Autonieuws

Nog meer problemen bij Lightyear: ruzie ontstaan over patenten

februari 17, 2023

Lightyear: de situatie nu

Wat is er aan de hand bij Lightyear? Geldschieters die afgelopen herfst 81 miljoen euro in Lightyear hebben geïnvesteerd, blijken diverse rechten in onderpand te hebben gekregen. Investeerders willen de merkrechten, patenten en technologie niet zomaar teruggeven.

Lightyear 2

Het is aan curator Reinoud van Oeijen om Lightyear er weer bovenop te helpen, of om het faillissement zo goed mogelijk te laten verlopen. Lightyear wenst nog steeds de Lightyear 2 – een batterij-elektrische auto met zonnepanelen met een richtprijs van 40 mille – in productie te nemen. Maar daar is geld voor nodig. Geld dat er ook kwam, maar niet op het juiste moment.

200 miljoen euro

In Lightyear is de afgelopen jaren ongeveer 200 miljoen euro geïnvesteerd. Van dat geld werd onder meer de Lightyear 0 geproduceerd, en BEV met zonnepanelen en een prijskaartje van 250.000 euro. Een succes werd dat niet, de productie kwam nooit echt goed van de grond.

Lightyear One

20.000 pre-orders

De Lightyear 2 moest het bedrijf redden. Er waren per slot van rekening al 20.000 pre-orders geplaatst. Maar helaas, het bedrijf kon de rekeningen van werknemers niet meer betalen. Lightyear uit Helmond werd op donderdag 26 januari failliet verklaard. Ruim 600 werknemers verloren hun baan. Het bedrijfsdeel dat zonnepanelen produceert, viel buiten het faillissement.

Er is geld nodig

Lightyear hoopt nog altijd om de ‘2’ in 2025 in productie te nemen, maar daar is wel heel veel geld voor nodig. Zeg maar gerust een paar honderd miljoen euro. Geld dat moet komen van aandeelhouders, investeerders en nieuwe partijen. Van Oeijen vertelde kort na het failliet gaan van het bedrijf dat er kansen waren, maar dat haast geboden was. De ruzie die nu ontstaan is over onder meer patenten brengt niet echt schot in de zaak.

Invest-NL de redder in nood?

Een mogelijke oplossing kan komen van Invest-NL: een fonds van de Nederlandse overheid waarbij geld gestoken wordt in veelbelovende duurzame en innovatieve bedrijven en sectoren. Invest-NL stak samen met een groep investeerders in september 2022 al een stevige 81 miljoen euro in Lightyear, waarvan 25 miljoen euro afkomstig uit het fonds zelf. De rest werd gefinancierd door provincie Brabant, ontwikkelingsmaatschappijen BOM en LIOF en private investeerders als familiebedrijf SHV en verzekeraar DELA.

Lightyear 2

Ruzie over IP-rechten: intellectueel eigendom

Part of the deal in september 2022 was wel dat alle investeerders het intellectuele eigendom (de patenten, de technologie, de merkrechten) van Lightyear in onderpand kregen. In jargon gaat het om IP-rechten, een afkorting voor Intellectual Property. Volgens Van Oeijen zitten deze IP-rechten niet in de failliete boedel, waardoor hij daar geen zeggenschap over heeft. De bal ligt dus bij Invest-NL en bijbehorende investeerders. In totaal gaat het om zes partijen. Lightyear heeft de IP-rechten nodig om verder te kunnen.

Complexe situatie

De curator spreekt over een ‘complexe situatie’, ook omdat niet alle partijen op dezelfde lijn zitten. Elke dag is er een te veel. De vraag is of er witte rook gaat volgen. Vooralsnog is dat niet het geval. Van Oeijen zegt in gesprek met RTL Nieuws het volgende: “Het UWV betaalt de werknemers nog maar enkele weken door. De praktijk leert dat die mensen bij een faillissement om zich heen gaan kijken naar ander werk. Men wil zekerheid, want iedereen moet de huur of de hypotheek betalen.”