Autonieuws Autotests

Porsche 718 Cayman GT4 RS, van een andere planeet – test en video

oktober 19, 2022

De magie van theater

Er heerst een crisis in de cultuursector. Met name het theater heeft zwaar aan populariteit ingeleverd. Vinden mensen de sfeer in het theater dan niet meer leuk? Je zou zeggen dat het theater de zintuigen meer prikkelt dan het afspelen van een video op een televisie of tablet. Feit blijft dat de beleving in een theater onovertroffen is. Je voelt meer, ervaart meer sfeer, maar ergens weet je ook dat deze manier van entertainment misschien wel afgelopen is in de nabije toekomst door de opkomst van digitalisering.

Porsche 718 Cayman GT4 RS is om van te HUILEN! – AutoRAI TV

Porsche 718 Cayman GT4 RS is laatste stuiptrekking

De Porsche 718 Cayman GT4 RS mag je zien als de cultuursector. Diegenen die hem nog kunnen betalen trakteren zichzelf op een onovertroffen rijervaring vol met geur en kleur inclusief bijbehorende streling van de zintuigen. Maar we weten al wel dat het binnenkort afgelopen is. Sterker nog: de Porsche 718 Cayman GT4 RS is de allerlaatste stuiptrekking van een compacte sportauto van Porsche met conventionele middenmotor in de meest extreme vorm. De toekomst van de 718 Cayman is elektrisch.

Meest brute 718 Cayman ooit

En ja, de dagen van de 718 Cayman zoals we die nu kennen zijn geteld. Porsche weet dat ook. Om die reden haalde Porsche alles uit de kast om de meest brute 718 Cayman ooit te bouwen. Met hulp van de 911 GT3 is dat gelukt. De Porsche 718 Cayman GT4 RS is een auto die zijn gelijke niet kent. Hij komt gevoelsmatig van een andere planeet. De toegepaste receptuur is uniek, de uitwerking magistraal.

Aandrijflijn Porsche 911 GT3

Dat de 718 Cayman GT4 RS een bijzondere auto is, dat zie je meteen als deze sportauto op je netvlies verschijnt. Zijn spoilers, forse luchtinlaten en exotische materialen verklappen dat je hier te maken hebt met een bijzondere automobiel. De hoofdattractie is zijn krachtbron, afkomstig van de Porsche 911 GT3. Atmosferisch dus. Geen turbo’s, maar een hoe-meer-toeren-hoe-meer-fun-karakter.

9.000 toeren per minuut!

De zescilinder boxermotor is rechtstreeks afgeleid van de 911 GT3 R en 911 RSR. Met een maximaal vermogen van 368 kW (500 pk) bij 8.400 toeren per minuut en een maximumkoppel van 450 Nm bij 6.750 toeren per minuut is de in het midden geplaatste 4,0-liter atmosferische zespitter de krachtigste onder de 718 modellen. De redline ligt pas bij 9.000 toeren per minuut.

Kenmerken van het blok zijn een centrale olietoevoer, de gesmede zuigers en de lichtgewicht titanium zuigerstangen. Het tweemassavliegwiel is afkomstig van de 718 Cayman GT4 Clubsport. De starre klepaandrijving en de dry-sump-smering met apart oliereservoir kennen we al van de 911 GT3. Feitelijk gaat het hier om een raceauto met kenteken.

Zeventraps PDK

Schakelen doe jet met een razendsnelle 7-traps Porsche Doppelkupplung (PDK) met nieuwe PDK keuzehendel die eruitziet als een versnellingspook. Deze bak past perfect bij het wilde karakter van de zescilinder. Bovendien is de plaatsing van de pook perfect. Je hand valt er direct op als je het stuurwiel loslaat. Schakelen kan ook met flippers achter dit stuur, maar ergens is de beloning groter door zelf met de pook te schakelen.

Spoiler alert

Agressief. Dat is de beste samenvatting voor de styling van deze Porsche. De bovenste openingen in de spatschermen van carbon (CFRP), de zogenaamde lamellen, optimaliseren de wielkastventilatie, net als de nieuw ontworpen frontspoilerrand met side blades die zorgen voor een luchtstroom in alle richtingen. Een zwanenhals achterspoiler maakt het geheel af. De klep aan de voorzijde heeft NACA luchtinlaten voor optimale koeling van de remmen. Het resultaat: meer downforce.

Specifiek onderstel

Bij een auto van dit kaliber hoort een bijpassend onderstel die om kan gaan met al die geweld. Porsche combineert chassiscomponenten uit de autosport. De onafhankelijke lichtgewicht ophanging is gebaseerd op het ontwerp van de 911 GT3 RS (991 II). Starre veren in combinatie met voor de autosport typische hulpveren en specifieke wielophanging zorgen voor tractie en stabiliteit. De hoogte, wielvlucht, toespoor en stabilisatorstangen kunnen individueel op het racecircuit worden afgestemd.

Liftsysteem vooras

Uniek voor de 718 Cayman GT4 RS is het liftsysteem voor de vooras waarmee de neus met een druk op de knop met 30 mm wordt verhoogd. Dit systeem weglaten zou haast marteling voor de auto zijn, want de ver uitstekende frontsplitter zou bij de eerste beste drempel vermorzeld worden. Dankzij het liftsysteem blijft de frontsplitter met GT4 RS-opdruk heel als de drempel net iets te hoog is.

De benen strekken

Wie de ruimte heeft om de GT4 RS zijn spreekwoordelijke benen te laten strekken, sprint in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u. De 0-200-sprint is na 10,9 seconden voorbij. Prima cijfers voor een 1.415 kilogram zware sportauto. Gelukkig valt er ook rustig te rijden met deze Porsche. Een weekendje weg is ook geen probleem, want de bagageruimte voor heeft een inhoud van 125 liter en achterin is er 136 liter voorhanden.

Vanafprijs 718 Cayman GT4 RS

Hadden we de vanafprijs van de Porsche 718 Cayman GT4 RS al genoemd? Nee, komt ie: 226.400 euro. Ter vergelijking: een normale 718 Cayman met 300 pk start bij 93.600 euro. Die 226 mille is nog exclusief begeerlijke opties. Prijzen kunnen oplopen tot ver boven de 280.000 euro. De door ons gereden Porsche 718 Cayman GT4 RS heeft zo’n prijskaartje.

Weissach Pakket

Dat komt onder meer door het aanwezige Weissach Pakket. De kosten van dit pakket zijn 16.699 euro. Het Weissach Pakket bestaat uit de volgende individuele items:

De 20-inch lichtgewicht gesmede wielen van magnesium (scheelt 10 kilogram in totaal) komen daar nog bovenop. Deze wielen zijn alleen verkrijgbaar in combinatie met het Weissach Pakket.

Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB)

Nog een dure optie is PCCB. Dit staat voor Porsche Ceramic Composite Brake. Voor 8.356 euro krijg je een keramisch remsysteem, met carbon-fibre versterkte keramische remschijven, inwendig geventileerd en geperforeerd en remkamers van gesmeed aluminium. De schijven hebben een diameter van 410 mm voor en 390 mm achter. Op de vooras bespeuren we remklauwen met zes zuigers. Op de achteras zijn dat remklauwen met vierzuiger. Je kunt het PCCB-systeem herkennen aan remklauwen in een gele afwerking.

Standaard is de 718 Cayman GT4 RS uitgerust met vaste aluminium monobloc remzadels met zes zuigers voor en vier zuigers achter – allemaal in rood – en de gietijzeren en aluminium keramische remschijven met een extreem grote diameter van 408 mm voor en 380 mm achter.

De rijbeleving

Kippenvel! Voor de eerste keer halen we uit naar 9.000 toeren per minuut. Wat er ontstaat is een reactie die ik persoonlijk nooit had verwacht. Tranen in mijn ogen. Kennelijk heeft deze Porsche met zijn oorstrelende soundtrack een gevoelige snaar weten te raken. Iets wat nog geen enkele andere auto ooit is gelukt.

Porsche zorgt voor een unieke soundtrack dankzij een koolstofvezel luchtfilterhuis voor een bulderend geluid in het interieur en een optimale luchtstroom. In plaats van zijramen achter zijn hier zwart gespoten carbon luchtinlaten toegepast. Ze verhogen de dynamische druk van de luchtstroom en voorzien ook de motor van lucht. In het Weissach Pakket – zoals bij ‘onze’ testauto – hebben ze een afwerking van siercarbon en zijn ze voorzien van extra lamellen, voor een nog doelgerichtere luchtstroom.

Emoties

Het geluid van de GT4 RS bouwt mooi op. Elke 1.000 toeren extra worden er nieuwe instrumenten ingezet. Maar pas na 8.000 toeren per minuut gebeurt er is speciaals. Het boxergeluid wordt aangevuld met een bulderend gehamer waardoor een geluidssensatie ontstaat die van een andere planeet afkomstig lijkt. Kippenvel tot op de nagels. Elke uithaal is raak. Al snel wordt het emotioneel. Dit is een rijbeleving die een andere auto nog niet eerder geboden heeft. Alleen al om die reden is deze Porsche een must have. Een collectors item, maar niet om in een privémuseum te parkeren, maar juist om in te rijden.

Want ook het rijden is sensationeel. Toegegeven: de auto is vrij stug en gehorig. Dat wordt voor wellicht wat vermoeiend op langere afstanden. Maar de echte die hards zal dat een worst wezen. Die weten dat Porsche hier een pure sportauto presenteert. Een auto die bakken vertrouwen geeft dankzij het middenmotorconcept. Het stuurgevoel is ge-wel-dig, de koolstofvezel kuipstoelen bieden perfecte zijdelingse steun, de remmen zijn goed te doseren, je kan je lol niet op.

Om van te huilen

Pas op, een drempel! Juist, in Nederland is de 718 Cayman GT4 RS niet altijd even ideaal. Het is sowieso niet de meest praktische keuze, maar dat vergeet je al snel als je instapt, de boxermotor aanslingert en nadat de motor goed warm gereden is richting die 9.000 toeren per minuut knalt. Keer op keer raakt deze Porsche de gevoelige snaar. Het is een Porsche om van te huilen, in de meest positieve zin van het woord. Elke traan is er eentje om nooit meer te vergeten.

Conclusie rijtest Porsche 718 Cayman GT4 RS

Toch bijzonder: dezelfde receptuur als de 911 GT3, maar gevoelsmatig een compleet andere beleving. De 911 GT3 is de meer comfortabele keuze die je wellicht elke dag wilt rijden, maar de 718 Cayman GT4 RS biedt meer beleving. De 718 Cayman GT4 RS is theater. Puur theater.

Fotografie: YN – Automotive Photographer

Porsche 718 Cayman GT4 RS