Autonieuws Autotests

Op autosafari in Nederland per Peugeot e-3008 – AutoRAI TV

juli 3, 2024

The Big Five

Onze missie? Niet alleen deze elektrische Peugeot e-3008 aan de tand voelen, maar ook een poging wagen om The Big Five te spotten. Gewoon in Brabant. Bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Daar wonen namelijk de buffel, de leeuw, het luipaard (Perzische panter), de neushoorn en de olifant. The Big Five dus. Per elektrische Peugeot e-3008 gaan we fluisterstil op ‘jacht’ naar avontuur. 

Meerdere aandrijflijnen

Weet overigens dat de nieuwe Peugeot 3008 bij de marktintroductie ook te bestellen is als Hybrid 136 e-DCS6 (mild hybrid), terwijl de Peugeot e-3008 debuteert als volledig elektrische versie met een 73 kWh batterij, 154 kW (210 pk) vermogen en een actieradius tot wel 525 km (WLTP). Peugeot introduceert op een later moment de versie met een batterij van 98 kWh, 167 kW (230 pk) en een indrukwekkende actieradius van rond de 700 km (WLTP). Er volgt ook een plug-in hybride. 

Een wit-zwarte Peugeot E-3008 SUV staat geparkeerd op een verharde weg met bomen en gras op de achtergrond. De auto heeft Nederlands kenteken (Z-978-GS).

Volop ruimte

De volledig elektrische Peugeot e-3008 met 73 kWh heeft een geremd trekgewicht van 1.250 kilogram. Het aankoppelen van een caravan is dus geen enkel probleem. Je zou dus per caravan op safari kunnen gaan. Aan opbergruimte ook geen gebrek, want het model heeft een wielbasis van 2,74 meter en een bagageruimte van ongeveer 590 liter. Met neergeklapte achterbank is dat 1.030 liter. Je kan zelfs probleemloos een leeuw vervoeren in de kofferbak van deze Peugeot, mocht je dat willen.

Vanwaar die leeuw?

Over die leeuw gesproken: dat is natuurlijk het beeldmerk van Peugeot. Maar hoe is dat precies zo gekomen? De leeuw siert al sinds 1858 alle Peugeot-producten. Dat komt omdat de broers Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot in 1810 – toen Peugeot werd opgericht – in hun ijzergieterij onder meer stalen hoepels voor kleermakers, zaagbladen en veren voor horloges en produceerden. Volgens de broers Peugeot leken de tanden van de zaagbladen sterk op de kaak van een leeuw. Omdat de leeuw volgens de broers staat voor kracht, souplesse en snelheid, was het beeldmerk van Peugeot geboren. Tegenwoordig zie je op Peugeot-modellen ook de led-dagrijverlichting in de vorm van slagtanden terug, evenals achterlichten in klauwdesign. Stuk voor stuk knipoogjes naar die bekende leeuw.

Een witte Peugeot E-3008 SUV staat geparkeerd op een verhard oppervlak met bomen en groen op de achtergrond. De achterkant en zijkant van het voertuig zijn zichtbaar en het kenteken toont "Z-978-GS".

Buffelen

Een gevaarlijk logo en design dus, hoewel de leeuw niet eens wordt gezien als het gevaarlijkste dier van Afrika. Die titel gaat onder meer naar de buffel. Dat komt natuurlijk vanwege die imposante horens. Je moet een buffel dan ook niet in het nauw drijven. Gelukkig passeren we deze dieren op veilige afstand in de Peugeot e-3008 en zitten we er lekker comfortabel bij. Dat komt vooral omdat het interieur door de sfeervolle materialen een huiskamergevoel geeft.

Peugeot Panoramic i-Cockpit

Een bijzonder sterk punt van deze nieuwe Fransoos is namelijk het interieur. Je zit in fijne stoelen en vooral het dashboarddesign valt op. Peugeot past in de nieuwe e-3008 de nieuwe Peugeot Panoramic i-Cockpit toe. Een belangrijk element binnen dit concept is het ‘zwevende’ 21-inch gebogen HD-scherm dat het hooggeplaatste digitale instrumentarium en het centrale touchscreen in één geheel combineert. Ook de ruimte in het interieur valt op. Je zit als volwassen persoon (1,85 meter) uitstekend achterin. Het kleurgebruik is neutraal, net als voor de buitenkant van de auto. Want naast sprankelend blauw gebruikt Peugeot vooral ingetogen kleuren, maar laten we van een mug geen olifant maken.

Bij het besturen van een Peugeot E-3008 met modern dashboard en digitaal display houdt de persoon het stuur met één hand vast. Bomen en groen zijn buiten het raam zichtbaar.

Calimero

Daarover gesproken. In Safaripark Beekse Bergen vind je de allergrootste olifant van Europa. Zijn naam is Calimero en hij woont sinds 2004 in Safaripark Beekse Bergen. Calimero is maar liefst 3,40 meter hoog en hij weegt wel 7.000 kilo! Oké, 7.000 kilogram, deze Peugeot e-3008 met 73 kWh batterij weegt 2.174 kilogram. Dus zelfs met drie van deze auto’s evenaar je nog niet het gewicht van Calimero.

Stampede

Tijdens deze autosafari in Brabant moet je ook over onverharde paden rijden. Dat is voor veel auto’s natuurlijk geen probleem, zo ook niet voor deze Peugeot. De auto zit namelijk vol met systemen om op alle soorten ondergrond maximale grip te leveren. Dus in het geval van een stampede ben je zo weer vertrokken. Vooral het aangename veercomfort van de e-3008 valt op. De auto filtert korte oneffenheden goed weg. Alles is mooi in balans, precies zoals een luipaard in ‘stealthmodus’ zijn prooi benaderd en uiteindelijk een genadeklap uitdeelt met zijn krachtige kaken, allemaal in perfecte harmonie.

Op AUTOSAFARI in Nederland per Peugeot e-3008 – AutoRAI TV

STLA Medium-platform

De Peugeot e-3008 maakt overigens als eerste model binnen Stellantis gebruik van het STLA Medium-platform. Op deze bodemgroep kan Peugeot verschillende aandrijflijnen kwijt, van mild-hybride en plug-in hybride tot batterij-elektrisch. Maar STLA Medium maakt ook slimme hardware mogelijk. De auto is bijvoorbeeld ook verkrijgbaar met V2L-technologie (Vehicle to Load) waarmee de e-3008 stroom kan terugleveren aan andere elektrische apparaten of bijvoorbeeld een woning. Snelladen kan deze auto ook, zo ervaren we ook bij een snellaadstation op de terugweg van onze autosafari. De auto kan bij snelladers met een Mode 4-aansluiting laadsnelheden tot 160 kW halen, waardoor de standaardbatterij van de e-3008 in 30 minuten kan worden opgeladen van 20 tot 80%. Voor de Long Range-batterij geldt een laadtijd van minder dan 30 minuten (20 – 80%).

Big Five gespot?

Dan natuurlijk nog een antwoord op de vraag: hebben wij de Big Five kunnen spotten? Nou, we zijn een heel eind gekomen. Uiteindelijk hebben we de leeuw, buffel en olifant gezien. Het luipaard had vandaag betere dingen te doen, net als de neushoorn, die in deze hitte de schaduw op zocht. Maar we waren wel getuige van een heuse geboorte. Zie hier, slechts enkele minuten op de wereld: een prachtige banteng. Prachtig toch?

Toegankelijk avontuur

De conclusie? De nieuwe Peugeot e-3008 maakt avontuur voor het hele gezin bijzonder aangenaam en toegankelijk. De bestemming maakt eigenlijk niet uit. Zonder zorgen ga je van A naar B. Sowieso de eerste acht jaar, want de nieuwe e-3008 valt onder het zogeheten ‘Peugeot Allure Care’- programma. Daarmee garandeert het merk de levensduur van de elektromotor, de lader, de aandrijflijn en de belangrijkste elektrische en mechanische componenten voor maximaal 8 jaar of 160.000 kilometer. De auto is verkrijgbaar vanaf 48.190 euro.Peugeot E-3008 Autosafari