger Wildtrak (2024)

april 25, 2024

Grote Amerikaanse pick-ups zijn in Nederland best populair. Van de Ram 1500 en Ford F-150 zou je bijna denken dat ze hier officieel worden geleverd. Ze bieden een aantrekkelijke combinatie tussen een robuuste werkauto en een comfortabele personenauto en dat in combinatie met een stoere uitstraling en vaak ook een goed geluid. Maar ja, écht voordelig zijn ze nog steeds niet en de afmetingen zijn ook niet voor iedere omgeving geschikt. Gelukkig is er de Ford Ranger.

De Ford Ranger in vogelvlucht

Eerst even een overzicht van de Ford Ranger modellijn in sneltreinvaart. Van 1983 tot en met 2012 had Ford een Ranger voor de Amerikaanse markt, een compact model pick-up voor onder de F-150. Parallel daaraan was er vanaf 1998 ook een Ford Ranger voor de overige wereldmarkten, waaronder Europa. In 2011 kwam daarvan de derde modelgeneratie op de markt, ontwikkeld door Ford Australia.










Ford Ranger nieuw of vernieuwd?

De nieuwe Ford Ranger kwam wereldwijd gezien in 2022 op de markt en vorig jaar was ook Europa aan de beurt. Hoewel Ford spreekt van een nieuwe modelgeneratie, is het strikt genomen nog steeds een voortzetting van het Australische model uit 2011. Toch is het geenszins een verouderd model en het gaat zelfs te ver om het een facelift te noemen.

De verschillende wereldwijde afdelingen van Ford werkten intensief samen aan de nieuwe Ranger. Ze namen geen halve maatregelen. De carrosseriestructuur, portieren en ruiten komen nog grotendeels overeen met het uitgaande model, voor de rest is alles volledig nieuw. De meeste onderdelen zijn ook niet eens uitwisselbaar tussen het nieuwe en uitgaande model. Vandaar dat toch wordt gesproken over een nieuwe modelgeneratie. Met zijn meer vierkante voorzijde ziet hij er bovendien Amerikaanser uit dan voorheen. Is de Ranger daarmee een ideaal maatje kleiner, als alternatief voor zo’n F-150?










Ford Ranger in vier uitvoeringen

In Nederland is de Ford Ranger leverbaar in vier uitvoeringen: de XL, XLT, Wildtrak en Raptor. Mede vanwege wetgeving rondom het grijskenteken hebben de XL, XLT en Wildtrack altijd de Super Cab, met twee zitplaatsen en een beetje ruimte achter de stoelen. De Raptor heeft altijd een Double Cab, maar de achterbank is vervangen door een extra (afgesloten) laadruimte om hem geschikt te maken voor grijskenteken. Een gewone Double Cab met achterbank wordt in Nederland dus niet via de officiële kanalen geleverd.

De Raptor XL is een relatief kale uitvoering, met 16-inch stalen velgen en ongespoten bumpers. Zo’n pick-up kan dat echter heel goed hebben. De standaarduitrusting bestaat uit onder meer halogeenverlichting met automatisch grootlicht, handmatig verstelbare stoelen, stoffen bekleding, een 10-inch infotainmentscherm, adaptieve cruise control, achteruitrijcamera en de basis aan overige assistentie- en veiligheidssystemen. De XLT is iets luxueuzer aangekleed, met onder meer 16-inch lichtmetalen velgen, bumpers in carrosseriekleur, treeplanken, mistlampen vóór, voorruitverwarming, airco (die is dus niet standaard) en ook is de laadklep onderdeel van de centrale vergrendeling.










De Ford Ranger Wildtrak biedt aanvullend onder meer 18-inch lichtmetalen velgen, led-verlichting, privacy glass, rails in laadbak en op de dakranden, Keyless Entry & Start, stuurverwarming, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met verwarming, microvezel bekleding, een 12-inch infotainmentscherm met navigatie, tweezone klimaatcontrole en rijmodi. Die rijmodi zijn vooral gericht op verschillende offroad ondergronden.

De Ranger Raptor is een serieuze offroad-sportuitvoering. Vorig jaar konden we ons al uitleven met de Ford Ranger Raptor, nu gaan we op pad met de voor Nederland wat meer interessante Wildtrak.










Motoren Ford Ranger

De Ford Ranger is in Nederland altijd voorzien van een 125 kW (170 pk) en 405 Nm sterke 2,0-liter viercilinder dieselmotor. Een 154 kW (210 pk) sterke versie en een 214 kW (292 pk) sterke 3,0-liter V6 benzinemotor zijn voorbehouden aan de Raptor. Waar de Raptor een tientrapsautomaat heeft, zijn de reguliere Ranger-modellen altijd voorzien van een zestrapsautomaat. Ook vierwielaandrijving is standaard, al kan je altijd overschakelen naar alleen achterwielaandrijving om brandstof te besparen.










Rijden met de Ford Ranger Wildtrak

We klimmen achter het stuur en gaan op weg. De motor laat duidelijk van zich horen tijdens het accelereren. Dat is niet erg, want het krachtige dieselgeluid is geen straf, het hoort juist wel bij zo’n auto. Op constante snelheid houdt de motor zich mooi op de achtergrond. Bij 100 km/u op de snelweg draait de motor ook maar zo’n 1.500 toeren. Bij ‘normaal’ optrekken kom je ook maar zelden boven de 2.500 toeren. Ook in andere opzichten is het stil aan boord, met alleen op hogere snelheden wat band- en vooral windgeruis.

De zeer hoge zitpositie geeft je perfect overzicht op de weg. De Ford Ranger mag dan kleiner zijn, je zit alsnog bijna even hoog als in grote broer F-150. Hoewel de standaard achteruitrijcamera inderdaad wel een must is, is de vierkante carrosserie voor de rest goed overzichtelijk. Alleen de dode hoek door de C-stijl is vrij groot, dus even extra opletten bij rechts afslaan. Voor de rest: ook als je niet vaak rijdt met auto’s van dit formaat, ben je snel gewend en is de Ranger goed te plaatsen.










Het rijcomfort is dik in orde. Je hebt eigenlijk geenszins het idee met een bedrijfswagen onderweg te zijn. Zo zonder lading zijn korte oneffenheden relatief voelbaar, maar niet oncomfortabel. Voor de rest rijdt de Ford Ranger als een gewone personenauto, je zit alleen een stuk hoger.

Van de verschillende rij-assistenten aan boord hebben we in positieve zin niets gemerkt. Ze zijn waakzaam op de achtergrond, maar grijpen niet onnodig in. Dat zien we helaas wel eens anders. Alleen de rijstrookassistent werd af en toe actief, maar greep dan mooi, zeer subtiel en vloeiend in. Aan het einde van de week hebben we het niet eens uitgezet, terwijl dat bij andere auto’s al gauw wordt gedaan vanwege hinderlijk trekken aan het stuur.










Praktijkverbruik Ford Ranger Wildtrak

Het officiële WLTP-verbruik van de door ons gereden Ford Ranger Wildtrak bedraagt 8,7 l/100 km (1 op 11,5). Wij kwamen met gemak tot een gemiddeld praktijkverbruik van 8,1 l/100 km (1 op 12,3). We reden natuurlijk wel zonder lading en daarnaast ook vooral op snel- en N-wegen. Ook iets waaruit blijkt dat de Ranger echt is bedoeld als bedrijfswagen: als de motor stationair draait, wordt het verbruik weergegeven in liter per uur. Handig wanneer je de Ranger als externe energiebron gebruikt.

Prijzen Ford Ranger

De Ford Ranger is op dit moment te bestellen vanaf 32.710 voor de basis XL-uitvoering. De XLT kost minimaal 35.410 euro. De geteste Ranger Wildtrak zit daar met 42.710 euro nog een stap boven, maar met 53.900 euro is de Ranger Raptor met stip de duurste uitvoering. De optielijst is beperkt, dus deze prijzen zullen niet al te veel oplopen. De duurste optie is het Technology Pack Advanced Trailer à 1.030 euro.










Conclusie

Oké, weinig mensen zullen de nieuwe Ford Ranger daadwerkelijk zien als een compact alternatief voor een F-150. Dat neemt niet weg dat er genoeg andere redenen zijn om voor de Ranger te gaan. De Ranger biedt enerzijds de capaciteiten van een bedrijfswagen en anderzijds het rijcomfort en de uitrustingen van een personenauto. De doorgaans fijne rijeigenschappen van een Ford zijn ook bij de Ranger aanwezig. Daarnaast is merkbaar weer een stap vooruit gezet ten opzichte van het vorige model.










Bpm in 2025: nu snel een diesel of wachten op de PHEV?

Wat de prijzen wel flink opdrijft, is het aanstaande vervallen van de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens in 2025. Zeker bij modellen met een relatief hoge emissie, zoals de Ranger, gaat dat echt flink aantikken. Wat moet je nu dan doen? Nog snel een Ford Ranger met dieselmotor kopen nu er nog geen bpm wordt geheven, of wachten op de plug-in hybride Ranger PHEV, met een zeer lage emissie en daarmee een laag bpm bedrag? Aan de andere kant zal de PHEV van zichzelf weer duurder zijn, omdat de elektrotechniek nog altijd kostbaar is. Lastig, lastig. Of niet.

De beste keuze verschilt per klant, maar in het algemeen adviseert Ford de eerste optie: nog snel een Ranger diesel bestellen. Dat scheelt je namelijk een groot bedrag aan bpm. Ook zijn eventuele zero-emissiezones in steden de komende jaren geen probleem, vanwege de overgangsregeling voor recent nieuw geregistreerde bedrijfswagens.

Hoe het Ford Ranger-aanbod er vanaf 2025 uitziet is nog niet volledig duidelijk. Weet in ieder geval dat de Ranger PHEV altijd een dubbele cabine krijgt en dat hij qua prestaties (ook op gebied van laadvermogen en trekgewicht) niet onder doet voor de huidige dieselmodellen. Het enige verschil is dat je moet stekkeren, in ruil voor een zeer laag brandstofverbruik. Daarmee wordt de Ranger misschien wel interessanter dan ooit.