Autonieuws

Ontwikkeling Renault EV’s krijgt verrassende wending dankzij Ampere

november 8, 2022

Focus op EV- en softwaretechnologie

Ampere zal onder het merk Renault volledige elektrische personenauto’s ontwikkelen, produceren en verkopen, met geavanceerde software-gedefinieerde voertuigtechnologie (SDV). Dit blijkt uit het plan Revolution van Renault Group. Ampere wordt gevestigd in Frankrijk – waar anders? – en moet uitgroeien tot een volwaardige fabrikant met ongeveer 10.000 medewerkers. Als technologiebedrijf zal Ampere innovatie stimuleren met ongeveer 3.500 ingenieurs, van wie de helft gespecialiseerd is in software.

Er komen zes modellen van Ampere aan

Vóór 2030 moet Ampere al zes elektrische modellen in zijn portfolio hebben. Die modellen worden stuk voor stuk gepositioneerd in lucratieve segmenten in Europa waarin elektrische auto’s een groot aandeel hebben. Denk hierbij aan een auto in het B-segment met de nieuwe Renault 5 Electric en Renault 4 Electric, het C-segment met de Megane E-tech Electric en Scénic Electric plus nog twee andere voertuigen die nog worden onthuld. Een groot deel van de investeringen van de eerste vier voertuigen is al besteed.

Ampere streeft ernaar om in 2031 ongeveer 1 miljoen EV’s voor het merk Renault te produceren.

SDV, wat is dat?

In dit artikel kwam de term ‘SDV’ voorbij. Wat is dat precies? SDV is een afkorting voor Software-Defined Vehicle. Volgens Renault is de SDV de toekomst van de auto-industrie, waardoor de auto gedurende zijn hele levenscyclus voortdurend kan worden geüpgraded, van zijn gebruikers kan leren en het voertuig van de wieg tot het graf aan de OEM kan worden gekoppeld. Om de eerste SDV in 2026 te lanceren, heeft Renault Group diepgaande partnerschappen opgebouwd met 2 grote tech-spelers, dat zijn Qualcomm Technologies voor het ontwikkelen van krachtige computerplatforms en Google voor slimme op Android-gebaseerde software.

Ampere ook naar de beurs?

De jaarlijkse productie van Ampere komt direct uit op 400.000 auto’s, maar Renault Group kan dit nog opschalen naar 1 miljoen auto’s op jaarbasis. Het is vanaf 2031 sowieso de bedoeling om jaarlijks 1 miljoen voertuigen te produceren. Ampera moet uiteindelijk op eigen benen komen te staan. In de tweede helft van 2023 zijn er zelfs beursplannen waarbij Renault Group een meerderheidsbelang krijgt.