Autonieuws

Prijsexplosie voor jongeren: autoverzekering flink duurder

januari 31, 2024

Jongeren zijn extra duur uit

Het afgelopen jaar stegen de premies voor alle leeftijdsgroepen gemiddeld met 9%, maar vooral jongeren worden extra hard getroffen. Bestuurders van 18 en 25 jaar betalen nu gemiddeld bijna 11% meer premie. “Sowieso betalen jongeren al flink meer voor hun autoverzekering, maar ze hebben dus ook nog de grootste premiestijging voor hun kiezen gekregen”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij Geld.nl.

Waarom jongeren meer premie betalen

Dat jonge bestuurders meer betalen voor hun autoverzekering, komt doordat autoverzekeraars ze als een risicogroep zien. “Ze hebben nog weinig rijervaring en zijn vaker betrokken bij ongevallen. Daarom rekenen autoverzekeraars voor automobilisten tot 25 jaar een extra opslag op de premie”, vertelt Bulthuis. “Maar een premie van gemiddeld € 283 per maand is natuurlijk wel erg hoog. Op deze manier is een eigen auto rijden voor veel jongeren onbetaalbaar.”

Auto op naam van ouders

Bulthuis ziet ook dat jongeren vaak proberen onder de hoge premie uit te komen, door de auto op naam van de ouders te verzekeren. “Wij raden dat niet aan, want het is gewoon fraude. Als de autoverzekeraar erachter komt dat jij het meest in de auto rijdt en niet je ouders, kan dat flinke problemen geven. Je moet een eventuele schade dan volledig zelf betalen en zowel jij als je ouders kunnen de komende jaren niet zomaar ergens een autoverzekering afsluiten.”

18-jarige bestuurder betaalt € 333 per jaar meer

De vergelijkingssite onderzocht voor ruim zestig verschillende scenario’s met populaire auto’s hoe de premies zich van maand tot maand ontwikkelden. “Hierbij hebben we rekening gehouden met verschillende leeftijden van de bestuurders, aantallen schadevrije jaren en woonplaatsen”, legt Bulthuis uit. Uit de cijfers blijkt dat bestuurders van 18 jaar in juni 2022 gemiddeld € 255,35 per maand betaalden voor hun autoverzekering. Inmiddels is dat opgelopen tot € 283,13 per maand. Op jaarbasis betalen 18-jarigen nu dus ruim € 333 meer. Bestuurders van 25 jaar betalen intussen ruim € 117 per jaar meer. Ter vergelijking: de premie steeg over alle leeftijden heen met gemiddeld € 85 per jaar.