Achtergrond Autonieuws

Range Rover Vogue – alles over deze mysterieuze uitvoering

november 3, 2022

Range Rover of Land Rover?

Toch grappig: iedereen noemt het een Range Rover, maar officieel is het natuurlijk een Land Rover. De term ‘Range Rover’ slaat puur op de modelnaam, maar veel mensen behandelen de modelnaam Range Rover als merknaam. Officieel heet deze luxury SUV dus Land Rover Range Rover. Maar dat klinkt natuurlijk een beetje gek. Vandaar dat er in de volksmond wordt gesproken over enkel Range Rover. De Range Rover Vogue is een populair model.

Range Rover Voque, bestaat die eigenlijk wel?

De Range Rover Vogue is een term die met regelmaat wordt gebruikt door mensen die zoeken naar een Range Rover. Weet dat er nog veel meer uitvoeringen van deze SUV bestaan, zoals de SE, HSE en Autobiography. De Vogue-uitvoering bestaat niet van de nieuwste generatie Range Rover, ook al doen sommige aanbieders van occasions geloven van wel. Die zetten de term Vogue in de modelnaam van een nieuwe generatie Range Rover. Opvallend, want die bestaat dus niet.

Model Vogue of uitvoering Vogue

Van eerdere generaties zijn wel Vogue-uitvoeringen verschenen. Dit is niets meer dan een uitrustingsniveau. Pin jezelf dus niet te veel vast op de term ‘Vogue’. De modelnaam luidt Range Rover en daarin heb je diverse gradaties: SE, HSE, Vogue, Autobiography, SV, etc. Sinds 2013 wordt de naam Vogue niet meer gevoerd door Land Rover, met uitzondering van geselecteerde markten, zoals China. Modellen vanaf dat bouwjaar zijn in ieder geval in Europa niet als Vogue verkocht. Een aanbieder van een gebruikte Range Rover gebruikt die term puur omdat het een populaire zoekterm is.

Verschillen in wielbasis

Let ook op de wielbasis van een Range Rover. Land Rover levert de SUV namelijk met een standaard wheelbasis, maar ook met langere wielbasis. Er zit dan meer ruimte tussen de voor- en achteras waardoor er meer beenruimte achterin ontstaat. De achterportieren van een Range Rover EWB (extended wheel base) zijn ook langer ten opzichte van een Range Rover met normale wielbasis.

Vogue of Evoque?

Verwar de term Vogue overigens niet met Evoque. De Evoque is namelijk aanzienlijk kleiner dan de fullsize Range Rover. De Evoque vormt het instapmodel binnen de Range Rover-line-up. De Range Rover vormt het topmodel. Uiteraard is er qua klank een overeenkomst tussen Evoque en Vogue, maar het zijn twee volstrekt aparte modellen. Wellicht is er hier wat verwarring ontstaan in je zoektocht. Misschien wilde je zoeken naar een Range Rover Evoque en niet naar een fullsize Range Rover ‘Vogue’.

Range Rover Vogue als youngtimer

Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk dat je zocht naar een oudere Range Rover in Vogue-uitvoering. Die kunnen namelijk best interessant zijn als youngtimer met lagere vanafprijzen. Realiseer je wel dat de onderhoudskosten van een Range Rover aan de hoge kant zijn.

Van Vogue naar Autobiography

De term Vogue slaat dus puur op een uitrustingsniveau van bepaalde generaties Range Rover. Het is geen model op zich. Luxe is een Vogue-variant wel, maar de overtreffende trap wordt tegenwoordig gevormd door de Range Rover Autobiography. Mensen die het beste van het beste wensen, kunnen beter voor deze uitvoering kiezen. Dat zijn er nogal wat hoor, want de vraag naar luxe SUV’s is enorm toegenomen.

SUV’s zijn extreem populair

Het SUV-segment is booming. Iedereen wil een SUV en de markt reageert daarop. Er zijn nu zoveel opties dat het moeilijk is om te weten welke je moet kopen. SUV’s werden vaak geassocieerd met gezinnen en oudere mensen, maar dat is nu niet meer het geval. Er zijn verschillende redenen waarom je zou moeten overwegen een nieuwe SUV te kopen: je zit wat hoger, ze hebben een grotere bodemvrijheid en ze kunnen komen waar een normale auto niet kan komen.

Belangrijkste kenmerken van de Range Rover Vogue.

De Vogue-uitvoering biedt veel luxe. Hij heeft standaard stoelen met lederen bekleding, automatische klimaatregeling, elektrisch verstelbare stoelen en een dikke geluidsinstallatie. Vaak is er ook sprake van een panoramisch zonnedak.