Autonieuws Autotests

Review – BMW 520i (G60)- Hoe goed is de instapper?

januari 31, 2024

De nieuwe BMW 5 Serie

Het is toch altijd een momentje wanneer BMW een nieuwe 5 Serie presenteert. De Duitse limousine behoort steevast tot de meest verkochte modellen van het merk. Hij valt in de smaak bij mensen die op zoek zijn naar een zakensedan die ook nog goed moet sturen. Bovendien is de BMW 5 Serie doorgaans nog een knappe auto om te zien, bewijzen de E28, de E39, F10 en de G30. Zelfs de Bangle E60 droogt aardig op. Geen kleine schoenen om te vullen dus voor onze BMW 520i.


BMW-5-serie-(e28)


BMW-5-serie-(e39)


BMW-5-serie-(e60)


BMW-5-serie-(f10)


BMW-5-serie-(g30)


BMW 5-serie (g60)

Het design van de nieuwe BMW 520i

Het design van de nieuwe generatie is in eerste instantie even wennen. Zeker als je hem vergelijkt met het uitgaande model. Hij is helemaal opnieuw getekend en ligt dan ook meer in lijn met de huidige designtaal van het merk. Hij wordt daarmee in die zin smaakgevoeliger, maar echt rigoureus anders getekend zoals de ontwerpers deden bij bijvoorbeeld de 4 Serie is hij niet.

‘Onze’ 520i testauto in de kleur Oxidgrau metallic van de band gerold. Weliswaar geen nieuwe kleur bij BMW, maar het geeft de nieuwe 5 een lekker fris voorkomen. Zeker in de zon, als de gouden gloed naar bovenkomt. Het betreft de Standaarduitvoering, wat wil zeggen dat onder meer de sierlijsten in chroom zijn uitgevoerd. Deze zijn zwart als je kiest voor een 5 Serie met het M-sportpakket. De Standaarduitvoering heeft normaal gesproken 18-inch lichtmetalen wielen, maar voor deze specifieke 520i zijn de optionele 20-inch velgen aangevinkt met een prijskaartje van maar liefst 4.300 euro. Dat is inclusief de samengeknepen billen bij het fileparkeren langs de stoep. Verder is deze BMW 520i uitgevoerd met BMW’s ‘Iconic Glow‘ exterieurpakket, met uiteraard de verlichte nieren en een dynamische ‘Welcome Light Carpet‘ aan de zijkant van de auto.


BMw-520i-g60-zijaanzicht-2


BMw-520i-g60-van-voren


BMw-520i-g60-zijaanzicht


BMW-520i-g60-5-logo


BMw-520i-g60-van-achteren


BMW-G60-koplampen

‘Maar een 520i’

De 520i-typeaanduiding is er al sinds de eerste BMW 5 Serie. Bij de meeste generaties is die aanduiding weggelegd voor de instapper van de 5. Dat is bij de nieuwe niet anders. Sterker nog, het is je enige optie als je een 5 Serie wilt met enkel een benzinemotor. Ook voor dieselmotoren heeft BMW slechts één optie, de 520d. De rest is volledig elektrisch (i5 eDrive40 of M60) of plug-in hybride (530e en 550e).

Helemaal vrij van elektrificatie is de 520i niet. De 190 pk sterke 2,0-liter viercilinder benzinemotor met turbo wordt geholpen door een 48-volt startdynamo met een vermogen van 18 pk. De 520i is dus een mild hybrid. De elektromotor gebruikt de energie die gewonnen wordt uit het rijden, remmen en uitrollen om de auto op geselecteerde momenten van wat extra kracht te voorzien. De aandrijflijn is goed voor een systeemvermogen van 208 pk en 330 Nm. De 5 Serie beschikt standaard over de zeer fijne 8-traps automaat en de aandrijving vindt plaats op de achterwielen.

BMW 520i G60 520i-badge

Lekker comfortabel

Tijd om in te stappen, want hoe rijdt de nieuwe 5? Bijzonder comfortabel eigenlijk. Het onderstel van de BMW 520i waar we mee op pad zijn is voorzien van het optionele ‘Adaptief onderstel Professional’. Dat is jammer genoeg niet standaard, maar maakt de auto zeker beter. Dankzij dit pakket is de wielophanging met 5 mm verlaagd (dat is overigens evenveel als bij het M adaptief onderstel). Ook voegt het pakket Dynamic Damper Control toe, samen met meesturende wielen op de achteras. Het resultaat is een auto die niet snel van zijn stuk te brengen is en in heel veel situaties stabiel blijft. Door de vierwielbesturing laat de nieuwe 5 zich eenvoudig manoeuvreren. Dat merk je vooral op krappe parkeerplaatsen, maar ook in krappere bochten maakt het de auto zeker lichtvoetiger.

Al met al is hij, ondanks de 20-inch velgen en relatief platte banden, uiterst comfortabel. Hoewel hij niet vies is van een bochtje pakken hier en daar, is hij toch meer gericht op rustig rijgedrag. Het lekkerst rijdt hij met half gas en leunend op het koppel. Voor stoplichtsprintjes of het betere stuurwerk kun je toch beter kijken naar de kleinere 3 Serie.

BMW 520i zijaanzicht met velgen
De 20-inch velgen vullen de wielkasten mooi, maar stoepranden blijven spannend!

Is 208 pk genoeg voor de nieuwe BMW 520i?

Uiteraard is 208 pk meer dan voldoende om in Nederland van A naar B te komen. Vooral het koppel van 330 Nm is erg fijn, want het is vroeg in het toerengebied beschikbaar. Dat is ook wel nodig, want de nieuwe BMW 5 Serie is geen kleine jongen: hij is 5 meter lang, 2,1 meter breed, 1,5 meter hoog en weegt meer dan 1.800 kg. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/u duurt 7,5 seconden en de topsnelheid bedraagt 230 km/u. Met die cijfers valt er ook eigenlijk niets te klagen.

Het moment waarop 208 pk misschien niet als voldoende voelt is bij stevige acceleratie met kick-down, uit een bocht of om in te halen. Gevoelsmatig moet de viercilinder erg hard werken om de koets te laten versnellen. Idealiter heb je wat meer vermogen tot je beschikking, zeker in een 5 Sserie. Altijd wat meer vermogen over hebben is toch wel de charme van het rijden in een 5 Serie geweest. Maar goed, dan kies je maar gloednieuwe BMW i5, toch?

Voor de veiligheid, maar wel irritant

Nog één puntje: het waarschuwingstoontje wat aangeeft dat je harder rijdt dan het geldende snelheidslimiet is irritant. Iedere keer als je een paar kilometer harder gaat dan is toegestaan wordt je daarop gewezen. Door de SET-toets van de cruise controle drie seconden ingedrukt te houden schakel je dat uit. Helaas moet je dat de volgende rit ook weer doen. Niet de schuld van BMW, het moet nou eenmaal van de wet.

Erg goed

Het was eerst even wennen, maar de BMW helpt je bij het afremmen voor kruispunten en rotondes. Wanneer je een kruising of rotonde nadert remt de 5 Serie af tot een snelheid waarmee hij denkt dat je soepel de rotonde over kunt. Vaak is hij spot on. Dit is ongetwijfeld vanuit het oogpunt van efficiency en/of veiligheid, maar het werkt uit de kunst als je het zijn gang laat gaan – en als je je eraan over geeft. Bovendien draagt het bij aan een rustige rijstijl die toch het beste past bij de 520i.

Interieur van de BMW 520i

Behalve het exterieur is ook het interieur van de nieuwe 5 Serie compleet anders dan zijn voorganger, maar wederom wel in lijn met die andere nieuwe BMW-modellen. Net als bij andere modellen is een prominente rol weggelegd voor het gebogen display. Feitelijk bestaat het uit twee beeldschermen met haarscherpe resolutie, waarvan de rechter ook te bedienen door aanraking. Door de displays weet BMW het dashboard van de nieuwe 5 Serie zeer minimalistisch te houden. Het aantal fysieke knoppen op het dashboard is beperkt en veel functies vinden we dan ook terug op het centrale touchdisplay, met BMW Operating System 8.5. Op de middenconsole, naast de eveneens minimalistische schakelpook, zijn nog een aantal haptische knoppen die snelle toegang geven tot bijvoorbeeld ‘My Modes’ om de sfeer van het interieur naar wens aan te passen aan de hand van een aantal modes. Ook navigatie, media, telefoon en home zijn met de sneltoetsen te bereiken.


BMW-520i-g60-interieur-panoramadak


BMW-520i-g60-interieur-bedieningspaneel


BMW-520i-g60-interieur-afwerking

Verder ben je binnenin omringt door materialen van zeer hoge kwaliteit en de afwerking is van een hoog niveau. Het Harman Kardon geluidssysteem is wel echt een genot. Zeker als je achterin zit geeft het een extra gevoel van luxe.

Over achterin zitten gesproken, het is er goed vertoeven. Onze testauto is bovendien voorzien van een verwarmbare achterbank. Zeker tijdens de koude testdagen een zeer welkome optie. Verder geeft het gigantische panoramadak een lekker ruimtelijk gevoel achterin. Het is een fijne plek om te zijn met zat hoofd- en beenruimte.


BMW-520i-g60-interieur-achterbank


BMW-520i-g60-interieur-achterbank-verwarming


BMW-520i-g60-interieur-harman-kardon-1

Praktische zaken

Uiteraard verwacht je van een BMW 5 Serie dat hij op praktisch vlak de zaken goed voor elkaar heeft. En dat heeft hij ook. De opbergmogelijkheden in het interieur zijn goed en flessen drinken kun je goed kwijt in de portieren. Verder is de BMW 520i voorzien van een inductielader, USB-aansluitingen in de voorstoelen voor de passagiers achterin, zonnescherm voor de achterruit en zonneschermen in de portieren achterin, stuur- en stoelverwarming en inklapbare spiegels. De kofferbak is met 520 liter meer dan groot genoeg voor de meeste gezinnen. Ook Apple CarPlay en Android Auto zijn beschikbaar om je smartphone te koppelen.


BMW-520i-g60-interieur-usbaansluiting


BMW-520i-g60-kofferbak


BMW-5-serie-g60-stuur-verwarming

Wat kost de nieuwe BMW 520i?

Tja, dan de prijs. De instapper van de 5 Serie is er vanaf 66.000 euro. Ga je wat spulletjes aanvinken in de optielijst kan de prijs al snel oplopen, getuige onze de 91.000 euro kostende testauto. Maar al met al is de 520i zeker geen verkeerde deal. De 5 Serie is standaard voorzien van een 8-trapsautomaat, sportstoelen, verstelbare stuurkolom, interieurverlichting, stoelverwarming, Keyless Engine Start, elektrische verwarmbare spiegels en een hele zwik aan veiligheidssystemen. Nee, wat dat betreft kom je goed weg met de basisuitrusting, al mis je dan wel zaken als adaptieve cruise control, Keyless Entry en een Head-up display. Het verschil wordt voornamelijk gemaakt aan de buitenzijde, waar de nieuwe 5 al snel mooier wordt van een knappe set wielen en een ander kleurtje.

Conclusie

Weet de BMW 520i te overtuigen? Absoluut. Dankzij het adaptieve onderstel verander je de 5 van een comfortabele cruiser naar een dynamische auto. Echt sportief wordt het nooit, maar dat hoeft ook niet en dat wil je eigenlijk ook niet. De 520i is een prima keuze voor de zakelijke rijder die niet elektrisch wil of kan rijden en is bovenal ook de meest betaalbare nieuwe 5 Serie. Of het daarmee ook de beste keuze in het aanbod van de 5 Serie is? Dat waarschijnlijk niet. Zo lijkt de BMW 530e Plug-in hybrid met 299 pk en een elektrische actieradius bij ongeveer 100 kilometer voor ‘slechts’ 4.000 euro vooralsnog de betere keuze.