Autonieuws

POLL: Wat is jouw Auto van het Jaar 2023?

november 24, 2022

Auto van het Jaar 2023 finalisten

De zeven finalisten in de Auto van het jaar 2023-verkiezing zijn de Jeep Avenger, Nissan Ariya, Renault Austral, Volkswagen ID.Buzz, Kia Niro, Peugeot 408 en Subaru Solterra/Toyota bZ4X. De Jeep, Nissan, Volkswagen en Subaru/Toyota zijn stuk voor stuk volledig elektrische auto’s. Kia levert de Niro in de smaken Hybrid, Plug-in Hybrid en Electric. De lijst met finalisten laat duidelijk zien dat de transitie naar elektrische mobiliteit een voldrongen feit is.

Eisen Auto van het Jaar

De Car of the Year-verkiezing – in Nederland bekend als Auto van het Jaar – wordt ieder jaar uitgereikt aan een model dat het hoogst scoort op aantal vlakken. Om überhaupt mee te mogen doen aan de verkiezing moet de auto in ieder geval in de afgelopen twaalf maanden in ten minste vijf Europese landen op de markt zijn gebracht.

Beoordelingen op diverse vlakken

Een simpele stemronde resulteert in een shortlist van zeven modellen. Die zijn beoordeeld op design, comfort, veiligheid, verbruik, rijeigenschappen, prestaties, functionaliteit, milieubelasting en prijs. Welke auto wint wordt bepaald door juryleden die elk 25 punten mogen verdelen aan minimaal vijf auto’s uit de lijst, met maximaal tien punten per auto. Daarbij mag één auto de hoogste score hebben.

Renault Austral

Laatste stemronde

In januari vindt een laatste stemronde plaats. De in totaal 61 juryleden kijken onder meer naar het innovatieve concept achter de auto, met welke aandrijflijnen het model leverbaar is, hoe praktisch de auto’s zijn en uiteraard naar rijeigenschappen. Vervolgens wordt de winnaar op vrijdag 13 januari bekendgemaakt tijdens de Autosalon van Brussel.

Auto van het Jaar, sinds 1964

De Europese verkiezing van ‘Auto van het Jaar’ bestaat sinds 1964 en is de belangrijkste autoprijs in Europa. In 2019 ging de elektrische Jaguar I-PACE er met de winst vandoor. In 2020 won de Peugeot 208. In 2021 en 2022 waren dat respectievelijk de Toyota Yaris en Kia EV6.

Zeven finalisten Auto van het Jaar 2023

De volgende zeven auto’s maken kans op de titel Auto van het Jaar 2023:

Wie moet er winnen? Vul de poll in!

De afvallers van Auto van het jaar 2023

De volgende 38 auto’s zijn afgevallen in de strijd om de titel van Auto van het Jaar 2023. Daar zitten toch een aantal onverwachte afvallers tussen: