Achtergrond Autonieuws

Private lease en BKR-registratie: zo zit dat

december 25, 2022

Bureau Krediet Registratie

Het BKR – Bureau Krediet Registratie – registreert zoals de naam ook zegt, kredieten, officiële financiële verplichtingen, van meer dan € 250 met een looptijd van een maand of langer. Dus niet alleen een lening, maar ook betalingsregelingen, je creditcard, je abonnement voor je mobiele telefoon en de bankrekening waarop je rood kunt staan. Én je private leasecontract. Wil je weten of je een BKR-registratie hebt? Dat kan hier.

Is private lease lening?

Nee, een private leasecontract is geen lening, maar je gaat wel een langdurige financiële verplichting aan, net als met een lening. Daarom wordt een private leasecontract beschouwd als een vorm van krediet en dus geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie.

Registratie bij BKR negatief?

Het klinkt als een kruisje achter je naam, als plaatsing op een of andere zwarte lijst. Maar is een registratie bij het BKR slecht voor je? Niet per se. Het BKR registreert kredieten om je te beschermen tegen te hoge maandlasten en zorgt voor een overzicht van je financiële verplichtingen. En kan aan de bel trekken als je over de schreef dreigt te gaan. Wel heeft een BKR-registratie gevolgen voor het eventuele nieuwe leningen, zoals een hypotheek. Daarover lees je verderop meer.

Voordelen BKR-registratie

Eh, maar dan krijg je het gewenste private leasecontract – of die lening – misschien niet. Inderdaad, maar daarmee voorkom je wel dat je in financiële problemen komt. Sterker nog: als je wél altijd je financiële verplichtingen nakomt, dan ligt dat ook vast. Dat kan de leasemaatschappij óók zien, zodat je wel – en misschien zelfs behoorlijk snel – je private leasecontract krijgt, zonder zorgen dat je de lasten niet kunt dragen.

Steeds meer private lease in Nederland

Hypotheek en private lease

Als je al een hypotheek voor je huis hébt, dan heeft het privé leasen van een auto geen gevolgen voor je hypotheek. Maar andersom natuurlijk wel. Je maandelijkse hypotheeklasten tellen mee bij de beoordeling of je een private leasecontract kunt krijgen. Als je hoge lasten hebt, kun je waarschijnlijk een minder dure ‘leasebak’ kiezen.

Private lease en hypotheek

Als je al een auto privé leaset, dan sta je dus geregistreerd bij BKR. Dat betekent dat je private leasecontract – net als je andere langdurige financiële verplichtingen – van invloed is op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Misschien kun je dus niet zoveel lenen voor je nieuwe huis als je had gehoopt.

Private lease met of zonder BKR?

Niet iedere leasemaatschappij registreert zijn private leasecontracten bij BKR. Maar dat verandert natuurlijk niets aan je betalingsverplichtingen. Vanzelfsprekend moet je ook zelf de overweging kunnen maken of je méér langdurige financiële verplichtingen aankunt. Maar als je BKR-registratie wilt vermijden door juist te kiezen voor een leasemaatschappij die het contract niet laat registreren, zou je al moeten beseffen dat je waarschijnlijk beter géén private leasecontract kunt nemen.

Keurmerk Private Lease

Sinds februari 2016 bestaat het Keurmerk Private Lease. Aanbieders met dit keurmerk registreren hun leasecontracten bij BKR. Tegenwoordig wordt het volledige leasebedrag geregistreerd. Dat gebeurt binnen een maand na aflevering van de leaseauto.

Einde leasecontract – einde BKR-registratie

Als je private leasecontract afloopt, vervalt ook direct de BKR-registratie. Ook als je voortijdig je leasecontract beëindigt, is dat het geval, maar dan krijg je nog wel te maken met een eindafrekening van de leasemaatschappij.