Achtergrond Autonieuws Column

Oproep aan overheid: SEPP-subsidie ook voor elektrische microcars!

januari 16, 2024

L6e en L7e uitgelegd

Oke, in dit artikel over SEPP-subsidie voor microcars geven we eerst even wat uitleg over L6e en L7e. Want wat houdt dat precies in? Eigenlijk is het vrij simpel: onder de L6e-categorie vallen lichte vierwielers. Denk hierbij aan modellen als de Opel Rocks Electric, Citroën Ami of Fiat Topolino. Onder de L7e-categorie vallen modellen als de Microlino en Silence S04. Deze laatstgenoemde twee elektrische L7e-modellen halen een topsnelheid van 90 km/u, daar waar de L6e-modellen maximaal 45 km/u kunnen rijden.

Prima oplossing

Voor heel veel mensen – woonachtig in de stad of juist daarbuiten – is zo’n microcar een uitstekende keuze om op een duurzame manier van A naar B te rijden. Maar als particulier krijg je geen voordeel in de vorm van een subsidie. Bij zakelijk gebruik profiteer je wel van een MIA-regeling, maar die is niet van toepassing op particulieren.

Italië doet het al!

Dat zou anders moeten. Nederland kan wat dat betreft veel leren van andere landen in Europa. Neem Italië. Dat land hanteert een zogeheten Ecobonus, waardoor particulieren 3.000 euro korting krijgen op een elektrisch voertuig, óók op een voertuig als de Fiat Topolino. Dat scheelt een hoop, helemaal omdat deze elektrische microcars een sterk lagere vanafprijs kennen. Zo’n Topolino kost in Italië met subsidie nog maar 7.500 euro.

SEPP-subsidie voor een Microlino: een goed idee?

SEPP-subsidie ook voor L6e en L7e

Dat er iets moet gebeuren is duidelijk, want zelfs met bijna 3.000 euro aan overheidssubsidie voor nieuwe EV’s maken nog maar weinig particulieren de overstap op elektrisch rijden. Echte rocket science lijkt het ons niet. De RVO – verantwoordelijk voor de uitvoering van de SEPP-subsidie – hoeft alleen maar in het systeem te verwerken dat particulieren ook op elektrische L6e- en L7e-voertuigen subsidie krijgen.

Rekenvoorbeelden

Oké, stel dat de SEPP-subsidie ook gaat gelden op elektrische voertuigen in het L6e- en L7e-segment, wat is dan het gevolg voor de vanafprijs? We geven wat rekenvoorbeelden, waarbij de Nederlandse overheid 2.950 euro subsidie geeft op de aanschaf van een nieuwe microcar. Wat is dan het effect op de vanafprijs?

Onderstaande rekenvoorbeelden zijn op basis van 2.950 euro SEPP-subsidie

L6e

Opel Rocks Electric Tekno

Citroën AMI POP

FIAT Topolino (richtprijs)

Birò Urban

L7e

Micro Microlino

Silence S04

XEV YoYo

Stevige impact op prijs dankzij SEPP-subsidie

Zoals je merkt heeft een subsidie van 2.950 euro een stevige impact op de vanafprijs van een microcar. Vooral in de L6e-categorie daalt de vanafprijs sterk. In 2024 zit er in totaal 58 miljoen euro in de SEPP-subsidiepot. Waarom ook geen SEPP-subsidie op ‘microcars’?

Van sommige modellen die besproken zijn in dit artikel hebben we ook een video. Bekijk ze hieronder!

FIAT Topolino

Opel Rocks Electric op het platteland

Microlino