Autonieuws

Range Rover Sport SV: met de groeten van BMW

juni 1, 2023

Met de toevoeging ‘SV’ schrapt Range Rover de ‘R’ uit de type-aanduiding van de krachtigste variant uit het Range Rover Sport-gamma. Less is in dit geval dus more, want met zijn 635 pk en 750 Nm koppel is de nieuwe 4,4-liter twinturbo-V8 60 pk en 50 Nm sterker dan de 5,0-liter supercharged V8 uit de vorige SVR. De titel van dit stuk verraadt het al: Range Rover koopt de nieuwe V8 met mild-hybrid technologie in bij BMW. Dat betekent echter niet dat de Engelsen voor de rest rustig achterover gingen zitten, integendeel. De nieuwe Range Rover Sport SV is voorzien van allerlei slimme technologie die hem volgens het merk niet alleen de krachtigste, maar ook de meest dynamische Range Rover ooit maken.

Een flinke scheut sportsaus

Als we virtueel een rondje om de nieuwe Range Rover Sport SV lopen, vallen allereerst de enorme luchtinlaten in de voorbumper en de koelsleuven in de koolstofvezel motorkap op. Deze stijlelementen zien er niet alleen stoer uit, maar ze zijn broodnodig om de machtige V8 goed te kunnen koelen. Van de zij- en achterkant bezien oogt de SV dan juist weer relatief bescheiden. Aan de zijkant zit een extra carbonfiber lipje onder de dorpel en aan de achterkant is de SV te herkennen aan zijn vier uitlaten. Een heftige diffuser ontbreekt echter, wat naar onze mening beter past bij het imago van Range Rover.Uiteraard staat de Range Rover Sport SV op wielen van het formaat Amerikaanse pizza. Optioneel kun je namelijk 23-inch(!) wielen van koolstofvezel krijgen. Achter deze wielen schuilt een – eveneens optioneel – Carbon Ceramic Matrix-remsysteem van Brembo. Vink je al deze gewichtsbesparende opties aan, dan weegt de SV tot 76 kilogram minder dan de Range Rover Sport P530. Klein bier in de wereld van de SUV’s, maar desalniettemin mooi meegenomen.

Interieur Range Rover Sport SV

Binnenin maken vooral de details de Range Rover Sport SV bijzonder. Voorin zit je op SV Performance-stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen en een racy vormgeving die meer zijdelingse steun biedt. Dat is gezien het dynamische potentieel van de SUV geen overbodige luxe, maar daarover later meer. Ook de buitenste zittingen op de achterbank hebben de geïntegreerde hoofdsteunen. Als je achter het stuur plaatsneemt, zie je een rood oplichtend SV-logo tussen de onderste spaken van het stuurwiel en grote, transparante schakelflippers. De opzet van het dashboard is voor de rest hetzelfde als de overige Range Rover Sport-versies.

Nét geen 300 km/h

Met zijn monsterlijke vermogen komt het niet echt als een verrassing dat de Range Rover Sport SV nogal zinderende prestaties realiseert. De sprint naar 100 km/u is gepiept in 3,8 seconden en de mastodont dendert – als je durft – door tot maar liefst 290 km/u. Maar deze cijfers vertellen eigenlijk maar een deel van het verhaal. De SV gaat namelijk niet alleen hard rechtuit, hij gaat minstens net zo hard de hoek om. Dat is geheel te danken aan de slimme ondersteltechniek van de SUV, waarmee een dwarsversnelling van tot wel 1,1G behaald kan worden.

Ga er even voor zitten, want het aantal aanwezige systemen is behoorlijk. We noteren Intelligent All-Wheel Drive, All-Wheel Steering, Torque Vectoring by Braking en een Active Rear Locking Differential. Met deze systemen duwt de SV je haast als vanzelf de bochten door. Maar dan hebben we het meest bijzondere aspect van het onderstel nog niet gehad: het 6D Dynamics-dempingssysteem. Daarin combineert Range Rover hydraulische schokdempers met in hoogte verstelbare luchtvering en pitch control. Daarmee kunnen de rolbewegingen van de carrosserie nog effectiever onderdrukt worden zonder in te boeten op het vlak van comfort en ligt de auto stabieler op de weg. Zo stabiel zelfs, dat Range Rover zegt dat het systeem conventionele stabilisatorstangen overbodig maakt.

Updates voor het gehele Range Rover Sport-gamma

Naast de introductie van de ultrakrachtige rangetopper profiteren ook de overige varianten van de Range Rover Sport van een modeljaarupdate. Eén van de meest interessante toevoegingen is dat de plug-in hybride varianten meer vermogen krijgen. De P550e en P460e vervangen de P510e en P440e. De nieuwe type-aanduidingen zeggen het al: de P550e heeft 550 pk, de P460e schopt het tot 460 pk. Ook krijgt de Range Rover Sport een nieuwe versie van het Pivi Pro-infotainmentsysteem en is de Adaptive Cruise Control verbeterd met de nieuwe Country Road Assist-technologie. Dit systeem maakt gebruik van navigatiegegevens om de snelheid automatisch aan te passen als de Adaptive Cruise Control geactiveerd is.

Prijs Range Rover Sport SV

De prijs van de Range Rover Sport SV is nog niet bekend, maar reken er maar op dat de BPM-toeslag niet mals gaat zijn door de hoeveelheid CO2 die de V8 uitbraakt. Daar doet het feit dat de Range Rover Sport SV door de toevoeging van mild-hybrid technologie 15 procent minder CO2-uitstoot dan voorheen weinig aan af. Kortom: wie snel wil zijn, moet financieel pijn lijden.