Autonieuws Autosport

Opkomst en ondergang van Group B: de meest extreme rallyklasse ooit

februari 15, 2023

Rallygeschiedenis Group B

De Group B rallyklasse werd in 1982 geïntroduceerd om de concurrentie in de rallysport te vergroten en fabrikanten aan te moedigen om innovatieve en krachtige rallyauto’s te ontwikkelen. De auto’s in deze klasse waren lichtgewicht, snel en beschikten over vierwielaandrijving en turbomotoren die vermogens tot 600 pk konden leveren. Door verschillende ernstige ongevallen besloot de FIA om de klasse in 1986 te beëindigen.

Iconische auto’s

Ondanks het korte bestaan heeft Group B een blijvende indruk achtergelaten op de rallysport. De rallyklasse wordt nog steeds beschouwd als een van de meest iconische rallyklasses ooit. Group B – in normaal Nederlands Groep B geheten – was een legendarische klasse in de rallysport die tussen 1982 en 1986 actief was. De rallyklasse bracht enkele memorabele auto’s voort, denk maar aan de Audi Quattro, Ford RS200, Lancia Delta S4, Peugeot 205 T16 en de MG Metro 6R4.

Bloedsnel

Deze auto’s stonden bekend om hun krachtige motoren, geavanceerde AWD-systemen en opvallende designs. Er waren bijna geen restricties voor de auto’s. Er was echter wel een verplichting om minstens 200 voor de openbare weg gehomologeerde productiemodellen te verkopen.

Dodelijke ongevallen

De Group B rallyauto’s bleken uiteindelijk veel te snel. Met regelmaat vonden er heftige ongevallen plaats en liepen de coureurs serieus gevaar. Er vielen meerdere dodelijke slachtoffers, waaronder ook toeschouwers. De Rally van Corsica in 1986 was het dieptepunt. Er vond een ernstige crash plaats met een Lancia Delta S4 van het rallyduo Toivonen/Cresto. Beide heren kwamen om in een vuurzee. Dit verschrikkelijke ongeluk gebeurde exact een jaar nadat Attilio Bettega omkwam toen hij met zijn auto tegen een boom aanreed. Group B kan dus gezien worden als het gouden tijdperk van de rally met een zwart randje. Vanwege het grote gevaar werd de rallyklasse na seizoen 1986 alweer afgeschaft.

Zie hieronder een video van het beste van Group B.