Autonieuws

Onderzoek ‘Elektrisch rijden goedkoper dan benzine?’: Audi, BMW en Mercedes-Benz

januari 17, 2023

Onderzoek ‘Elektrisch rijden goedkoper’ naar Duitse automerken

De importeur vergeleek drie merken die in iedere brandstofcategorie een vergelijkbaar model hebben uitgebracht: BMW, Audi en Mercedes-Benz. Er is gekeken naar het aantal kilometers dat per jaar gereden wordt in combinatie met de prijs per kilometer, wegenbelasting en de aanschafkosten in zowel Nederland als Duitsland. En wat blijkt? Rijden op een stekker is lang niet altijd goedkoper.

Elektrisch rijden niet het goedkoopst

“Wij zien dat veel mensen ervanuit gaan dat elektrisch rijden gewoonweg het goedkoopst is. Maar het blijft altijd een combinatie van verbruiks- en aanschafkosten”, zegt Job Das, directeur van Das Import. “Het is natuurlijk per situatie verschillend. Voor iedere situatie is het interessant om te kijken wat gunstig is. Mensen kunnen dan zelf een conclusie trekken. Maar staar je niet blind op elektrisch als goedkoopste optie.”

Elektrisch rijden goedkoper? Zo verliep het onderzoek

Voor het onderzoek zijn zes verschillende type auto’s van drie verschillende merken vergeleken op basis van aanschafkosten, brandstofkosten, actieradius en wegenbelasting. Al deze auto’s stonden medio december 2022 te koop bij officiële merkdealers in Nederland of in Duitsland. Voor de prijzen van benzine, diesel en stroom (kWh) zijn de Gemiddelde Landelijke Adviesprijzen gehanteerd. Uiteraard zijn al deze variabelen en bijbehorende omslagpunten dagelijks aan verandering onderhevig en zijn deze rekenvoorbeelden slechts een momentopname, maar het geeft wel een beeld in de kosten van een benzine- of dieselauto ten opzichte van een EV.

Vergelijking Audi Q5 en Audi e-tron

Vergelijking Audi A5 Sportback, Audi A7 Sportback, Audi A8 en Audi e-tron GT

Vergelijking BMW X3 en BMW iX3

Vergelijking Mercedes-Benz GLC en Mercedes-Benz EQC

Vergelijking Mercedes-Benz S-klasse en Mercedes-Benz EQS