Autonieuws Interview

Opvolger Fiat Panda krijgt kenmerken van Centoventi

juli 6, 2023

Inspiratiebron

Het project Fiat Centoventi leek na de presentatie in 2019 stilletjes op de achtergrond te zijn verdwenen. Maar niets is minder waar. Het studiemodel vormt de inspiratiebron voor de volgende generatie Fiat Panda, een auto die naar verwachting ook met een 100 procent elektrische aandrijflijn wordt voorgesteld.

De Fiat Concept Centoventi heeft een lengte van 3,68 meter lang en is daarmee net iets langer dan de uitgaande Fiat Panda. Met de ontwikkeling van de Fiat Concept Centoventi werd al 2015 begonnen onder de codenaam CC4. Een opvallende naam, want de huidige Panda is van de derde generatie.

FIAT Panda en Centoventi

Visie op toekomstige mobiliteit

Met de Centoventi toonden de Italianen hun visie op toekomstige mobiliteit. Door de auto zo eenvoudig mogelijk te produceren kan de Fiat Centoventi in theorie betaalbaar worden aangeboden. Dat is noodzakelijk, want Fiat stelt zich ten doel om elektrisch rijden mogelijk te maken voor een bredere doelgroep. Uniek aan het studiemodel is de mogelijkheid om meerdere accupakketten onder te brengen.

De Centoventi heeft ruimte voor in totaal vijf accu’s met een rijbereik van 100 km per stuk. Door accu’s bij te kopen of tijdelijk te huren kan de range vergroot worden van 100 naar maximaal 500 km. Of Fiat voor de nieuwe Panda voor een soortgelijke strategie kiest, is nog niet bekend.

Persoonlijke project

Olivier François, CEO van Fiat, zegt in gesprek met AutoRAI.nl het volgende: “De Centoventi is mijn persoonlijke project, dus je raakt me recht in het hart als je vraagt naar de status van dit project. Ik kan je een ding verzekeren: we zijn de Centoventi absoluut niet vergeten. De auto vormt een inspiratiebron voor een toekomstig Fiat-model. Je gaat veel elementen terugzien, waarschijnlijk al veel sneller dan je denkt. Fiat laat zich binnenkort van een andere kant zien. Nog even geduld dus.”

FIAT Centoventi