Autotests

REVIEW – FIAT TIPO CROSS (2021) 

maart 29, 2022

Stoere Cross-uitvoering, is dat wat?

Fiat heeft de Tipo vernieuwd en tevens een nieuwe variant geïntroduceerd: de Tipo Cross. Deze versie staat wat hoger op z’n wielen, waardoor hij wat avontuurlijker en modieuzer is. Hoe hij rijdt? Dat vertellen we je in deze review.

Fiat Tipo

In 2016 kwam de Tipo voor het eerst op de markt en sindsdien verkochten de Italianen al dik 670.000 exemplaren. De nuchtere c-segmenter heeft nu een facelift gekregen en is voorzien van de laatste veiligheids- en infotainmentsystemen. Daarnaast is hij er nu ook als robuuste Cross-versie.

Tipo Cross

De Cross-uitvoering heeft net als de reguliere Tipo een tijdloze vormgeving, die vooral een groot publiek moet aanspreken. Iedereen wil namelijk tegenwoordig een stoere crossover, of iets wat er op lijkt.

Het moet allemaal groter, hoger en breder en dat is precies wat Fiat met de Tipo heeft gedaan. De Cross is zeven centimeter langer, heeft vier centimeter meer bodemvrijheid, nieuwe stoere bumpers, opvallende beschermplaten en zijskirts.

Nieuwe grille

De neus van de Cross is net als bij de reguliere Tipo aangescherpt. Op de grille pronkt in grote letters de merknaam en je krijgt standaard nieuwe LED kop- en achterlampen. De Cross is alleen als 5-deurs hatchback leverbaar, maar de reguliere Tipo kun je nog steeds als stationwagon krijgen.

Veel ruimte

De gespierde hatchback biedt voldoende ruimte voor een ondernemend gezin. Achterin zitten twee volwassenen of drie kinderen prima en komt niemand in de knel met zijn benen. De zitting is wat kort, maar daar valt mee te leven. Klap je de achterbank plat, dan past er met gemak een mountainbike achterin. Als je vlekken in de hemelbekleding niet erg vindt, kun je desnoods twee fietsen stapelen. Het past allemaal.

Connectiviteit

Voorin zijn de zittingen ook wat kort, maar de stoelen zitten desondanks zeer prettig. Bovendien is de lendensteun elektrisch verstelbaar. Daarnaast kun je voorin genieten van het nieuwe 5e generatie UConnect 5 infotainmentsysteem dat op het 10,25-inch touchscreen draait.

Het systeem laat zich eenvoudig en redelijk vlot bedienen en kan ook overweg met draadloos Apple CarPlay en Android Auto. Via Bluetooth kun je twee telefoons tegelijk koppelen en je smartphone draadloos opladen is ook mogelijk.

Meer schermen

Voor de neus van de bestuurder zit een 7-inch scherm, waarop de snelheid en andere zaken voorbij komen. Naast dit digitale instrumentencluster zitten een analoge toerenteller en brandstofmeter. Deze zijn voorzien van lampjes, waardoor het haast lijkt alsof ze onderdeel uitmaken van het 7-inch scherm. Een slimme kostenbesparende oplossing.

Motoren

Keuzestress zul je niet krijgen van het motorenaanbod van de Tipo. Waar je voorheen nog kon kiezen tussen verschillende benzine- en dieselmotoren, is er nu slechts één aandrijflijn leverbaar: een 100 pk sterke 1,0-liter driecilinder benzinemotor, die gekoppeld is aan een handbak met vijf versnellingen. En daarmee basta!

Maar niet getreurd, deze zogeheten FireFly-motor bevalt ons uitstekend. Het vermogen is voldoende voor een auto van dit formaat. In 12,2 seconden tikt de snelheidsmeter van 1.255 kg zware Tipo Cross de 100 km/u aan.

Een zesde versnelling was leuk geweest, maar echt gemist hebben we het niet. Op de snelweg blijft de motor laag in de toeren en de verbruikscijfers zijn redelijk gunstig: we halen – net als volgens het boekje – zonder al te veel moeite een gemiddeld verbruik van 1 op 18.

Comfort

De reguliere Tipo is een comfortabele gezinsauto en de Tipo Cross doet daar nog een schepje bovenop. Het onderstel is anders afgesteld en lijkt nog soepeler geveerd dan een normale Tipo. Het model wordt ook verkocht in Oost-Europa, waar ze dolgelukkig zullen zijn met dit besluit. Daar kopen ze geen crossovers en SUV’s om modieus te zijn.

Gelukkig leidt het comfortabele onderstel en de soepele vering niet tot minder stabiliteit. De auto ligt strak op de weg en stuurt best vlot. Een pure rijdersauto is het niet, maar de besturing is alles behalve gevoelloos. We hebben ons achter het stuur prima vermaakt, dat mag gezegd worden.

Veiligheid

Niet alleen de besturing geeft vertrouwen, ook alle nieuwe veiligheidssystemen die aanwezig zijn geven een veilig gevoel. Van verkeersbordherkenning tot lane assist en (bijna) alles daartussen, het is aanwezig in de compacte Italiaan.

Er is zelfs een ‘Attention Assist’ – die de bestuurder aanraadt te pauzeren wanneer deze te moe dreigt te worden. De veiligheidssystemen zijn gelukkig Italiaans afgesteld. Dat wil zeggen: je mag best wat plezier achter het stuur hebben, voordat het systeem je op de vingers tikt.

Prijzen Fiat Tipo Cross

De vernieuwde Fiat Tipo 5-deurs hatchback is verkrijgbaar vanaf 22.190 euro. Voor de Tipo Station Wagon betaal je minimaal 23.390 euro en de door ons geteste Tipo Cross rij je vanaf 25.858 euro de showroom uit.