Achtergrond Autonieuws

Prinsjesdag 2022: elektrische auto opladen met zonnepanelen extra interessant

september 20, 2022

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

“De btw op zonnepanelen gaat omlaag van 21% naar 0%”, aldus de Rijksoverheid. “Door de btw voor zonnepanelen te verlagen van 21% naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt hen en de Belastingdienst werk.”

Ook hoopt het kabinet dat de maatregel meer particulieren stimuleert om zonnepanelen te nemen. Voor eigenaren van een elektrische auto zijn zonnepanelen natuurlijk extra interessant, want zodra de zon schijnt, kun je je elektrische auto gratis opladen.

Addertje onder het gras

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen afschaffen. Het tarief gaat dan omlaag van 21% naar 0%. Maar let op, want er zit een addertje onder het gras. Dit zogenoemde nultarief geldt namelijk alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur.

Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2023. Als de Tweede en Eerste Kamer dit voorstel goedkeuren, gaat het vanaf 1 januari 2023 in.

Prinsjesdag

Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar. Lees alles over Prinsjesdag 2022!