Autonieuws Lifestyle

Nooit meer beslagen ruiten? Zo doe je dat

februari 13, 2023

Dat beslagen autoruiten vervelend zijn, hoeven we je vast niet te vertellen. Met beslagen ruiten rijden is gevaarlijk, maar je hebt ook geen zin om te wachten tot de blower warm is en vegen met een doek kan zorgen voor vlekken op de ruit. Ook niet fijn. Met een beetje pech vriest het vocht in de winter ook nog op, zodat je je ruiten ook vanbinnen ijsvrij moet maken…

De badkamerspiegel die niet beslaat

Misschien heb je het wel eens gezien in een hotel, of heb je het zelfs in je eigen badkamer: ook na uitgebreid douchen is de spiegel niet beslagen. Hoe kan dat? En zou je hetzelfde in de auto kunnen toepassen?

Er zijn grofweg twee manieren om ervoor te zorgen dat de badkamerspiegel niet beslaat. Zo zijn sommige badkamerspiegels plaatselijk verwarmd, waardoor het vocht op die plek niet aan het glas hecht en de spiegel bruikbaar blijft. Een goedkopere oplossing is het spiegeloppervlak behandelen met een vochtafstotend middel. Autowas bijvoorbeeld, maar ook scheerschuim werkt hiervoor.

Badkamertruc in de auto?

Het mooie is: deze badkamertruc is ook in je auto te gebruiken. Oké, de plaatselijke verwarming wellicht niet. Sommige auto’s hebben wel voorruitverwarming. Die voorkomt weliswaar niet dat de ruit beslaat (dan zou de verwarming namelijk continu aan moeten staan), maar zorgt er wel voor dat het vocht (of het ijs) snel van de ruit verdwijnt.

Wel toepasbaar in de auto is de truc met het vochtafstotende middel. We hebben het zelf niet uitgeprobeerd, maar het scheerschuim zou volgens het internet het beste moeten werken. Smeer de voorruit (en eventueel ook de andere ruiten) goed dekkend in met scheerschuim. Vervolgens veeg je met een (schone!) doek de voorruit weer goed schoon. Jij ziet nu een mooi schone ruit, terwijl daar wel een laagje vochtafstotend middel op is achtergebleven. Op alle plekken die je hebt ingesmeerd, zal de ruit nu niet meer beslaan. Na verloop van tijd raakt het restant scheerschuim wel uitgewerkt en moet je de ruit weer opnieuw insmeren.

Zo voorkom je vocht in de auto

We kunnen ons voorstellen dat je het niet ziet zitten om met scheerschuim in je auto te kliederen. Sowieso is het beter om ervoor te zorgen dat er überhaupt geen of zo min mogelijk vocht in je auto zit. Ook dan beslaan de ruiten niet snel vanbinnen.

Vocht in de auto voorkom je eenvoudig door geen natte of vochtige spullen in de auto te leggen. Soms ontkom je daar echter niet aan, bijvoorbeeld door natte schoenzolen, of een paraplu die je mee moet nemen. Dan kan een vochtvreter helpen. Die is kant en klaar te koop bij autospeciaalzaken.

Warm stoken en goed doorluchten

Een andere simpele truc is het goed doorluchten van je auto. De eerstvolgende keer dat je een wat langere rit maakt (minstens een half uur) stook je het interieur van de auto goed warm. Het liefst met de verwarming op de hoogste stand. Warme lucht trekt namelijk vocht aan. Als het goed is, zit op een gegeven moment al het vocht van het interieur in de interieurlucht. Het laatste stuk van de route ga je met alle ramen open rijden, zodat die warme vochtige lucht goed uit de auto wordt geblazen. Als de auto goed is doorgelucht, zit het interieur nu vol koude maar droge lucht. Als het goed is heb je nu een stuk minder of zelfs helemaal geen last meer van beslagen ruiten. Deze truc hebben we wel zelf uitgeprobeerd en het werkt best goed.