Autotests

Review – BMW 230e Active Tourer (2023): MPV met 326 pk!

juni 2, 2023

We staan voor het stoplicht, voor ons een kaarsrechte weg en naast ons een Volkswagen Golf GTI. De bestuurder van de Golf besteedt geen seconde aandacht aan onze BMW 230e Active Tourer. In zijn ogen is zo’n ‘suffe’ MPV immers geen waardige opponent. Voor ons is dit een uitgelezen moment om eens te kijken wat de 230e in zijn mars heeft. We zetten hem in de sportstand en houden de Sport Boost-knop ingedrukt om het maximale vermogen van 326 pk volledig aan te kunnen spreken. Linkervoet op de rem, rechtervoet op het gas en… GROEN! Rem los en de 230e schiet er als een pijl vandoor. De Golf is helemaal nergens meer. In 5,7 seconden staat 100 km/h op de klok, tijd om het gas weer los te laten. Even later komen we de Golf-bestuurder weer tegen, die ons vol ongeloof aankijkt. Wij kijken hem ook enigszins verbaasd aan: dit is ronduit spectaculair voor een MPV!

BMW 230e Active Tourer (2023) – Hot-hatch killer?! – REVIEW – AutoRAI TV

Eerst kijken, dan lezen? Bekijk onze video-review van de BMW 230e Active Tourer!

Een ruime BMW i8?

Allereerst even de aandrijflijn van de BMW 230e Active Tourer. Zoals de ‘e’ in de type-aanduiding al aangeeft, hebben we hier te maken met een plug-in hybride. De verbrandingsmotor is een 1,5-liter driecilinder turbo met 150 pk en 230 Nm, de elektromotor heeft een maximumvermogen van 176 pk en 247 Nm koppel. Daarmee komt het systeemvermogen uit op 326 pk en 477 Nm. Het zou een beetje veel van het goede zijn om dit stormachtige vermogen alleen los te laten op de arme voorwielen. De 230e Active Tourer heeft daarom altijd xDrive-vierwielaandrijving om de vermogensafgifte in goede banen te leiden.

De combinatie van een 1,5-liter driecilinder en een elektromotor kwamen we eerder tegen in de BMW i8. Met 326 pk komt de 230e Active Tourer aardig dicht in de buurt van de 374 pk van die sportieveling. We ondervonden net al aan den lijve dat die 326 pk zorgt voor spectaculaire prestaties: de sprint naar 100 km/u is gepiept in 5,7 seconden. Qua topsnelheid is de 230e Active Tourer met 205 km/u wat minder spectaculair.

Praktijkverbruik en actieradius BMW 230e Active Tourer

Die prestaties zijn natuurlijk een leuke bijkomstigheid, maar een plug-in hybride koop je ook om zuiniger te kunnen rijden dan met alleen een verbrandingsmotor aan boord. Gelukkig scoort de BMW 230e Active Tourer goed op dat vlak. In de bodem van de auto huist een batterij met een nettocapaciteit van 14,9 kWh. Daarmee moet je volgens BMW een actieradius van 80 kilometer kunnen halen. Daar komen wij aardig dicht bij in de buurt. In de praktijk komt de elektrische actieradius van de 230e uit op zo’n 70 kilometer. In ons geval meer dan genoeg om het woon-werkverkeer volledig elektrisch af te kunnen leggen. Dat drukte het uiteindelijke praktijkverbruik behoorlijk. Na een week testen en frequent opladen kwamen wij uit op een praktijkverbruik van 2,2 liter op 100 kilometer.

Smaken verschillen

Dan het uiterlijk van de nieuwe generatie 2-serie Active Tourer. Met de introductie van de eerste generatie nam BMW volgens puristen een twijfelachtige afslag. Het was de eerste BMW met voorwielaandrijving en bovendien een MPV, een voertuigcategorie die niet direct de associatie oproept met ‘Freude am Fahren’. Zakelijk bleek het geen verkeerde zet, want de 2-serie Active Tourer verkoopt goed. De tweede generatie borduurt qua uiterlijk dan ook vooral voort op de eerste. Direct springt de grote nierengrille in het oog, die bijna net zo groot is als die van de 7-serie. Qua silhouet veranderde er weinig, anders dan de iets scherper getekende raamlijn. Aan de achterkant vallen de brede led-achterlichten en de diffuser van ons exemplaar op. Dat laatste element is onderdeel van het M-sportpakket, waarmee de 2-serie Active Tourer sportiever oogt.

Interieur en binnenruimte BMW 230e Active Tourer

Binnenin de 2-serie Active Tourer zit je wat hoger dan in menig andere BMW. Door die hogere zitpositie is het overzicht goed te noemen. Verder lijkt het interieur qua opzet op dat van de nieuwe BMW X1. Het nieuwe iDrive 8, bestaande uit twee aan elkaar verbonden schermen, neemt een prominente plek in en de centrale iDrive-controller moest het veld ruimen. De bediening via het touchscreen verloopt snel, maar vergt – zeker als je de vorige versie van iDrive gewend bent – wel even wat gewenning.

Qua opbergruimte scoort de 2-serie Active Tourer goed. Onder de zwevende middenconsole heb je veel plek om grotere spullen op te bergen en in het centrale opbergvak kun je kleinere items goed kwijt. Achterin hebben volwassenen genoeg beenruimte, maar de hoofdruimte valt wel wat tegen. Dat komt door het grote glazen panoramadak, dat met name aan de zijkant wat hoofdruimte wegsnoept.

Normaal gesproken is een plug-in hybride in de bagageruimte een stuk minder ruim dan auto’s zonder de extra batterij, maar bij de 2-serie Active Tourer valt dat verschil heel erg mee. De bagageruimte van de 230e Active Tourer bedraagt namelijk 406 liter, tegenover 415 liter voor de versies met alleen een brandstofmotor. Als je de achterbank neerklapt ontstaat er nog flink wat meer ruimte, maar het neerklappen van de achterbank verloopt helaas niet zo praktisch. Daarvoor met drie koordjes iedere stoel afzonderlijk platleggen, terwijl de 3-serie Touring twee knopjes in de kofferbak heeft waarmee je de achterbank in één beweging kunt neerklappen. Zeker voor een auto met een praktische inborst kan dat beter.

Zwaargewicht

De 230e Active Tourer gaat rechtuit bijzonder hard, maar hoe rijdt hij verder? Dankzij de xDrive-vierwielaandrijving heb je altijd grip, maar je merkt duidelijk dat de 2-serie Active Tourer op comfort gericht is. Daar doet het M-sportpakket van onze testauto weinig aan af. Je kunt behoorlijk hard de hoek om met de MPV, maar je voelt toch dat hij wat meer overhelt dan bijvoorbeeld een 1-serie. De besturing is direct, maar ook in de sportstand erg licht en ietwat afstandelijk. Dat maakt dat de 2-serie Active Tourer niet echt uitnodigt tot sportief rijgedrag. Afgezien van dat ene sprintje tegen de Golf rijden we de rest van de testperiode daarom vooral rustig met de auto. Dat past eigenlijk ook wel weer bij de doelgroep van MPV’s, die mensen zijn namelijk over het algemeen niet op zoek naar een uitgesproken dynamische auto.

Conclusie BMW 230e Active Tourer

Na een week met de BMW 230e Active Tourer zijn we vooral in positieve zin verbaasd door de plug-in hybride aandrijflijn. Wanneer je hem consequent oplaadt heb je een meer dan toereikende elektrische actieradius, een zuinig praktijkverbruik en een flinke bak vermogen. Verder biedt de 230e Active Tourer de typische voordelen van een MPV: een hogere instap, goed overzicht en meer binnenruimte dan een hatchback. Daarvoor moet je wel wat inleveren op het gebied van rijdynamiek, maar daarvoor heeft BMW weer andere auto’s in het gamma. Kortom, de MPV is nog niet dood, leve de MPV!